2023-08-28

Студентка-перекладачка стала стипендіаткою уряду Чехії та вивчала чеську мову у рамках Літньої школі слов’янських студій

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк отримала одну з 8 державних стипендій із вивчення чеської мови, літератури, культури та історії в Літніх школах слов’янських студій від уряду Чеської Республіки та упродовж чотирьох тижнів опановувала навички володіння чеською мовою у місті Брно.

Студентка-перекладачка стала стипендіаткою уряду Чехії та вивчала чеську мову у рамках Літньої школі слов’янських студій

З 22 липня по 19 серпня магістрантка-перекладачка групи 501-ФФ факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Дмитрюк взяла активну участь у Літній школі слов’янських студій на базі Університету імені Масарика в Брно (Чеська Республіка). Подібний міжнародний досвід для активної, талановитої молоді став можливим  завдяки укладенню угоди про співробітництво в галузі освіти і науки між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти, молоді та спорту Чеської Республіки від 22 листопада 2022 року.

Програма Літньої школи була орієнтована на п’ять годин занять вранці та складалася з інтенсивного мовного курсу, спеціалізованих семінарів та лекцій. У другій половині дня учасники Літньої школи могли відвідувати семінари з лінгвістики та літератури,  виконувати лексико-стилістичні вправи, завітати на семінар з інтерпретації художнього тексту та неформальні івенти з музики, історії мистецтва, історії Брно тощо. Початківці I та II рівнів мали  також відвідували додаткові уроки лінгвістичних вправ з метою поглиблення знань та відпрацювання навичок, отриманих на ранкових уроках, для найкраще підготовлених студентів провели спеціальний лінгво-літературний семінар. Решта програми передбачала години співу, уроки танців і вправи релаксації, а вечори були відведені для презентацій чеських фільмів. Програма також містила  одноденні екскурсії історичними місцями Чехії - містом і замком Тельч, пивоварнею Далешіце, печерами Javoříčsko, містами  Оломоуц та Прагою.

«Мовна програма Літньої школи була досить інтенсивною, ледь не кожного дня ми вивчали нові теми, але це принесло свої плоди, адже вже наприкінці першого тижня ми змогли вести прості діалоги між собою про те, хто ми і звідки, а наприкінці третього – досить впевнено робити замовлення у кафе і ресторанах, заздалегідь переклавши незнайомі слова з меню. Участь у цьому проєкті стане «родзинкою» мого літа, бо я познайомилась із багатьма чудовими людьми із різних країн, почала вивчати нову мову, довідалася багато цікавинок про чеську та інші культури. Після місяця, проведеного разом, було дуже сумно прощатися із іншими учасниками, та все ж маю надію зустрітися з ними  під час наступних івентів.

Щиро вдячна кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу, координаторці міжнародної діяльності університету  Анні Костянтинівні Павельєвій за допомогу у поданні заявки на участь у Літній школі чеської мови та за заохочення студентів не боятися і спробувати свої сили у різноманітних міжнародних проєктах!», – поділилася враженнями учасниця Літньої школи  Софія Дмитрюк.

Нагадаємо, нещодавно учасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії,  а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Раніше  науковиця Полтавської політехніки взяла участь у робочих зустрічах делегації Eurodoc в Києві, студентка університету взяла участь у волонтерській програмі від Європейського корпусу солідарності, а науковиця університету стала учасницею Літньої школи, присвяченої інноваційним засобам, стратегіям та підходам до покращення навчання українців англійської мови.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»