2024-06-25

На базі Музею науки НЦ «МАН України» Полтавської політехніки обговорили ефективні інструменти інтелектуального розвитку сучасних школярів

На базі Музею науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці відбувся методичний консалтинг, присвячений інтелектуальному розвитку школярів. Найвідвідуваніша серед полтавців інтерактивна локація виступила дискусійною платформою для обміну досвідом та напрацюваннями – за півроку роботи Музей науки вже прийняв майже 8 000 відвідувачів.

На базі Музею науки НЦ «МАН України» Полтавської політехніки обговорили ефективні інструменти інтелектуального розвитку сучасних школярів

25 червня інтерактивна локація Музею науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці виступила масштабним майданчиком для проведення методичного консалтингу «Музей науки НЦ МАН як інструмент інтелектуального розвитку школярів». Найвідвідуваніша серед полтавців інтерактивна локація виступила дискусійною платформою для обміну досвідом та напрацюваннями, організованою Комунальним закладом Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» спільно з командою Полтавської політехніки.

До обговорення ефективних інструментів розвитку учнівської та молодіжної науки та ключової ролі Музею науки як науково-освітньої локації для стимулювання пізнавального інтересу сучасної молоді долучилися президент Полтавського територіального відділення МАН України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директор Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Валерій Биков, завідувачка методичного відділу Наталія Салюк, методистка Вікторія Сергієнко, проректорка з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук, професор Олена Степова, керівниця Центру по роботі зі студентами та обдарованою молоддю Полтавської політехніки Ольга Сень, інтерпретатори Музею науки НЦ «МАН України» в Полтавській політехніці Леся Клевака, Марія Пашко та Олександра Овсій.

У вступному слові модератор, директор Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Валерій Биков наголосив: «Світові тенденції орієнтуються на вивчення зрозумілої усім науки, що є корисним для навчання та розвитку кожної дитини. Ідеальним засобом на шляху до такого наукового пізнання є Музеї науки, перші з яких з’явилися ще наприкінці ХІХ століття, адже вони вирізняються серед традиційних музейних установ своєю інтерактивністю.

Нагадаємо, що в Україні Перший державний Музей науки був відкритий завдяки ініціативі президента Національного центру «Мала академія наук України», академіка Національної академії наук України, професора Станіслава Олексійовича Довгого. Невипадково Мала академія наук України взяла на себе відповідальну місію – популяризацію в нашій країні Музеїв науки. Завдяки нашій плідній співпраці Музей науки на базі Полтавської політехніки активно працює для інтелектуального розвитку дітей Полтавщини та інших регіонів».

Про вагомі здобутки Музею науки, який вже півроку успішно функціонує на базі класичного багатопрофільного університету, розповів ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко: «Відкриваючи в урочистій обстановці 12 грудня 2023 року представництво Національного центру «Мала академія наук України» на базі Полтавської політехніки, професор Станіслав Довгий закцентував увагу на тому, що повинна будуватися синергія, дієва співпраця Музею науки з Малою академією наук в Полтавській області, щоб діти мали змогу підвищувати свої інтелектуальні можливості, розвиватися, знайомитися із сучасними професіями.

Надзвичайно задоволений роботою Музею науки – за півроку діяльності на оновлених інтерактивних експозиціях побували понад 7000 відвідувачів. Мешканці Полтавської та сусідніх областей залишаються під сильним враженням від побаченого, адже після оновлення експозиції Музей науки став однією з найвідвідуваніших локацій серед учнівської молоді.

Ключ до такого успіху – інтерактивний простір, адже у Музеї науки відвідувачі самостійно взаємодіють з експонатами, досліджують їх та пізнають світ науки. Практичний досвід не лише допомагає зрозуміти природничі закони, але й популяризує серед молоді математику, фізику, хімію, біологію, робототехніку.

Активна та дієва співпраця Полтавської обласної академії наук учнівської молоді, НЦ «Мала академія наук України» та Першого державного Музею науки МАН України створює передумови для інтелектуального розвитку дітей, допомагає пізнавати світ науки у доступному й легкому форматі».

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки, доктор технічних наук, професор Олена Степова розповіла про ключові чинники, які передували відкриттю інноваційної локації, та основні етапи становлення Музею науки НЦ «МАН України» як найвідвідуванішого науково-освітнього простору серед школярів Полтавської громади.

