2023-07-14

Студентка університету взяла участь у волонтерській програмі від Європейського корпусу солідарності

Студентка спеціальності 035 Філологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Дубовик стала учасницею програми волонтерства від Європейського корпусу солідарності «Volunteering Summer Fest 2», – присвяченому облаштуванню італійської комуни.

Студентка університету взяла участь у волонтерській програмі від Європейського корпусу солідарності

Це вже друге волонтерство, що організовує італійська асоціація Vagamondo. Цьогорічний проєкт тривав із 12 червня по 12 липня 2023 року та об’єднав 18 добровольців з Індії, Франції, Туреччини, Марокко, Португалії, України, Нідерландів, Німеччини, Сербії, Польщі, Угорщини та Іспанії задля однієї мети – покращити благоустрій муніципалітету Берголо, що в регіоні П’ємонт, провінції Кунео.

Щотижня волонтери поділялися на невеликі інтернаціональні команди, завданням яких були: прополювання дороги до театру, прибирання сміття з вулиць Берголо, приготування їжі та облаштування території навколо палаткового містечка, виготовлення туристичних дерев’яних знаків та створення медіа-контенту щодо їхньої діяльності.

«Найбільше мені сподобалося виготовляти туристичні знаки. Це дуже цікавий процес, оскільки нам самим потрібно було пиляти дошки, вирізати літери, наносити їх на майбутні знаки, фарбувати та випалювати. Останнє було моїм найулюбленішим заняттям», – пригадує студентка.

Крім цього, волонтерів долучали до організації громадських заходів. У місцевому театрі майже кожного тижня проходили  концерти. «Я обожнювала ходити на концерти. У них завжди була своя казкова, ні на що несхожа атмосфера. Завдяки цьому волонтерству я вперше в житті побувала на концерті інструментальної музики. І це справді неймовірні відчуття. Шкодую, що раніше не відвідувала подібні дійства», – ділиться своїми враженнями волонтерка.

За час проєкту волонтери мали 9 вихідних та один додатковий день для поїздки до басейну. Завдяки наявності велосипедів, учасникам вдалося відвідати багато міст та прилеглих сіл.

«Як тільки я не подорожувала цього місяця: і на велосипеді, і на автобусах, і пішки! Але те, що я побачила, було варте тих зусиль. За 9 днів я встигла погуляти старими вуличками Левіче, насолодитися красою замку Прунетто, скуштувати найсмачніше джелато евер в Альбі, поплавати в Лігурійському морі в Савоні, намочити руки у фонтані з термальною водою в Акві-Термі, побачити на заході сонця рибальське село в Генуї та спробувати піцу з тунцем в Турині», – згадує з посмішкою Валерія.

За 29 днів волонтери не тільки змогли покращити благоустрій невеликого муніципалітету в горах, а й стати однією великою родиною. Ігри у настільний теніс, карти, танці, співи та душевні розмови на терасі  вони будуть ще довго згадувати після повернення  на Батьківщину. 

«Для мене це був справді трансформаційний досвід. «Volunteering Summer Fest 2» зробив мене рішучішою, стресостійкішою та впевненішою у собі та своїх рішеннях. Крім того, я відчуваю, що покращила навички усної комунікації, стала вільніше почуватись і, звісно ж, знайшла багато нових друзів, з якими ми продовжуємо спілкуватись!», – не приховує захоплення студентка.

Нагадаємо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Швеції.

За детальнішою інформацією стосовно програм академічної мобільності звертайтесь до міжнародного відділу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (ауд.320 Ф).

Довідково:

Міжнародна програма «European Solidarity Corps»  дає можливість усім молодим людям  віком  від 17 до 30 років проходити міжнародні волонтерства в організаціях або державних органах Європи, Великої Британії, Албанії, Грузії, Ісландії, Туреччині та ще 23 країнах-учасницях програми Африки, Азії чи Південної Америки  впродовж 2 – 12 місяців.

Для її учасників –це  унікальна можливість отримати практичний  досвід роботи, познайомитись з місцевими жителями, їхньою  культурою, традиціями, поринути в іншомовне середовище, що допоможе вдосконалити навички іноземної мови та soft skills. Після завершення проєкту учасникам надається сертифікат, що підтверджує проходження програми Європейського корпусу солідарності. Самостійно обираєте  один із 10 напрямків, з-поміж яких інклюзія, запобігання стихійним лихам, інтеграція біженців та мігрантів, захист довкілля, культура, спорт. Програма  фінансує витрати на  подорожі, проживання, вивчення мови та кишенькові витрати. Це одна з тисяч можливостей ЄС для України. Дізнайтеся більше.

Фінансування:

Учаснику надається житло, харчування, а також покриваються всі транспортні витрати та витрати на страхування під час перебування за кордоном.

Формат участі:

Індивідуальний:

  • може тривати від 2 місяців до 12 місяців;
  • триває повний робочий день (від 30 до 38 годин на тиждень);
  • дозволяє вам робити свій внесок у повсякденну роботу організації, яка активно приносить користь місцевій спільноті;
  • у деяких випадках ви можете взяти участь на коротший термін (від 2 тижнів до 2 місяців) – наприклад, для учасників з меншими  або обмеженими можливостями.

Командний:

  • може тривати від 2 тижнів до 2 місяців;
  • триває повний робочий день (від 30 до 38 годин на тиждень);
  • ви працюєте волонтером з людьми, як мінімум з 2 різних країн;
  • група складатиметься з 10-40 волонтерів;
  • зазвичай знаходиться за кордоном, але може бути і у вашій країні.

Критерії відбору

  • рівень англійської В2. Наявність сертифікату, що підтверджує рівень знань,  не є обов’язковою.

Можливості волонтерства шукати за посиланням.

Раніше науковиця Політехніки вивчала можливості та переваги ESC volunteering ptrogrammes – волонтерських програм Європейського корпусу солідарності та презентувала власний досвід реалізації найрізноманітніших проєктів.

Також п’ятеро студенток університету упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур

Крім того, представники політехніки стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентка-філолог стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччиністудентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»студентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Еразмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»