2023-11-03

Майбутні фахівці вивчали досвід найсучаснішої бібліотеки Полтавської громади

Студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» здійснили навчальний візит до Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади. Майбутні професіонали дізнались про реалізацію проєкту із трансформації бібліотек «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності» і перетворення закладу в інноваційний бібліохаб.

Майбутні фахівці вивчали досвід найсучаснішої бібліотеки Полтавської громади

Студенти третього та четвертого курсу спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», разом з викладачем кафедри українознавства культури та документознавства, кандидатом філологічних наук, доцентом Людмилою Чередник, відвідали Центральну бібліотеку Полтавської міської територіальної громади і ознайомилися з принципом роботи сучасної бібліотеки.

Співробітники закладу є стейкхолдерами Полтавської політехніки, беруть активну участь в обговоренні та модернізації освітньо-професійних програм, запрошують студентів для проходження практик.

Центральна бібліотека Полтавської міської територіальної громади – унікальний заклад, який слугує прекрасною ілюстрацією трансформації класичної бібліотеки у бібліохаб із гнучкою та динамічною структурою, комфортним середовищем, зонуванням бібліотечного простору, використання інформаційно-комунікативних технологій з метою надання широкого спектра традиційних та інноваційних послуг. Звичайна районна бібліотека зусиллями дружного й згуртованого колективу стала епіцентром соціокультурних подій, інформаційним центром, територією креативного навчання, самовираження і комунікації, спілкування та дозвілля, майданчиком громадянської активності членів громади.

«У сучасному світі бібліотека перестає бути місцем, де просто зберігаються книги, а стає дійсно громадським центром спілкування, комфортним і максимально зручним для відвідувачів, з можливістю реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні, інтелектуальні потреби та ідеї. Тому на перший план виноситься проблема організації бібліотечного простору. Сучасний заклад покликаний бути багатофункціональним, з «гучними» і «тихими» зонами, з відкритими просторами й відокремленими місцями відпочинку. Саме такою ми і бачимо нашу бібліотеку», – зазначила директорка бібліотеки Тамара Дузенко.

Співробітники бібліотеки провели для студентів змістовну екскурсію, під час якої розповіли про роботу бібліотеки, здобутки колективу, поділилися своїми творчими планами.

У бібліотеці проводяться різноманітні за тематикою зустрічі з цікавими людьми, читацькі конференції, тренінги, заняття з психологом. Співробітники закладу активно співпрацюють із грантоутворюючими організаціями, мають багато успішних проєктів.

Привернув увагу студентів і незвичний інтер’єр: справжній архітектурно і художньо оформлений простір будівлі, що має доцільне функціональне зонування відповідно до данської моделі бібліотеки як поєднання 4-х просторів: для навчання, натхнення, зустрічей та подій. Вона дозволяє закладам розвиватися як культурним, освітнім центрам, а також центрам спільнодії, де відвідувачі можуть отримувати потрібні знання, розвивати творчі здібності та цікаво та корисно проводити час.

«Приємно, що студентам не хотілося полишати це дивовижне місце. Вони не просто ознайомилися із практичними засадами діяльності бібліотечних установ, але й попрацювали з книгами, ознайомилися з тематичними виставками, переглянули книги за інтересами.

Мимоволі пригадуються слова відомого українського педагога Василя Сухомлинського: «Бібліотека – це аптека для душі».

Центральну бібліотеку Полтавської міської територіальної громади полтавці давно вже вважають визнаним центром спілкування, духовності й інтелектуального життя нашого міста. Приємно, що тепер до цього «притулку мудрості» долучилися і наші студенти», – наголосила Людмила Чередник.

Проєкт із трансформації бібліотек «Чотири простори бібліотеки: інноваційна модель діяльності» стартував у червні 2020 року. Його реалізує ВГО Українська бібліотечна асоціація за фінансової підтримки Українського культурного фонду. В якості партнерів до проєкту долучилися: Фундація Дарини Жолдак, Асоціація об`єднаних територіальних громад, а також Міністерство культури та інформаційної політики України.

Цю модель бібліотеки 2010 року запропонували експерти Центру досліджень культурної політики Королівської школи бібліотечних та інформаційних наук при Копенгагенському університеті Дорек Скот-Хансен, Каспер Хвенегард Расмуссен та Хенрік Йохумсен. Вона добре зарекомендувала себе на практиці. Бібліотеки такого формату сьогодні працюють в Данії, Німеччині, США та інших розвинених країнах. Центральна бібліотека Полтавської міської територіальної громади є першою у нашому регіоні, де ця модель повністю втілена у життя.

Інтер’єр обладнаний зручними меблями, диванами, стінками-сотами, що легко трансформуються, комп’ютеризованими робочими місцями для відвідувачів. У такій бібліотеці приємно попрацювати, відвідати тематичний захід, пограти з друзями у настільні ігри, почитати улюблену книгу, переглянути новини в Інтернеті. Сюди приходять люди різного віку і кожному працівники закладу знаходять заняття за інтересами.

Раніше викладачі та студенти провели наукову зустріч, присвячену «незламному лицарю правди і свободи» та написали Радіодиктант національної єдності 2023.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

За матеріалами кафедри українознавства, культури

та документознавств