2020-05-28

Війт гміни Громадка розповів студентам про муніципальне управління в Польщі та можливості для розвитку громади

27 травня відбулася відкрита онлайн-лекція Даріуша Павліщи про організацію муніципального управління в Польщі, який поділився успішними кейсами розвитку своєї громади.

Війт гміни Громадка розповів студентам про муніципальне управління в Польщі та можливості для розвитку громади

В університеті уже багато років здійснюється підготовка та підвищення кваліфікації державних службовців і посадовців органів місцевого самоврядування.

У рамках співпраці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Вроцлавського економічного університету відбулася відкрита онлайн-лекція доктора Даріуша Павліщи, війта гміни Громадка, Болеславецького повіту, Нижнєсілецького воєводства (Республіка Польща), під час якої обговорили особливості організації муніципального управління Польщі на прикладі розвитку окремої сільської громади. У Громадці проживає численна українська діаспора і доктор Даріуш Павліщи теж має українські корені – його дід та прадід родом з України, оселилися у Польщі після Другої світової війни.

Це перша лекція із запланованого циклу у рамках викладання навчальної дисципліни «Публічна політика» для студентів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту університету.

«Наш університет має 90-річну історію підготовки високопрофесійних фахівців та понад двохсотлітні освітні традиції. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – фундаментальний заклад вищої освіти, який має гарні взаємовідносини з багатьма міжнародними партнерами. Зараз ведемо онлайн-трансляцію з Українсько-Польського мовного центру, а після зняття карантинних обмежень будемо раді вітати вас у стінах нашого університету», – привітала учасників і польських партнерів Ірина Черниш, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, побажавши успіхів у науковій та освітній співпраці.

Модерувала захід кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету імені Юрія Кондратюка Інна Кульчій.

Запрошеними спікерами стали професор Вроцлавського економічного університету Анетта Зелінська, доктор наук з державного управління Тернопільського національного економічного університету імені Івана Пулюя Віталій Толубяк, викладачі кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету імені Юрія Кондратюка – доктор наук з державного управління, професор Микола Лахижа та доктор юридичних наук, доцент Володимир Божко, викладач польської мови, завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, кандидат філологічних наук, доцент Алла Болотнікова.

До заходу долучилися понад 50 учасників – науково-педагогічні працівники, студенти спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування», і усі, хто цікавиться питаннями державного і муніципального управління.

«Ми щиро вдячні польським колегам, зокрема професору Даріушу Павліщи, що люб’язно погодився прочитати лекцію для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування» та усім партнерам, які долучилися. Майбутнім фахівцям вкрай важливо набути практичний управлінський досвід. Сьогодні в Україні триває реформа з децентралізації, мета якої – створення потужної системи місцевого самоврядування та формування дієздатних територіальних громад. Здійснюючи підготовку спеціалістів для місцевого самоврядування Полтавщини, проводячи наукові дослідження в цьому напрямку, для нас, науковців та практиків, цікавим і важливим є досвід інших регіонів України та досвід країн-сусідів», – наголосила Інна Кульчій.

Спікер поділився важливими управлінськими кейсами по залученню європейських інвестицій для розвитку сільської громади, наголосивши на важливості міжнародного досвіду для кожної європейської держави. Серед ключових меседжів – відповіді на питання: як забезпечити економічний та соціальний розвиток громади в умовах жорсткої конкуренції? Як залучити інвестиції в громаду? Яка роль лідера в реалізації технологій муніципального менеджменту?

«Для польських громад вступ до Європейського союзу дав можливість розвиватися. У нашій громаді чимало проблем, які ми наразі досить успішно вирішуємо – будівництво дитячих ігрових майданчиків, проєктування парків і скверів, ремонт комунальних та житлових приміщень, розвиток спортивної інфраструктури, можливості працевлаштування молоді, організація закордонних стажувань та відпочинку для українських студентів. Завдяки європейським інвестиціям змогли знайти кошти на освітлення, приведення до ладу власних доріг, налагодження роботи комунальних служб», – розповів доктор Даріуш Павліщи.

Чималу увагу приділяють культурному розвитку громади: щорічно проводяться мультикультурні фестивалі, вечори знайомства з національною культурою Франції, Бельгії, Центральної Польщі, Чехії, Німеччини.

«Святкування Різдва – для нас надзвичайна подія. Збираємося за спільним столом, співаємо колядки українською, польською, чеською мовами, готуємо національні страви. Поміж найпопулярніших свят Громадки – вечір кресової культури, муніципальне свято врожаю, свято вересу, вечір української культури, де лунають народні пісні, популяризують вишиванки та вголос читають поезію Великого Кобзаря – Тараса Шевченка. Ми – велика міжнародна родина, тому маємо поважати культуру та традиції різних народів», – переконаний доктор Даріуш Павліщи.

Серед особистих ініціатив війта – створення Центру культури та відкриття Університету третього віку, що стали вирішенням давно існуючої соціальної проблеми – залучення людей середнього та старшого віку до громадського життя.

Своє бачення подальшого розвитку України на міжнародній арені спікер окреслив так: «Україна має вчитися на добрих прикладах тих країн, що вже досягли успіху. У вас чудові передумови для того, щоб стати успішною європейською державою – родючі чорноземи, розумний та талановитий народ, потужна правічна культура та величезне прагнення жити по-європейськи».

На завершення лектор відповідав на запитання учасників заходу.

Науковці запрошують до участі у VІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції за міжнародною участю «Організаційно-правові аспекти публічного управління», яка відбудеться 18 червня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені. Юрія Кондратюка». Професіонали у сфері публічного управління та права поділяться своїм досвідом вирішення організаційно-правових проблем у галузі.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»