2020-12-18

Майже 200 випускників різних років привітали політехніку з ювілеєм в прямому ефірі!

17 грудня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася онлайн -зустріч випускників, присвячена відзначенню 90-річчя університету. Спогадами про неповторні студентські роки поділилися науковці, архітектори, інженери-будівельники, представники топ-менеджменту провідних нафтогазових компаній.

Майже 200 випускників різних років привітали  політехніку з ювілеєм в прямому ефірі!

У рамках святкування 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яке відзначатимуть на державному рівні, традиційна зустріч випускників різних спеціальностей та років змінила формат – кожен бажаючий міг надіслати святкові відеопривітання на адресу ювілярки упродовж місяця. Подію анонсували на офіційних пабліках університету, у соціальних мережах.

Через карантинні обмеження подія відбувалася онлайн, до діалогу та обміну враженнями про студентські роки запросили науковців, архітекторів, будівельників, представників топ-менеджменту провідних нафтогазових компаній, представників органів місцевого самоврядування та бізнес -структур.

Успішні випускники – це гордість і високий авторитет університету серед провідних українських та європейських закладів вищої освіти. За 90 років університет підготував майже 50 000 висококваліфікованих спеціалістів. Авторитет університету високий і в Україні, і далеко за її межами – дуже часто випускники працевлаштовувались поза конкурсами, адже диплом політехніки уже був їх візитівкою та підтвердженням професійності.

Модераторка онлайн-зустрічі – випускниця 2011 року, кандидат економічних наук, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька привітала випускників славетного університету з різних куточків України від імені багатотисячного науково-педагогічного колективу та ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка (випускника 1993 року!).

«90-річний ювілей Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – солідна дата, що знаменує собою новий, інноваційний етап у розвитку закладу вищої освіти європейського рівня.

У 2019 році університет успішно трансформувався у багатогалузевий заклад вищої освіти класичного типу та здобув нову назву – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». На сьогодні у його структурі успішно функціонують і розвиваються вісім структурних підрозділів, а територія університету – приклад сучасного кампусу міжнародного рівня з комфортним навчальним і соціальним простором», –підкреслила Світлана Сівіцька.

Випускники переглянули відеоролик про один з найпотужніших університетів України, інноваційний навчальний центр Полтавщини, що нараховує понад двохсотрічну історію освітніх традицій, поєднуючи динамічний розвиток та вірність історичній спадщині.

Короткий історичний екскурс за маршрутом Полтавський інститут шляхетних дівчат – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» здійснила кураторка Народного музею історії університету імені Надії Кочерги, кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства університету Людмила Чередник. За словами науковиці, саме атмосфера вишуканих манер, шляхетного виховання та високої освіченості представників тогочасного дворянства створили можливість у майбутньому консолідувати освітні традиції та інноватику в потужну синергію науки, бізнесу, влади та освіти.

Віртуальну мандрівку сучасними навчальними аудиторіями, науковими лабораторіями, відкритими у тісній співпраці з бізнес -компаніями, об’єктами спортивної інфраструктури провели директори та декани структурних підрозділів університету – доктор економічних наук, директор Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Григорій Шарий, доктор економічних наук, директорка Навчально – наукового інституту фінансів економіки та менеджменту Ірина Черниш, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», куратор Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Богдан Коробко, кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева та кандидат педагогічних наук, декан факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа.

Про дотримання традицій якісної підготовки інженерів – будівельників та архітекторів, створення сприятливих умов для формування чотирьох потужних наукових шкіл, серед яких – відома полтавська архітектурна школа, на одному з найстарших структурних підрозділі університету розповів директор Навчально – наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Григорій Шарий. Аналізуючи аналітичні дані у післявоєнний та сучасний час ( 800 та 35000 інженерів – будівельників відповідно), спікер відзначив оновлену матеріально-технічну базу університету та розширення переліку освітньо-професійних програм з якісної підготовки фахівці будівельної галузі.

Інноваційний бренд Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту презентувала доктор економічних наук, директорка Навчально-наукового інституту фінансів економіки та менеджменту Ірина Черниш, яка розповіла про успішні студентські та викладацькі проєкти, реалізовані з дня заснування Навчально-наукового інституту.

«Наш інститут являє собою науковий тандем двох факультетів – фінансово – економічного та факультету менеджменту, від початку його створення у вересня 2016 року зберігаємо та розвиваємо економічну наукову школу, вже маємо чималі досягнення і здобутки.

Варто відзначити, що на сьогодні продовжуємо динамічно розвиватися, серед тисячного контингенту студентів левову частку становлять студенти з Єгипту, Індії, навчання здійснюється також англійською мовою. Оновили свою суть та назву інститутські кафедри, що демонструє нашу готовність йти в ногу з часом та гідно зустрічати виклики сьогодення.

Економічна наукова школа невпинно працює над формуванням нової наукової еліти, серед випускників – лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів, переможці та призери інтелектуальних змагань. Варто відзначити, що цього року наш студент – магістрант став абсолютним переможцем конкурсу науково – дослідницьких робіт з фінансової безпеки, обійшовши студентів Національного університету імені Тараса Шевченка.

