2023-07-23

Науковиця Полтавської політехніки взяла участь у робочих зустрічах делегації Eurodoc в Києві

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій Європейської асоціації аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc) Анна Павельєва взяла участь у серії робочих зустрічей делегації Eurodoc в Києві.

Науковиця Полтавської політехніки взяла участь у робочих зустрічах делегації Eurodoc в Києві

Упродовж 20-22 липня 2023 року на запрошення Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, до Києва прибула делегація Eurodoc у складі Президента Eurodoc Себастьяна Дале (Sebastian Dahle), віцепрезидентки Піль Марії Заугманн (Pil Maria Saugmann), експрезидента Eurodoc – консультанта Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, кандидата технічних наук, доцента кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка» Олександра Березко та координаторки зовнішніх комунікацій Eurodoc – кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анни Павельєвої.

20 липня 2023 року в приміщенні Міністерства освіти і науки України відбулась зустріч із заступником міністра освіти і науки України, кандидатом фізико-математичних наук Денисом Курбатовим, виконавчою директоркою Національного фонду досліджень України, кандидаткою філологічних наук Ольгою Полоцькою та генеральним директором Директорату науки та інновацій, кандидатом економічних наук Ігорем Тарановим, керівником експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України, кандидатом технічних наук Григорієм Мозолевичем, Головою Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, докторкою юридичних наук Олесею Ващук та першою заступницею Голови Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, докторкою економічних наук Анастасією Сімаховою. Під час зустрічі учасники домовилися про співпрацю, подальшу підтримку науки та молодих учених України.

«Цей візит є продовженням численних зусиль Eurodoс щодо підтримки наших українських колег і друзів із перших днів вторгнення. Це особливо важливо, оскільки в запланованих наразі міжнародних схемах підтримки та відновлення для України сектор вищої освіти не отримує належної уваги», – зазначив президент Себастьян Дале (Sebastian Dahle).

Після зустрічі організація у своїй доповіді «Євродок відвідує українські наукові кола: Відновлення має початися зараз» закликала ЄС виділити цільове фінансування для відновлення секторів досліджень і вищої освіти в Україні.

У комунікаційному центрі «Vcentri Hub» відбулися дві робочі зустрічі в контексті візиту делегації Eurodoc в Україну «Наука та вища освіта для відновлення України». Спочатку відбулась зустріч із радницею – уповноваженою Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольгою Будник та керівницею секретаріату Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, експерткою з розвитку освітніх та технологічних компаній Уляною Автономовою. Упродовж зустрічі обговорювалися програми Фонду щодо підтримки молодих учених та специфіка роботи української академічної діаспори.

Після цього делегація Eurodoc зустрілась із двома народними депутатами України – Юлією Овчинниковою, членкинею Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, головою підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об’єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС, Романом Грищуком, членом Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, та Олегом Левчуком, представником секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Під час зустрічі було обговорено підтримку молодих учених України, питання співпраці з Eurodoc, роль науки та вчених у повоєнній відбудові України, поточні проблеми молодих учених та шляхи напрацювання нових механізмів задля їхньої підтримки завдяки спільній роботі європейських та українських інституцій. Упродовж зустрічі було зосереджено увагу на найактуальніших питаннях, що сприятимуть якнайшвидшій відбудові України. Керівництво Eurodoc ознайомили з ситуацією у сфері науки та освіти в Україні, окреслили шляхи для співпраці та розвитку досліджень. Президент та віцепрезидентка Eurodoc подякували парламентарям за особисту зустріч та висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю задля підтримки та розбудови України.

Насичений подіями день завершили прогулянкою пішохідним мостом між Аркою Свободи українського народу та Володимирською гіркою, звідки відкривається дивовижний краєвид на українську столицю.

21 липня 2023 року на базі Міністерства освіти і науки України Рада молодих учених при МОН України провела круглий стіл, присвячений ролі науки та вищої освіти у відновленні України, участь у якому взяли представники 17 регіональних Рад молодих вчених із 24 областей. Науковці представили ключові напрями роботи регіональних Рад, розповіли про заходи, що проводяться молодими вченими України, проблеми та перспективи, а також поділились історіями про те, як війна вплинула на життя та роботу українських освітян.

Символічно, що під час презентації віцепрезидентки Eurodoc Піль Марії Заугманн (Pil Maria Saugmann) «Євродок для українських вчених», у якій вона саме розповідала про заходи, які проводить Eurodoc на підтримку України, прозвучав сигнал повітряної тривоги. Зустріч із представниками регіональних рад молодих учених продовжилась в укритті МОН України.

22 липня 2023 року відбулась зустріч з Ганною Толстановою, докторкою біологічних наук, професоркою, проректоркою з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка люб’язно прийняла делегацію у своєму кампусі для дослідників. За ранковою кавою євродоківці та українські науковці поділилися роздумами про відмінності та спільні риси аспірантури та докторантури в Україні та Європі.

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України, координатор міжнародної діяльності Бердянського державного педагогічного університету Ігор Лиман провів екскурсію історичним центром міста.

Потім учасники делегації відвідали Музей науки, у якому екскурсію провів Василь Дунець, завідувач відділу освітніх програм Національного центру «Мала академія наук України», афілійований директор «Destination Imagination» в Україні, кандидат політичних наук.

Упродовж зустрічі керівництво Eurodoc ознайомилось з виставкою Музею науки та обговорило перспективи подальшої співпраці з МАН України та Музеєм науки у спільних європейських проєктах.

Під час наступної зустрічі в приміщенні бізнес-інкубатора Президент Малої академії наук України Станіслав Довгий (онлайн) представив роботу Малої академії наук, показавши, наскільки широкою є сфера її діяльності. Переклад доповіді Станіслава Довгого та фінальної промови Себастіана Дале забезпечувала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва.

На завершення виступили Денис Свириденко, завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, який розповів про те, що минулого року було відкрито магістерську програму з природничо-наукової освіти з метою забезпечити сучасний міждисциплінарний підхід до науки в українській шкільній системі. У дискусії також взяла участь Тетяна Пещеріна, в. о. директора Національного центру «Мала академія наук України», кандидатка філософських наук.

По завершенню зустрічей делегати домовилися про подальшу плідну наукову-освітню співпрацю у сфері розвитку вищої освіти та науки в Україні.

Нагадаємо, науковиця університету Анна Павельєва вдруге обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених.

Раніше науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»