«Перша інтерактивна експозиція презентувала 12 пересувних експонатів, які прибули з Музею науки міста Києва, а також містила розробки наших науковців. Університет підібрав креативних інтерпретаторів, які досить цікаво знайомлять дітей з інтерактивною експозицію, про що свідчать красномовні відгуки відвідувачів.

Першу інтерактивну експозицію, що працювала з 12 грудня по 18 березня, відвідали учні понад 70 освітніх закладів Полтавської, Сумської, Харківської та Дніпропетровської областей, які ознайомилися з унікальними експонатами. Крім того, Музей науки проводить різноманітні наукові івенти, які користуються великою популярністю серед учнівської молоді. До інноваційної локації запрошують дітей внутрішньо переміщених осіб, а доступність всіх експонатів та безбар'єрний простір надали можливість проводити екскурсії для дітей з особливими потребами», - зазначила Олена Степова.

Велику організаційну роботу задля активного функціонування Музею науки НЦ «МАН України» у Полтавській політехніці провела керівниця Центру по роботі зі студентами та обдарованою молоддю Ольга Сень.

«Мій багаторічний педагогічний досвід та вміння ефективно комунікувати з людьми допомогли організувати чисельні групи відвідувачів різних вікових категорій та верств населення. Музей науки Національного центру «Мала академія наук України» в Полтавській політехніці має величезний вплив на формування наукового світогляду, як у зовсім маленьких відвідувачів, так і в школярів, студентської молоді й навіть людей поважного віку. Географія наших гостей охоплює чотири райони Полтавського регіону та навіть поширюється на сусідні області. Про популярність інтерактивної експозиції свідчать схвальні відгуки дітей, вчителів та керівників різних установ, саме вони досконало досліджують можливості науково-освітньої локації з метою подальшого її використання в своїй роботі. У Полтаві не залишилося жодного закладу середньої освіти, учні якого не відвідали б наш Музей науки, зараз до цього процесу активно долучилися приватні навчальні заклади, Центри позашкільної освіти, а в літній період – вихованці пришкільних таборів», - поділилася Ольга Сень.

Завідувачка методичного відділу Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Наталія Салюк поділилася власним досвідом відвідування разом з учнями - манівцями схожого по формату Музею науки в Чернівцях. Незвичні інтерактивні експонати, їхня різноплановість, розставлені акценти на багатьох наукових розділах спонукали дітей активно включатися в процес пізнання, поглиблено знайомитися з новими явищами.

Методичний консалтинг переріс у жваву дискусію між інтерпретаторами Музею науки та представниками Полтавської обласної Малої академії наук щодо особливостей роботи з відвідувачами різних вікових категорій та впливу інтерактивних експонатів на розвиток творчих й інтелектуальних здібностей дітей.

 Інтерпретатори Олександра Овсій та Марія Пашко ознайомили присутніх з важливими моментами у процесі роботи з дітьми молодшого та старшого шкільного віку. Про психологічний аспект співпраці з юними відвідувачами, розвиток цікавості, бажання пізнавати в Музеї науки, що відрізняється від класичних музейних приміщень, розповіла інтерпретаторка, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Леся Клевака.

Під час професійної дискусії особливу увагу приділили безпековому компоненту під час перебування відвідувачів в інноваційному просторі. Проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки, доктор технічних наук, професор Олена Степова проінформувала, що вже в липні інтерпретатори Музею науки НЦ «МАН України» в Полтавській політехніці будуть проходити стажування на базі Першого державного Музею науки Національного центру «Мала академія наук України». Крім того, завдяки участі у Європейській конференції наукових центрів і музеїв «ECSITE 2024» працівникам Музею науки стали доступні напрацювання та колосальний практичний досвід представників світових наукових закладів.

Підсумовуючи результати проведення методичного консалтингу, керівник Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Валерій Биков наголосив на особливій ролі Музею науки в інтелектуальному розвитку учнівської молоді.

За його словами, це унікальна інституція, що допомагає підіймати освітні процеси на новий рівень, з дитячого віку прищеплюючи любов до науки та експериментування.

Нагадаємо, нещодавно проректорка Полтавської політехніки презентувала досягнення університету на Європейській конференції наукових центрів і музеїв науки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»