2021-03-19

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія» надійшло більше сотні робіт

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія». Науковці та провідні екологи відзначили широкий тематичний спектр, новизну та високий рівень підготовки наукових робіт учасників.

На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія» надійшло більше сотні робіт

Науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели підсумкову науково-практичну конференцію у рамках ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія».

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 1457 від 24 листопада 2020 року «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році» Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є базовим закладом вищої освіти з проведення другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Екологія».

До оцінювання надісланих студентських робіт залучили провідних фахівців державних служб та установ міста, екологів-практиків, що займаються вивчанням екологічних проблем на локальному рівні та представників Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». Роботу конференції модерувала доктор технічних наук, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олена Степова.

У церемонії відкриття конференції взяли участь кандидат технічних наук, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька, кандидат геологічних наук, в.о. директора Навчально-наукового інституту нафти і газу Наталія Макєєва, професор, завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики університету Юрій Голік, відповідальний секретар оргкомітету з проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Михайленко, науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки та члени галузевих конкурсних комісій.

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є базовим закладом вищої освіти з проведення другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Екологія» з 2014 року. Надзвичайно приємно, що напрям підготовки екологів є одним з пріоритетних у діяльності нашого університету. Наші фахівці користуються заслуженим авторитетом і шаною серед представників наукової спільноти Полтавського регіону та України. Цього року до Полтавської політехніки надійшло 109 студентських наукових робіт з 54 закладів вищої освіти України. Надіслані роботи відзначаються різноманітністю розглянутих екологічних проблем регіонів, високим ступенем актуальності досліджуваних питань.

Для організації проведення II туру конкурсу студентських наукових робіт з екології в університеті створили галузеву конкурсну комісію, до складу якої входять провідні науковці, науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки та інших закладів вищої освіти, які спеціалізуються на окремих галузях. Бажаю плідної роботи, цікавих наукових дискусій, чесної конкуренції та яскравих перемог!» – привітала студентів і колег проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька та передала вітальні слова від ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка.

За словами кандидата геологічних наук, в.о. директора Навчально-наукового інституту нафти і газу Наталії Макєєвої, у часи стрімкого розвитку промисловості екологічної прогресії фахівці-екологи забезпечують належний супровід усіх промислових і технологічних процесів.

«Екологія – наука молода, проте саме за нею майбутнє. Раді послухати молодих науковців, які вже сьогодні формують наукову еліту нашої держави. Бажаю удачі, натхнення і впевненості у власних силах!» – прокоментувала очільниця Навчально-наукового інституту нафти і газу.

Професор, завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики університету, головний еколог Полтавщини Юрій Голік приєднався до привітань колег, побажавши позитивних емоцій, нових наукових ідей та успішних виступів під час конкурсу.

Від імені Міністерства освіти і науки України присутніх привітала відповідальний секретар оргкомітету з проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Михайленко: «Сьогодні надзвичайно важливо навчити кожного студента активно поповнювати свої знання упродовж усього життя, бути конкурентноспроможною особистістю та висококваліфікованим професіоналом на ринку праці. У реалізації цього завдання сприяють проведення студентських наукових конкурсів, адже вони є невід’ємною складовою наукової діяльності вищої школи будь-якої країни. Щорічно за підтримки Міністерства освіти і науки України проводиться понад 150 різноманітних конкурсів, користь подібних заходів очевидна та незаперечна – це консолідація спільних зусиль з подолання певних екологічних проблем, підготовка висококваліфікованих фахівців для різних галузей. Бажаю студентській науковій еліті успішної презентації власних здобутків, не зупинятися на досягнутому і надалі продовжувати збагачувати наш інтелектуальний потенціал!». Гостя подякувала керівникам наукових робіт, керівництву Полтавської політехніки, членам галузевих конкурсних комісій та організаторам за докладення максимальних зусиль, щоб конкурс таки відбувся, копітку роботу з обдарованою молоддю та науковий ентузіазм.

У конференції взяли участь понад 90 учасників, що працювали за наступними напрямками:

  • оцінка стану біоресурсів і розробка систем біотестування;
  • оцінка фітотоксичності ґрунтів та їх родючості;
  • розробка та удосконалення системи екологічного моніторингу;
  • моделювання впливу природних та техногенних чинників на стан екологічної безпеки об’єктів і територій;
  • очищення стічних вод і викидів в атмосферне повітря;
  • переробка побутових та промислових відходів з отриманням цінних речовин;
  • оцінка якості води;
  • екологічна безпека продуктів харчування;
  • аналіз впливу антропогенних джерел на стан біосфери;
  • вивчення ландшафтно-екологічної структури регіонів України;
  • проблеми енергозбереження.

«Це інтелектуальне змагання є унікальним простором для творчих ідей, адже талановитій студентській молоді надзвичайно важливо заявити про себе, отримати практичні поради досвідчених науковців та надихнутися на нові звершення. Бажаю членам конкурсної комісії отримати колосальний заряд життєвої енергії, задоволення від наукових дискусій, а нашим учасникам – вірити в себе та здобути бажану перемогу!» – прокоментувала Олена Степова, доктор технічних наук, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Студенти Полтавської політехніки неодноразово ставали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з різних галузей знань.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»