2022-04-07

Міністр освіти і науки представив важливі зміни у механізмі вступної кампанії

Ректор Полтавської політехніки інформує про особливості вступної кампанії-2022 року, представлені на засіданні Президії Спілки ректорів закладів вищої освіти України за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

Міністр освіти і науки представив важливі зміни у механізмі вступної кампанії

«Триває безперервна робота Міністерства освіти і науки України та очільників закладів вищої освіти над забезпеченням безпечних та рівних умов для всіх цьогорічних абітурієнтів. Ми повинні зберегти та примножити науково-освітній потенціал.

Взяв участь у сьогоднішньому засіданні Президії Спілки ректорів закладів вищої освіти України за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

Міністр наголосив на особливостях вступної кампанії до закладів вищої освіти України у 2022 році. Вступна кампанія запланована на липень 2022 року і відбуватиметься у кілька етапів:

  • перший етап – липень-серпень,
  • другий етап – вересень,
  • у жовтні (за необхідності)третій етап.

Важливими інструментами стануть творчі конкурси, Національний мультипредметний тест і мотиваційні листи абітурієнтів, як це практикується у провідних європейських університетах.

На сьогодні Міністерство освіти і науки України спільно з Міністерством економіки України опрацьовує показники обсягів державного замовлення, щоб зберегти загальний обсяг не менше ніж минулорічний. У пріоритеті – високотехнологічні спеціальності та співпраця з бізнесом задля відновлення економіки у післявоєнний час. Також передбачаються пільги для захисників.

Зокрема, для вступу на бакалаврат на основі повної загальної середньої освіти за спеціальностями з творчим конкурсом, наприклад 191 Архітектура та містобудування, 023 Образотворче мистецтво, 017 Фізична культура і спорт необхідно буде лише пройти творчий конкурс в університеті для вступу на навчання як за державним замовленням, так і за контрактом.

За іншими спеціальностями на місця державного замовлення необхідно скласти Національний мультипредметний тест.

Національний мультипредметний тест складатиметься із тестових завдань з української мови, математики та Історії України. Тестування буде проводитись дистанційно з використанням інтернет засобів комунікації.

Для вступу на бакалаврат за контрактом на спеціальності 035 Філологія (крім української та кримськотатарської мови і літератури, фольклористики) і спеціальностей галузей знань 05 Соціальні та поведінкові науки, 06 Журналістика, 07 Управління та адміністрування, 08 Право, 22 Охорона здоров’я, 24 Сфера обслуговування, 28 Публічне управління та адміністрування, 29 Міжнародні відносини також необхідне складання Національного мультипредметного тесту.

На усі інші спеціальності – достатньо надіслати мотиваційний лист про бажання навчатися в університеті за відповідною спеціальністю, тобто складання Національного мультипредметного тесту не потрібне.

Для вступу на бакалаврат на основі здобутого освітнього рівня «Молодший спеціаліст» або «Фаховий молодший бакалавр» як на місця державного замовлення, так і за контрактом необхідно надати або дві предметні оцінки ЗНО за 2019-2021 роки або пройти Національний мультипредметний тест 2022 року.

Вступ до магістратури також спрощено. За спеціальностями 08 Право та 293 Міжнародне право на місця державного замовлення або за контрактом необхідне складання Магістерського комплексного тесту (з іноземної мови та права), а за спеціальностями галузей знань 05 Соціальні та поведінкові науки, 06 Журналістика, 07 Управління та адміністрування, 28 Публічне управління та адміністрування, 29 Міжнародні відносини (крім Міжнародного права) як на місця державного замовлення так і за контрактом необхідно складати Магістерській тест навчальної компетентності (з фахових дисциплін).

За усіма іншими спеціальностями на місця державного замовлення необхідно складати фаховий іспит в університеті, а при вступі за контрактом – лише надіслати мотиваційний лист.

Вступ до коледжів на навчання за державним замовленням буде проводитись за усною співбесідою, а на контракт – за надісланими мотиваційними листами.

Подання документів до універистетів, мотиваційних листів, проходження фахових випробувань буде здійснюватись  з використанням цифрових технологій комунікації.

Як наголосив Міністр, такі тимчасові заходи дадуть можливість усім бажаючим вступити до українських університетів на рівних умовах та здобути вищу освіту.

А фахові кадри з високотехнологічних спеціальностей життєвонеобхідні для відбудови України!

Все буде Україна!»