2023-06-02

Студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»

Студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Бовкун взяла участь у грантовій програмі «Study tours to Poland», що проходила упродовж 8 - 18 травня в місті Торунь (Республіка Польща).

Студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»

Study Tours to Poland (STP) – це грантова програма Польсько-американського фонду свободи, яка реалізується Фондом «Лідери змін» у співпраці з Фондом «Боруссія». У рамках Програми організовуються навчальні візити до Польщі для студентської молоді з Молдови та України.

Для участі у програмі відбираються активні студенти з різних університетів України. Цей навчальний візит в Польщу надає можливість ознайомитися з польським досвідом у галузі системної трансформації та «польського шляху» до членства в Європейському Союзі. Такі візити організовуються для невеликих груп студентів, у співпраці з польськими неурядовими організаціями, представниками місцевої та самоврядної адміністрації, а також центральними державними установами. Дорога, проживання та харчування повністю покриваються даною програмою.

Програма візиту студентів складається з зустрічей з польськими громадськими лідерами та представниками наукової спільноти, візитів в державні установи, зустрічей з керівниками вищих навчальних закладів, викладачами і студентами, а також включає в себе знайомства з формами громадської активності студентів та презентації інновацій в бізнесі і економічній активності, вивчення досвіду роботи неурядових організацій та, їх місця в суспільстві, діалогу з владою різних рівнів та діяльності на благо розвитку місцевих спільнот; передбачає візити в редакції засобів масової інформації, зустрічі з журналістами, вивчення культури та історії Польщі.

Дана грантова програма надає можливість поєднати навчальний, освітній, мовленнєвий та культурний компоненти.

Студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Бовкун взяла участь у грантовій програмі та поділилася враженнями після перебування у республіці Польща.

«Нас заселили у комфортний готель в центрі міста. Сніданки та вечері ми проводили в ланчніку, а в обід ми відвідували різні кафе та ресторани, де куштували різноманітні польські страви і навіть кілька разів обідали в ресторані української кухні.

Кожного дня я мала дуже насичений, але надзвичайно цікавий графік. У нас було багато цікавих зустрічей з фундаціями та громадськими організаціями. Зустрілись з адміністрацією міста Торунь, в якому ми проживали, та адміністрацією міста Бидгощ Куяльсько-Поморського воєводства. Ми постійно були в русі та вчились чомусь новому. Відвідали безліч музеїв, спілкувались з експертами різних сфер та навіть мали Zoom-зустріч з членом комісії ЄС від Польщі, де мали змогу отримати відповіді на найцікавіші для нас теми та запитання. Щодня ми знайомились з польською культурою, на вечерю готували польські страви і, для повноцінного занурення у місцеву культуру, проводили вечори у сім’ях поляків.

Велику роль мала не лише програма, але і компанія. Ніколи не забуду теплу атмосферу наших вечорів, коли усі учасники збирались на вечерю на кухні і разом обговорювали свої інсайти та враження за день. Ми весь час ділились досвідом та відкривали разом для себе нові горизонти, адже на програму потрапили найактивніші студенти України і ми завжди були «на одній хвилі».

Надзвичайно рада, що змогла взяти участь у цьому навчальному візиті. Ці 10 днів пролетіли дуже швидко, але подій би вистачило на кілька місяців. Я знайшла нових друзів, трохи підучила польську та досить багато подорожувала. Також дуже багато дізналась нового про Польщу, її політику, адміністративний устрій і про те, як соціальною свідомістю та ініціативністю люди в Польщі разом змінюють своє життя та країну на краще. Цей досвід допоможе мені в майбутньому і дасть змогу зробити нашу країну більш прогресивною та ще кращою. Тому дуже рекомендую всім дану програму, адже такі програми дають багато можливостей та змінюють ваш світогляд», – коментує учасниця програми, студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Марія Бовкун.

Study Tours to Poland (STP) для студентів є однією з перших циклічних польських навчально-освітніх програм, створених спеціально для студентської молоді зі Східної Європи.

Студенти подають заявки на участь у цій Програмі індивідуально, в рамках конкурсу. Навчальні візити відбуваються два рази на рік – восени і навесні. У рамках програми Польщу щороку відвідує більше 200 осіб.

Метою STP для студентів є вивчення різних аспектів життя у Польщі, механізмів системних змін і модернізації, а також досвіду присутності в європейських структурах. Дуже важливим акцентом програми є знайомство з неурядовим сектором та різними формами громадянської активності.

У STP можуть брати участь:

  • громадяни Молдови i України;
  • віком 18-22 років;
  • що навчаються в вищих навчальних закладах Молдови, України, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини та Чехії;
  • які мають дійсний закордонний паспорт;
  • які ще не брали участі у Програмі STP для студентів;

Подати заявку на осінні програми можна ТУТ

Заявки від кандидатів/-ок приймаються до 10 липня 2023 року включно (до 23:59 за польським часом).

Інформацію про результати конкурсу кожен з кандидатів/-ок отримає індивідуально до 11 серпня 2023 року на вказану в заявці електронну пошту

Візити проводяться у жовтні-листопаді 2023 року (конкретні дати участі будуть подані прийнятим учасникам/-цям індивідуально).

Тривалість візиту 10 днів.

Полтавська політехніка заохочує студентів усіх курсів та спеціальностей подавати заявки на участь у програмі восени. За допомогою в оформленні документів можна звертатись до міжнародного відділу університету   (ауд. 320 Ф) чи до кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу Анни Костянтинівни Павельєвої   (ауд. 311 Ц) або за телефоном +3-8-(095)-91-08-192, чи писати на пошту:

Раніше cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румунії, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»