2021-05-17

«Mit Deutsch auf Tour»: студенти та школярі відвідали майстер-класи німецьких мовних асистентів

Викладачі та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до міжнародного проєкту «Mit Deutsch auf Tour», організованого Goethe-Institut в Україні. Упродовж тижня учасники відвідали чотири тематичні майстер-класи та обговорили національні традиції, кухню, лінгвокраїнознавчі аспекти розвитку німецькомовних країн.

«Mit Deutsch auf Tour»: студенти та школярі відвідали майстер-класи німецьких мовних асистентів

Науково-педагогічні працівники та студенти гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно долучилися до міжнародного німецько-українського проєкту «Mit Deutsch auf Tour», у рамках якого чотири мовних асистенти провели майстер-класи і допомагали опанувати німецьку мову інноваційними способами.

Студенти, викладачі кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, школярі закладів загальної середньої освіти міста Полтави відвідали чотири тематичні майстер-класи, де обговорили лексикологічні, країнознавчі аспекти, екологічну проблематику, стилістику одягу мешканців німецькомовних країн. Координувала роботу учасників доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

Перший майстер-клас «Fitness für das Homeoffice» з мовними асистентами Констанце і Даніелою від Goethe-Institut в Україні був присвячений актуальній темі збереження фізичного здоров’я в умовах карантину. Слухачі вивчали нову лексику, займалися фізичними активностями, опановували елементи йоги.

Координаторка проєкту, доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Тетяна Кушнірова говорить, що подібні форми роботи досить продуктивні, адже люди, які вивчають іноземні мови, колективно опановують знання за допомогою інноваційних методик. Безперечно, це стимулює та відкриває ширші можливості для оволодіння мовами.

Другий майстер-клас «Nachhaltige Mode» для студентів-перекладачів та учнів Наукового ліцею №3 (вчитель – Чорнорук А.О.) німецькомовні лектори присвятили моді та розвитку галузей, нерозривно з нею пов’язаних: розглядалися екологічні проблеми, до яких призводить виробництво текстилю, типи тканин та особливості їхнього використання. Присутні одностайно дійшли висновку, що надмірна кількість одягу на планеті впливає на екосистему, загрозлива ситуація набула глобальних масштабів. До жвавого обговорення активно долучилися учні Наукового ліцею №3, продемонструвавши високий рівень володіння німецькою мовою.

Третій майстер-клас «Auf Reisen durch die DACH-Länder» для студентів-перекладачів та учнів Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №38 (вчитель – Білик Н.В.) провели мовні асистенти від Goethe-Institut в Україні Констанце та Фабіола. Учасники знайомилися з культурою німецькомовних країн у формі онлайн-ігор, різноманітних презентацій, паралельно удосконалювали власні мовні навички.

«Вивчати німецьку мову у такий спосіб нашим учням надзвичайно сподобалося. Такий вид іншомовної комунації не нудний та надзвичайно пізнавальний», – поділилася власними враженнями учителька іноземної мови Полтавської ЗОШ №38 Наталія Білик.

Завершальний майстер-клас «Spätzle Digital 2.0 – Linsen und Spätzle» від мовного асистента Goethe-Institut в Україні Філіпа Рейбера присвятили лінгвокраїнознавчим аспектам німецькомовних країн. Упродовж двох годин присутні знайомилися з історією популярної швабської страви – шпецле.

«Шпецле – це єдиний різновид макаронних виробів, що готується під час виробництва і подається як гарнір до основних страв з різноманітними додатками і спеціями. Цікавим є той факт, що з березня 2012 року цей продукт нагороджено знаком якості ЄС та охороняється на усій території Європи як продукт історичного значення», – прокоментувала кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології Олена Дмитренко. «Родзинкою» майстер-класу стало колективне приготування викладачами кафедри германської філології та перекладу – Оленою Дмитренко, Анною Павельєвою, студентами групи 401ГФ та членами Полтавського товариства німців «Wiedergeburt» цього кулінарного шедевру в прямому ефірі. Присутні мали змогу приготувати також додаток до страви з сочевиці. А після дегустації усі з задоволенням грали у Kahoot.

«Дуже цікаво вивчати мову у такий цікавий спосіб, адже слухачі дізналися багато нового про німецьку кухню та спробували опанувати це «мистецтво». Це було дуже смачно та весело», – зазначає викладач німецької мови ГО «Полтавське товариство німців «Wiedergeburt» Таміла Рябець.

Майстер-класи від мовних асистентів Goethe-Institut в Україні були цікавими, пізнавальними, сприяли підвищенню мовного рівня студентів-філологів та зацікавленості країнознавчим аспектом німецькомовних країн.

Наприкінці квітня під час I Наукової учнівської філології «Філологія очима учнів» школярі Полтавщини презентували наукові дослідження різних аспектів та особливостей інтернет-спілкування.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»