2023-05-29

Науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій, Тетяна Кушнірова, Ксенія Вергал та Галина Таловиря успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ у рамках «Erasmus international Week» на базі румунського університету-партнера – Aurel Vlaicu University of Arad. Учасниці проєкту презентували науково-освітні та міжнародні можливості політехніки та поділилися ефективними кейсами з представниками академічної наукової спільноти з 9 країн світу.

Науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Ірина Передерій, доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова, кандидатка економічних наук, доцентка, заступниця директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Ксенія Вергал, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Галина Таловиря успішно завершили тижневе стажування за програмою Erasmus+ у рамках «Erasmus international Week» на базі румунського університету – партнера - Aurel Vlaicu University of Arad.

До участі у міжнародному проєкті долучилися науковці, що представляли заклади вищої освіти 9 країн світу - Спортивного університету м. Тирана (Албанія), Середземноморського університету м. Подгоріца (Чорногорія), Державного Університету Ілії (Грузія), Університету Саїда (Алжир), Фірат Університету (Туреччина), Університету Порту (Португалія), Державного економічного університету м. Кишинів (Республіка Молдова), Національного університету «Полтавська політехнака імені Юрія Кондратюка» (Україна) та Державного університету (Перу).

Програма стажування була досить насиченою та розрахованою на фахівців різних спеціальностей. За словами організаторів, її мета полягає у тому, щоб за допомогою різного роду активностей відзначити Європейський рік навичок, оскільки програма Erasmus є важливим інструментом для особистісного та професійного розвитку університетських спільнот – студентів, викладацького та невикладацького персоналу.

У перший день учасників проєкту вітала ректор UAV Рамона Ліле, яка наголосила, що співпраця науковців з усього світу є запорукою миру та можливістю ефективної колаборації учених, що має дати поштовх до розвитку вищої освіти загалом. Далі учасники прослухали ввідні лекції з історії Румунії та «Aurel Vlaicu» University of Arad, дізналися про структуру, науково-технічну та лабораторну базу університету.

«Aurel Vlaicu» University of Arad продовжує традиції вищої школи, започатковані Інститутом теології (1822), факультетом ветеринарної медицини та зоотехніки (1947) та Інженерним інститутом (1972). Як університет працює з 1990 року. Наразі в університеті функціонує 3 інститути, 9 факультетів (32 програми бакалаврату, 31 програма магістратури та 3 програми доктора філософії), 9 наукових відділів, 14 наукових центрів, бізнес-інкубатор тощо», - розповіла очільниця румунського університету – партнера.

Під час стажування за програмою Erasmus+ у рамках «Erasmus international Week» в Aurel Vlaicu University of Arad (Румунія) всі представники університетів – учасників презентували власні університети за допомогою різних інтерактивних методик. Полтавську політехніку представляла кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземної мови Галина Таловиря. Слухачів зацікавив науковий потенціал нашого вишу, особливо його функціонування в умовах повномасштабного вторгнення. Загалом до української делегації був підвищений інтерес, представники усіх країн висловлювали свою підтримку та висловлювали побажання якнайшвидшої перемоги Україні.

Учасники стажування ознайомилися із низкою сучасних наукових лабораторій, які функціонують при університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad (Лабораторія природничих досліджень, Лабораторія мікроскопічних досліджень, Лабораторія біології рослин, Лабораторія хроматографії тощо).

Усі присутні ознайомилися із матеріально-технічним забезпеченням факультету інженерії, зокрема прослухали лекцію «The Development of Entrepreneurial Skills in Textile industry (Розвиток підприємницьких навичок в текстильній індустрії)», оглянули навчально-виробничі центри: «Лабораторія текстильних технологій», «Лабораторія міждисциплінарної метрології та контролю якості текстильної продукції» тощо.

Презентація факультету фізичної культури та спорту відбувалася у два етапи: слухачі побували на зустрічі з легендою румунської гімнастики, призеркою Олімпійських ігор Емілією Еберле, яка розповідала про своє становлення, досягнення у спорті, жертви, на які вона пішла заради спорту та про радість спортивних перемог. Власним прикладом видатна гімнастка написала історію спортивної гімнастики Румунії, надихнувши багатьох спортсменів.

