2022-05-23

Наука під час війни: МОН провів онлайн-конференцію до Дня науки

Засідання Вченої ради Полтавської політехніки з нагоди Дня науки-2022, почалось з всеукраїнської події. З метою підвищення усвідомлення громадськістю в Україні користі науки під час війни, зосередження уваги на здобутках та досягненнях науки під час військової агресії РФ, актуалізації нових викликів та завдань для сучасної науки щодо інноваційного і технологічного ровитку, МОН України ініціювало проведення онлайн-конференції, присвяченої Дню науки.

Наука під час війни: МОН провів онлайн-конференцію до Дня науки

Захід відбувся за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Президента Національної академії наук України Анатолія Загороднього, представників Міністерства освіти і науки України, Національного фонду досліджень України, провідних університетів. Модерував захід  Ігор Таранов – генеральний директор директорату науки та інновацій МОН. На зустрічі обговорили міжнародну підтримку українських вчених, а також проблеми сучасної науки в період воєнного стану.

«У переддень Дня науки взяв участь в онлайн-заході, на якому обговорили міжнародну підтримку українських вчених, а також проблеми сучасної науки в період воєнного стану.

Наперекір новим викликам часу – спершу  пандемії коронавірусу, потім жорстокого вторгнення російської федерації на територію нашої держави,  наука залишається рушійною силою прогресу людства. Адже результати новітніх досліджень ще раз підтвердили кардинальний вплив на розвиток економіки, медицини, екології, освіти, соціальної сфери та сільського господарства і, особливо важливо для України, – безпеки держави.

Для прикладу, лише за останні п’ять років у взаємодії з високотехнологічним вітчизняним бізнесом науковці тільки трьох провідних політехнічних університетів реалізували низку робіт, які сьогодні мають надзвичайно важливе значення для сектору реальної економіки. Серед них 23 роботи отримали Державні премії України в галузі науки і техніки, 6 мають економічний ефект у понад 14 мільярдів гривень.

Від початку війни значна частина вчених вимушено залишила місця постійного перебування, аби знайти безпечні умови для життя. Ворог зруйнував та пошкодив наукові установи, заклади освіти, обладнання, що також має вплив на подальші результати наукової діяльності.

Попри складнощі, українські вчені активно захищають науковий фронт: проводять необхідні дослідження, працюють над розробками у сфері оборони,  займаються волонтерством.

Зі свого боку МОН припинило співпрацю у сфері науки та технологій із країною-агресором та профільними державними органами країн, які підтримали збройну агресію рф проти України. Також припинено відносини та розірвані всі угоди в науково-технічній сфері.

Вдячний кожному науковцю за важливий внесок у сьогодення і майбутнє нашої України. Тримаймося! Ми – сильні! Ми – Україна!» – подякував міністр Сергій Шкарлет.

З вітальним словом до учасників заходу також звернувся Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, який зазначив, що сьогодні науковці Академії зосередженні на дослідженнях і розробках, які пов’язані з обороноздатністю та безпекою держави, а також розвінчуванні пропаганди російської федерації, волонтерстві тощо.

«Наука у воєнний час зосереджується на головному – інноваційному і технологічному розвитку для здобуття перемоги та відновлення України. Тому увага наукової спільноти прикута до викликів, з якими зіштовхується наука у воєнний час, а нашими основними завданнями є підвищення поінформованості громадськості про роль науки та інновацій для підтримки економіки під час воєнного стану, заохочення національної солідарності, зокрема бізнесу, в інтересах спільного використання наукових досягнень різними стейкхолдерами, актуалізація потреб використання досягнень науки для відновлення та розвитку економіки України, створення умов та інструментів для налагодження наукової комунікації у межах України та за її межами, об’єднання всіх наукових досліджень та розробок, які були створені у воєнний період (масштабувати та створити єдиним ресурсом як засіб популяризації науки у складний період).

Від імені Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вислювлюю велику вдячність команді Міністерства освіти і науки України і особисто Міністру Сергію Миколайовичу Шкарлету за ті неймовірні зусилля і досягнення на міжнародному рівні, які з першого дня війни почали працювати на підтримку української науки.

Безмежна шана і вдячність Президенту Національної академії наук України Анатолію Глібовичу Загородньому за орієнтири і настанови.

У рамках конференції також були представлені здобутки та досягнення молодих учених, а це особливо радує, адже молодь в науці і є наше майбутнє. Хай живе українська наука! Хай розвивається наука заради миру і сталого розвитку! Віримо в ЗСУ, працюємо на Перемогу! Слава Україні!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов повідомив про сучасний стан та виклики у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності. Він наголосив, що основною проблемою у проведенні наукових досліджень є окупація наукових установ та закладів освіти російськими загарбниками, тимчасове переміщення науковців, обмежений доступ до обладнання, втрата наукової інформації тощо. Зокрема, 68 наукових установ частково пошкоджено, 2 зруйновано повністю, немає інформації про стан 9 таких установ, що розташовані на окупованій території. Також пошкоджено близько 15% дослідницької інфраструктури закладів вищої освіти та наукових установ.

Виконавчий директор Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька розповіла про виклики і здобутки під час війни, презентувала перспективи, які зараз відкриті перед нашими науковцями, а також про перспективи здійснення досліджень, що фінансуються коштом Фонду.

В.о. керівника експертної групи з питань розвитку інновацій МОН Оксана Крукевич проінформувала про роботу платформи «Наука та бізнес». Це онлайн-майданчик для комунікації та ефективної взаємодії представників бізнесу та наукової спільноти, що розпочав роботу 1 лютого 2022 року. За час роботи платформи до неї долучився 541 користувач, а також надійшло 20 пропозицій щодо впровадження наукових досліджень.

Про впровадження вектору інтеграції до Європейського дослідницького простору українських науковців розповів Григорій Мозолевич, керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору МОН.

Голова Ради молодих учених при МОН Олеся Ващук презентувала нові можливості для молодих вчених в умовах війни.

Під час засідання Вченої ради з нагоди Дня науки Полтавська політехніка підписала договір про співпрацю з ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса».

Медіа-центр

Національного університет

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»