2020-09-29

Кримінальна математика: студенти дізнались про застосування ІТ і математичного моделювання у судових експертизах

24 вересня 2020 року кафедрою вищої та прикладної математики було проведено відкритий науковий вебінар «Математичне моделювання та інформаційні технології у практиці судових експертиз» для студентів IT-спеціальностей ННІІТМ. На семінар було запрошено IT-спеціалістів Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Кримінальна математика: студенти дізнались про застосування ІТ і математичного моделювання у судових експертизах

Влітку цього року між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України було підписано Меморандум про співпрацю та партнерство. Відтоді експерти-криміналісти беруть участь у наукових заходах для студентів різних спеціальностей.

«Науково-дослідна робота є одним з важливих напрямків діяльності Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Наукові досягнення співробітників центру широко представлені як в Україні, так і на міжнародному рівні. Активна участь у науковій роботі сприяє зростанню наукового потенціалу, а міжнародна співпраця, обмін досвідом та інформацією – підвищенню ефективності наукових досліджень», – зазначив Валентин Рой, заступник директора Полтавського НДЕКЦ МВС. Учасників вебінару також привітав Антон Костенко – завідувач відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Полтавського НДЕКЦ МВС.

Модераторами заходу стали провідний фахівець відділу забезпечення діяльності Полтавського НДЕКЦ МВС України Ольга Марчишинець, судовий експерт відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Ірина Редчук та кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Експерти Полтавського НДЕКЦ МВС виступили з доповідями «Актуальні питання судових комп’ютерно-технічних експертиз» (Ярослав Коліса, головний судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень), «Покращення графічних зображень за допомогою програмного забезпечення Adobe Photoshop» (Олександр Яценко, старший судовий експерт відділу досліджень у сфері інформаційних технологій), «Базова підготовка судового експерта у галузі інформаційних технологій» (Клавдія Соловчук, судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень). Окремі приклади роботи криміналістів розібрали на реальних випадках, зокрема кейс хакера, який зламував особисті кабінети споживачів «Полтававодоканалу».

«Захід відвідало близько 65 учасників. Це студенти першого курсу (спеціальності 113 Прикладна математика, 122 Комп’ютерні науки, 123 Комп’ютерна інженерія, 174 Телекомунікація), студенти-магістранти спеціальності «Прикладна математика» та члени студентського математичного гуртка, що працює при кафедрі. Програма заходу включала в себе доповіді як експертів, так і представників університету. Моя доповідь розкривала особливості підготовки студентів за спеціальністю «Прикладна математика». Наш магістрант Владислав Дем'яненко – студент групи 601ПМ ННІ ІТМ, презентував наукову доповідь про можливості штучного інтелекту: «Нейронна мережа Кохонена: можливості та спектр досліджень». Співпраця з фахівцями центру триватиме – ми домовилися про проведення спільних наукових семінарів, проходження практики студентами», – розповіла Наталія Ічанська.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»