Далі учасників привітав декан факультету фізичної культури та спорту та знайомив з локаціями факультету - гості відвідали велику спортивну арену, де відбувалися показові виступи спортсменів та їхнє нагородження після вдалих виступів у різноманітних змаганнях.

Усі присутні мали змогу ознайомитися із локаціями факультету гуманітарних та соціальних наук, який представляла декан dr. Alina Ionescu Miercuri. Вона знайомила слухачів з лінвокраїнознавчими особливостями Румунії, розповідала про традиції, національне вбрання, кухню тощо. Учасники проєкту із задоволенням пройшли краш-курс румунської мови, виконували практичні завдання, практикували найпростіші фрази, щоб уміти комунікувати у разі необхідності з носіями мови.

Третій день тижня Erasmus+ був присвячений екскурсіям-подорожам по території округу Арад, що територіально охоплює частини двох історичних областей у західній Румунії – Крішани та Баната. Учасники під час екскурсій прослухали цикл лекцій з історії Румунії, дізналися про визначних діячів цього краю, цікаві історичні факти, пов’язані з відомими людьми та визначними місцями.

Цікавим у методичному плані став четвертий день проєкту, коли учасники обговорювали стратегії розвитку сучасної освіти «Strategies for Learning and Developing Entrepreneurial skills» та моделі мотивації сучасної молоді до навчання «New Teaching and Learning Models for Student Motivation».

Поділившись позитивними враженнями від участі в проєкті, доктор філологічних наук. професор кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Тетяна Кушнірова зазначила: «Це надзвичайна можливість отримати практичний досвід, поспілкуватися з науковцями зарубіжних університетів, які працюють за суміжними з нами спеціальностями. Для мене, як для філолога, були цікаві методики з вивчення іноземної мови, зокрема запропонований нам Workshop «Improve your Linguistic Competences – Romanian Language Crash Course» з вивчення румунської мови».

А науковиця Ірина Передерій з-поміж іншого відзначила, що з цікавістю ознайомилася із магістерською освітньою програмою «Управлінські комунікації та людські ресурси», зміст якої є, певною мірою співзвучним з магістерською та бакалаврськими освітньо – професійними програмами «Документознавство та інформаційна діяльність», «Інформаційна аналітика та PR-діяльність». У планах – детальніше вивчити презентований міжнародний досвід та запозичити кращі практики під час вдосконалення власних освітньо-професійних програм. Також інтерес викливали відвідини бібліотеки університету, ознайомлення з інформаційними технологіями, застосовуваними у роботі, зокрема АБІС.

Багато можливостей вивчення іноземного освітнього та наукового досвіду мала й представниця Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатка економічних наук, доцентка Ксенія Вергал. Адже як університет-господар Тижня Еразмус+, так і низка університетів – учасників також здійснюють практичну підготовку фахівців IT-сфери.

Науковиці – учасниці міжнародного проєкту висловлюють слова щирої вдячності Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та особисто ректору, професору Володимиру Онищенку за надану унікальну можливість стажування в зарубіжному університеті та шанс долучитися до світового освітнього простору через найактуальнішу Програму Європейського Союзу у сфері освіти Erasmus+.

Раніше студенти та викладачі університету стали учасниками міжнародного освітнього онлайн-проєкту з нідерландським університетом-партнером,  молоді вчені закладів вищої освіти обговорили академічну доброчесність в Україні та за кордоном, науковиця Лондонського університету-партнера поділилася ефективними професійними кейсами з молоддю та викладачами політехніки, студентки-учасниці другої Міжнародної віртуальної школи поділилися враженнями від навчання у провідному польському університеті, учасники довгострокової програми академічної мобільності в Гренландії поділилися враженнями від навчання та знайомства з культурним колоритом країни, а студентка університету взяла участь у польському молодіжному тренінгу, присвяченому здоровому способу життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»