2023-09-02

Магістрантка політехніки отримала другу стипендію від чеського уряду

Магістрантка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко стала другою державною стипендіаткою уряду Чехії та опановувала чеську мову в Літній школі слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці.

Магістрантка політехніки отримала другу стипендію від чеського уряду

Нагадаємо, що відповідно до угоди між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти, молоді та спорту Чеської Республіки від 22 листопада  2022 року уряд Чехії надав громадянам України віком від 18 років у 2023 році 8 державних стипендій із вивчення чеської мови, літератури, культури та історії в Літніх школах слов’янських студій у Чеській Республіці.

Приємно відзначити, що дві із 8 стипендій здобули магістрантки-перекладачки Полтавської політехніки – Софія Дмитрюк та Яна Харченко. Зокрема, Софія Дмитрюк  опановувала чеську мову на базі Університету імені Масарика в Брно (Чеська Республіка) з 22 липня по 19 серпня 2023 року.

Майбутня перекладачка Яна Харченко взяла участь у Літній школі слов’янських студій  на базі  Університету  Палацького, що знаходиться в місті Оломоуці, де вивчала чеську мову, літературу та традиції цієї країни з 15 липня по 13 серпня 2023 року.

Студентка почала активно опановувати чеську мову, з метою розширення культурного кругозору, багато подорожувала, а по поверненню до університету  поділилася враженнями. 

«Було надзвичайно цікаво спробувати для себе дану програму, адже вона відрізняється від молодіжних обмінів за програмою Erasmus+, в яких я уже неодноразово брала участь. Для мене це був новий формат. Взяти участь  у такому навчанні могли представники 47 країн. Під час мого перебування там   я познайомилася з жителями різних країн Європи, а також зі студентами з Великобританії, Америки, Канади та країн Азії.

Студентів розподілили в групи за рівнями володіння чеською мовою і упродовж наступних чотирьох тижнів кожен мав змогу підвищити власні знання і навички на один рівень. Оскільки для мене це був перший досвід вивчення чеської мови, я здобула рівень А1.

Заняття відбувалися у першій половині дня, а в другій проходили різноманітні воркшопи, активності та екскурсії містом. Також кожен міг вільно розподілити час і ознайомитися з Оломоуцом самостійно. У суботу або неділю студенти спільно з організаторами їхали на екскурсії на увесь день.

Варто зауважити, що під час Літньої школи студенти з усього світу неодноразово цікавилися ситуацією повномасштабного вторгнення й бажали нашій країні Перемоги. У такі щемкі моменти усвідомлюєш, що Україна має величезну підтримку за кордоном, значно  більшу, ніж ми могли б собі  уявити.

По завершенню навчального курсу в університеті відбулася урочиста церемонія, на якій учасники отримали сертифікати та символічні  подарунки на згадку.

Щиро вдячна організаторам Літньої школи слов’янських студій у місті  Оломоуці, а також Міністерству освіти і науки України за можливість долучитися до даної програми й дізнатися більше про Чеську Республіку! Щиро дякую Анні Костянтинівні Павельєвій за допомогу в оформленні документів та  підтримку на усіх етапах реалізації цієї програми!», –  розповіла  учасниця програми Яна Харченко.

Нагадаємо, нещодавно учасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії,  а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Влітку науковиця Полтавської політехніки взяла участь у робочих зустрічах делегації Eurodoc в Києві, студентка університету долучилась до волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності, а науковиця університету стала учасницею Літньої школи, присвяченої інноваційним засобам, стратегіям та підходам до покращення навчання українців англійської мови.

Раніше cтудентка-філолог стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині,  студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»,  cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»