Надзвичайну увагу приділяємо співпраці з бізнесом, наукою та надаємо широкі можливості спробувати власні сили у підкоренні грантових програм, створенні стартап-проєктів», – підкреслила Ірина Черниш.

Успішними кейсами нафтогазової освіти поділилася випускниця факультету нафти і газу 2005 року, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська: «За останні п’ять років майже тисяча випускників нашого коледжу стали студентами університету, адже виконуємо головне стратегічне завдання – високоякісну підготовку фахівців для нафтогазової галузі. Сподіваюся, що наступним нашим зустрічам не завадить пандемія та карантинні обмеження, будемо щиро раді вітати вас у стінах Полтавської політехніки та коледжу нафти і газу. З вдячністю згадуймо наші студентські роки та університетських друзів!»

«Зичу міцного здоров’я, натхнення, успіхів у професійній діяльності шанованим випускникам різних років та запрошую за першої ж сприятливої нагоди відвідати університет і переконатися в численних якісних трансформаціях», – запросив присутніх випускник електромеханічного факультету 1997 року, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Богдан Коробко.

До урочистих святкових привітань долучилися очільниці гуманітарного факультету Анна Агейчева та наймолодшого структурного підрозділу університету – факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа.

«Ми готуємо висококласних фахівців у сфері перекладу, документознавства та інформаційної діяльності, бібліотечної та музейної справи, будемо щиро раді бачити вас на наших спільних заходах. Завжди відкриті до ефективної комунікації та освітньої співпраці», - відзначила Анна Агейчева.

За словами його очільниці Наталії Беседи, за рік свого існування факультет фізичної культур та спорту здобув авторитет та добре знаний далеко за межами рідного університету. Серед випускників – чемпіонка світу з пауерліфтингу 2019 року Дарія Бражник, чемпіонка світу з більярдного спорту, єдина жінка, що має звання Заслуженого майстра спорту з більярдного спорту в Україні, Анастасія Ковальчук, член параолімпійської збірної України з настільного тенісу Іван Май та Заслужений майстер України з гирьового спорту Ігор Гавришко.

До слова також запросили доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри залізобетонних і кам’ яних конструкцій та опору матеріалів Андрія Павлікова та доктора технічних наук, завідувача кафедри архітектури та міського будівництва Олександра Семка, які привітали з ювілеєм рідну політехніку від імені випускників університету 1973 та 1980 років.

«Щиро радий такій відеозустрічі, адже це чудова нагода побачитися, хоч і в трошки незвичному для всіх нас форматі. Для багатьох з нас університет – не просто історія, традиція, це ціла епоха, наше життя.

Участь наших аспірантів у європейських симпозіумах у Кракові та Мадриді, Китаї – яскравий приклад спільної діяльності науковців та практиків, блискучого втілення напрацьованого роками у масштабних наукових проєктах викладачів та аспірантів.

Пишаюся університетом, якому віддав кращі роки свого життя. Радію змінам, що відбуваються практично кожного дня, відчуваю гордість за його минуле – за радянських часів колишній Полтавський інженерно – будівельний інститут став довершеним прикладом якісної підготовки висококваліфікованих фахівців. Вітаю всіх, бажаю здоров’я, наснаги та подальшого професійного зростання!», – привітав Андрій Павліков.

«Ділюся спогадами, а в самого мурашки по тілу, адже, навчаючи наших випускників, даючи їм путівку в самостійне доросле життя, віддавали тепло власних сердець. На щорічних зустрічах випускників відчуваю легкий щем та гордість за те, що наші студенти, випускники стали справжніми професіоналами обраної справи, працюють на благо рідної держави та далеко за її межами, на пострадянських теренах.

Серед випускників колишнього сантехнічного факультету, який тривалий час очолював, варто відзначити ректора університету, професора Володимира Онищенка, дипломним проєктом, невпинною діяльністю та вагомими здобутками якого щиро пишаюся! Історія кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики нараховує чималу кількість сторінок, сповнених приємних емоцій та наукових звершень.

Чекаємо на вас у сучасних лабораторіях, будемо раді провести екскурсію навчальними кампусами та спортивними об’єктами», – підкреслив кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Голік.

До святкових привітань долучилися науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Андрій Скрильник, начальник відділу по роботі з іноземними студентами Віктор Вірченко, доктор технічних наук, завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Олександр Шефер, кандидат технічних наук, професор кафедри конструкцій із металу, дерева і пластмас Олександр Шкурупій та старший викладач кафедри архітектури будівель та містобудування Андрій Конюк, випускник будівельного факультету 1976 року Володимир Федоренко, випускниця університету Тетяна Кольцова.

Чимало гарних приємних та теплих слів прозвучало на адресу славетної ювілярки та науково-педагогічного колективу університету, адже кожен випускник зберіг у пам’яті спогади про безтурботну студентську юність та безсонні ночі над проєктами і курсовими роботами.

Запрошуємо випускників різних років та спеціальностей Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на урочисте онлайн -святкування 90 -річчя університету, яке відбудеться 22 грудня 2020 року!

Трансляція урочистостей у прямому ефірі здійснюватиметься на YouTube – каналі та Facebook-сторінці Полтавської політехніки.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»