2020-07-22

Курсанти військової кафедри готуються до випускного екзамену

Курсанти кафедри військової підготовки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проходять навчальний збір – удосконалюють практичні навички стройової підготовки, тактики і прийомів рукопашного бою та готуються до випускного екзамену.

Курсанти військової кафедри готуються до випускного екзамену

Навчальний збір курсантів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувається на базі Центру практичної підготовки 179-го об’єднаного навчально-тренувального центру військ зв’язку Збройних сил України. На плацу – випускники кафедри військової підготовки. Вони відпрацьовують стройові прийоми та прийоми рукопашного бою, знайомляться з сучасною військовою технікою, готуються до випускного екзамену та складання військової присяги.

Загалом участь у навчальному зборі беруть 85 курсантів, віком від 20 до 35 років. Серед цьогорічних випускників кафедри військової підготовки політехніки – студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Полтавської державної аграрної академії, Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Харківського національного університету радіоелектроніки та громадяни, які вже працюють у різних сферах, але виявили бажання стати офіцерами.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – заклад вищої освіти, де студенти мають можливість пройти військову підготовку за програмою офіцерів запасу, отримати офіцерське звання паралельно з основною спеціальністю.

Старший викладач кафедри військової підготовки, полковник запасу ЗСУ Станіслав Коломієць розповідає: «На навчальний збір виносяться лише практичні заняття з тактико-спеціальної, технічної та спеціальної підготовки. Він триватиме 30 днів. За цей час курсанти повинні підготуватися до випускного екзамену, пройти тактико-спеціальні заняття на техніці зв’язку, виконати вправи стрільби із автомата та пістолета, метання учбової ручної гранати. На мою думку, у військовій справі більш відповідальні дівчата. З елементами стройової підготовки вони справляються на «відмінно», навіть краще ніж хлопці. У нас 11 дівчат – це окремий напівзвод, що демонструє неабиякі вміння та навички».

Через загрозу пандемії коронавірусу та карантинні обмеження чотири навчальні взводи поділили на невеликі мобільні групи у кількості 10-12 чоловік. Складати іспити, здійснювати практичну підготовку та готуватися до складання військової присяги вони будуть у такому ж складі. Після успішного завершення навчання та складання військової присяги випускники отримують військове звання «молодший лейтенант запасу».

За рішенням Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» студентам кафедри військової підготовки для отримання стипендії додають 5 балів до рейтингу щосеместрово. З довідкою встановленого зразка студент звертається до студентського парламенту політехніки, за поданням якого відбувається процедура нарахування додаткових балів до семестрового рейтингу студента.

Бажаючі навчатися прийомам рукопашного бою мають можливість безкоштовно відвідувати заняття майстра спорту, заслуженого тренера України, керівника Полтавської обласної дитячої громадської організації «Військово – спортивний центр «Воїн» Олега Бариша.

«Кафедра військової підготовки випустила вже понад 1000 офіцерів запасу, які стали фахівцями провідних українських компаній, відкрили власну справу, перебувають на службі у Збройних силах України, займаються науковою діяльністю, чи працюють в університеті», – зазначив Микола Бороздін.

Своїми враженнями про навчання та планами на майбутнє поділилися майбутні офіцери запасу. Два роки навчання, суворі та справедливі наставники, нові друзі залишать свій слід у їхньому житті.

«Пішов навчатися на військову кафедру, бо після служби в армії відчув –доведеться ще послужити на благо країни. Щоб повернутися до війська більш підготовленим та вмотивованим, хочу отримати первинне офіцерське військове знання молодшого лейтенанта запасу. У навчанні все вдається, подобається дружний злагоджений колектив, знайшов друзів, які завжди зможуть підставити надійне плече. Навчальний процес не переобтяжений теорією, є можливість попрацювати на сучасній військовій техніці. Поєднання теорії та практики оптимальне, на військових зборах практики найбільше», – розповів старший солдат Збройних сил України резерву Олександр Рєзнік.

Студентка V курсу Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Інна Сиза розповідає: «На мою думку, військова справа – це дуже престижно. Не розділяю професії для чоловіків і жінок, вважаю їх рівними в правах. Хочу пов’язати свою кар’єру з військовою справою – мрію працювати військовим юристом. Навчання на військовій кафедрі дало мені витримку, дисциплінованість, відчуття командного духу, багато практичних знань у галузі військової техніки, подобається збирати та розбирати зброю, працювати з картами, зі зв’язком».

На кафедрі здійснюється підготовка за трьома військово-обліковими спеціальностями:

  • бойове застосування змішаних з’єднань, військових частин і підрозділів зв’язку (крім підрозділів і військових частин зв’язку та радіотехнічного забезпечення авіації);
  • організація фельд’єгерського-поштового зв’язку;
  • експлуатація та ремонт наземної апаратури радіозв’язку різної потужності.

Навчання на кафедрі військової підготовки коштує 8 000 грн за рік, що значно нижче, порівняно з багатьма іншими закладами вищої освіти.

Згідно зі змінами до Закону України «Про військовий обов’язок» випускники бакалаврату і магістратури закладів вищої освіти, що здійснюють навчання на військових кафедрах, звільняються від призову до Збройних сил України на весь період навчання.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»