2021-12-22

Магістри-відмінники спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» захистили дипломні роботи у міському Управлінні у справах фізичної культури та спорту

21 грудня на базі Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради відбувся публічний захист магістерських робіт випускниками спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» Полтавської політехніки. Власні наукові напрацювання у сфері здоров’язбережувальних технологій, рекреаційно-оздоровчих, швидкісних активностей представили 9 магістрантів. Члени державної екзаменаційної комісії відзначили високий науково-практичний рівень досліджень.

Магістри-відмінники спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» захистили дипломні роботи у міському Управлінні у справах фізичної культури та спорту

На кафедрі фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася знакова подія – публічних захист магістерських робіт випускників спеціальності 017 «Фізична культура та спорт». Виїздне засідання державної екзаменаційної комісії та публічний захист результатів наукових досліджень магістрів, майбутніх фахівців у сфері фізичної культури та спорту провели на базі Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради.

Захист магістерської роботи є необхідною складовою комплексної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти, а наукові дослідження, підготовлені студентами другого курсу магістерської програми, дають можливість викладачам профільних дисциплін отримати комплексне уявлення про рівень засвоєння теоретичних знань і набуті навички практичної підготовки, здатність до самостійної науково-дослідницької роботи майбутніх фахівців.

Цьогоріч головою державної екзаменаційної комісії став начальник Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради Ігор Кислов, який наголосив на величезному інтелектуальному та освітньо-професійному потенціалі випускників, чиє життя нерозривно пов’язане зі спортом і хто незабаром поповнить лави кваліфікованих кадрів дитячо-юнацьких  спортивних шкіл, профільних державних установ та відповідних відділів при районних державних адміністраціях. До складу державної екзаменаційної комісії увійшли: доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліна Рибалко, кандидатка наук з фізичного виховання та спорту, доцентка, завідувачка кафедри фізичного виховання Тетяна Синиця, доцент кафедри фізичної культури та спорту, Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізичної культури та спорту Олег Камерилов, старша викладачка кафедри фізичної культури та спорту  Тетяна Йопа. На захисті також були присутні керівники студентських наукових робіт.

 «Сьогоднішній захист наукових робіт для магістрів спеціальності 017 «Фізична культура та спорт» Полтавської політехніки – впевнений крок у подальше професійне майбутнє, шанс скористатися отриманими знання та навичками на повну!  Популяризуючи заняття фізичними активностями серед сучасної молоді та розвиваючи потужну інфраструктуру рідного міста, спільними зусиллями зробимо Полтаву «спортивною столицею»! Сподіваємося, що наш досвід, ваша молодість, завзятість та наполегливість стануть успішною передумовою динамічного розвитку фізичної культури та спорту на теренах Полтавської області. Бажаємо цікавих дискусій, нових класних ідей та плідної роботи!» – побажав очільник Управління у справах фізичної культури та спорту Полтавської міської ради.

За словами доктора педагогічних наук, професора, декана факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліни Рибалко, сьогоднішній іспит став для магістрів своєрідним фінішем, наступною сходинкою до дорослого життя, прийняття рішень та постійної праці над власним саморозвитком, особистісним та професійним зростанням: «Пишаємося вашими досягненнями, спортивними та науковими здобутками, численними перемогами на спортивних аренах нашої країни! Серед цьогорічних випускників – переможці та призери Чемпіонатів України та світу, професійні спортсмени, чий життєвий приклад неодмінно стане зразком для наслідування для наступних поколінь молодих, амбітних та ініціативних особистостей. Ваші наукові дослідження написані не лише розумом, а й серцем, а апробовані результати засвідчують їхню науково-практичну цінність. Життєвого оптимізму, спортивного завзяття та ніколи не зупиняйтеся на досягнутому!».

Під час захисту всі магістри гідно представили результати виконаних наукових досліджень.

Члени комісії відзначили високий науковий рівень дипломної роботи студентки Євгенії Лучко «Методи та принципи організації спортивної діяльності у закладах інваспорту», результати наукового дослідження молодої науковиці апробовані у вищезазначених фізкультурно-оздоровчих закладах.

Виваженим і ґрунтовним було магістерське дослідження студентки групи 202-мФС Катерини  Безуглої «Вплив оздоровчо-рекреаційної рухової активності на стан фізичного здоров я студентів» (науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Полтавської політехніки  Лариса  Оніщук). Наукові матеріали, представлені у цьому дослідженні, можуть бути використані  фахівцями у сфері фізичної культури та спорту у практичній діяльності для успішного втілення оздоровчо-рекреаційних інноваційних проєктів.

Привернула увагу присутніх наукова новизна та актуальність роботи студентки 201-мФС Альони Шуманської «Методика фізичного виховання дітей дошкільного віку з порушенням зору» (науковий керівник – доктор наук з фізичного виховання, професор кафедри фізичної культури та спорту О. Андрєєва) та дослідження студента групи 202-мФС Володимира Перкуна «Розвиток секційної роботи в умовах ЗВО ( на прикладі спортивного більярду)» (науковий керівник – кандидат педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Полтавської політехніки Лариса Оніщук). Презентовані магістерські роботи було присвячено вивченню особливостей роботи з дітьми з вадами зору та розгляду успішних кейсів секційної роботи у провідних українських закладах вищої освіти.

Студентка Жанна Киричок презентувала дослідження «Методика формування  мотивації до здорового способу життя у студентів гуманітарних спеціальностей», у якому детально проаналізувала групи мотивів сучасної молоді до заняття спортом, а об’єктом дослідження стали студенти гуманітарного факультету Полтавської політехніки.

Серед найцікавіших відзначено виступи студента, золотого призера Чемпіонату Європи з гирьового спорту Ярослава Сушка «Застосування іпотерапії в адаптивному фізичному вихованні дітей з різними нозологіями», двічі чемпіона світу з таїландського боксу Олега Приймачова «Методика розвитку швидкісно-силових здібностей у боксерів високої кваліфікації» та гравця футбольної команди «Ворскла», бронзового призера Чемпіонату України з футболу Владислава Кулача «Розвиток швидкісно-силових здібностей у майбутніх футболістів в умовах дитячо-юнацьких спортивних шкіл».

Окремі аспекти застосування оздоровчої аеробіки досліджувала студентка Альона Черняк, її робота «Застосування оздоровчої аеробіки під час фізичного виховання студентів закладів вищої освіти» викликала жваве обговорення серед науковців та майбутніх випускників.

«Такі високоінтелектуальні наукові напрацювання стали найяскравішим свідченням блискучого поєднання здобутих теоретичних знань і грунтовної практичної підготовки, індикатором конкурентоспроможності випускників факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки на сучасному ринку праці», - наголосила доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліна Рибалко.

Аналізуючи результати захисту представлених магістерських робіт, екзаменаційна комісія відзначила високий практичний рівень наукових досліджень та оцінила їх на «відмінно».

Раніше студенти Полтавської політехніки перемогли на Чемпіонаті світу з таїландського боксу, а викладачі факультету фізичної культури та спорту обговорили передовий педагогічний досвід, психологічні та медико-біологічні аспекти фізичного виховання та спорту під час ІІ Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції з міжнародною участю.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»