2019-12-13

Хвилини на порятунок: студентів навчали протипожежній безпеці

Представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій провели 9 грудня додаткове заняття з пожежної безпеки та попередження виникнення надзвичайної ситуації

Хвилини на порятунок: студентів навчали протипожежній безпеці

Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку інфраструктури Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анатолій Мартиненко прокоментував зустріч: «Зважаючи на ситуацію, яка нещодавно сталася в м. Одеса, керівництвом університету було прийнято рішення додатково провести заняття з протипожежної безпеки, щоб у повсякденному житті студенти чітко дотримувалися цих правил і пам’ятали, як діяти у надзвичайній ситуації»

Студентам презентували відеоролик із змодельованою надзвичайною ситуацією: у лабораторних умовах в житловій кімнаті створили пожежу і посекундно, кожен етап, зняли на відео: від моменту запалу до повного згоряння кімнати. За 6 хвилин кімната згоріла до тла.

Головний інспектор Полтавського міжрайонного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, майор Віталій Пругло назвав найпоширеніші причини виникнення вогню: «За статистикою, більшість пожеж відбувається через людську недбалість. Приблизно 70% усіх пожеж стається через необережне поводження з вогнем. У зимовий період ви маєте бути особливо обачливими у використанні електричних обігрівачів. Нагадаю, у студентських гуртожитках їхнє застосування категорично заборонено». На зустрічі обговорили порядок дій у випадку виникнення пожежі, основні вимоги під час евакуації та практичне застосування первинних засобів пожежогасіння.

«Найперше правило, якого завжди слід дотримуватися, – не панікувати. Ймовірний час прибуття пожежного автомобіля по місту – 10 хвилин. Ви стали свідками того, що за 6 хв житлова кімната згоряє вщент. Саме тому необхідно вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння і намагатися самостійно загасити джерело полум’я», – продовжив Віталій Пругло.

Директор студентського містечка університету Андрій Поставний нагадав студентам порядок дій у разі виникнення надзвичайної ситуації у гуртожитках: «На кожному поверсі є система оповіщення – колонки, через які з місця чергового швейцара або з кабінету завідувача можна подати голосове повідомлення двома мовами – обов’язково слухайте їх. На поверхах розташовані пожежні крани: рукава з накінечниками, а на вахті – пожежний пост, де знаходяться вогнегасники».

Фахівець охоче відповів на всі питання студентів. Проведення подібних заходів є важливим моментом у попередженні виникнення надзвичайних ситуацій!

Дивіться сюжет телеканалу «Центральний» про захід:

https://central-ua.tv/news/41367/