2023-05-12

Студентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румунії

Студентка спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко взяла участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Inclusion starts with accessibility», що проходив з 27 квітня по 7 травня 2023 року в Румунії.

Студентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румунії

За підтримки NGO «Stella» студентка четвертого курсу спеціальності 035 «Філологія» Яна Харченко взяла участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Inclusion starts with accessibility», що проходив з 27 квітня по 7 травня 2023 року в Румунії на узбережжі Чорного моря. Співорганізаторами масштабного міжнародного івенту виступили нідерландська організація «Rock Solid Foundation» та організація з Румунії «Adapto». Учасники обміну активно працювали на двох місцевих локаціях - в с. 2 Mai (Мангалія) та с. Костінешть (Констанца).

Загалом до проєкту долучилося 56 учасників з різних країн, які зібралися дослідити тему інклюзії та питання доступності простору для людей з інвалідністю у країнах-учасницях проєкту. Одним із завдань проєкту була зйомка відео про інфраструктуру с. Костінешть та її доступність/недоступність для людей з особливими потребами. Дані відеоролику повинні стати закликом до дії для місцевої влади.

«Учасники міжнародного молодіжного обміну ознайомилися з колоритом Румунії, традиціями інших країн і, звісно, мали змогу розповісти світу про Україну та повномасштабне вторгнення рф. До того ж на культурному вечорі ми показували інсценізацію традиційного сватання та весілля, пригощали глядачів національними смаколиками й навчали українських танців.

Приємно, що організатори підтримують Україну й запросили одразу дві команди з нашої країни! Мені також дуже сподобалося завдання, під час якого кожна країна навчала інших своєї мови. Бажаючий учасник з однієї країни підходив і намагався правильно прочитати слова та вирази, написані на постері.

Найбільшим попитом, звісно ж, користувалась українська мова. Тож ми навіть на деякий час відчули себе викладачами української мови та навчили іноземців основних розмовних фраз!

Ще ми влаштовували карнавальний вечір. Кожен з учасників міг проявити креатив та творчість, створивши свій унікальний образ», – розповідає учасниця обміну Яна Харченко.

Серед учасників проєкту були також люди з інвалідністю, упродовж 10 днів обміну організаторам вдалося об'єднати всіх в одну команду та створити відчуття затишної родинної атмосфери та командної роботи.

«На мою думку, надзвичайно важливо обговорювати дану тему й забезпечувати доступність простору для людей з особливими потребами в кожній країні! Щиро вдячна організаторам, учасникам та українській команді за класну атмосферу на проєкті! Окрема подяка моїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Костянтинівні Павельєвій за допомогу, підтримку і за цікаве знайомство з проєктами Erasmus+!», – поділилася враженнями студентка Яна Харченко.

Нагадаємо, раніше студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»