2024-09-02

Науковиці Полтавської політехніки відвідали Третій Світовий форум українознавчих шкіл

Науковиці Полтавської політехніки взяли участь у Третьому світовому форумі українознавчих суботніх і недільних шкіл, який відбувся на базі Національного університету «Львівська політехніка».

Науковиці Полтавської політехніки відвідали Третій Світовий форум українознавчих шкіл

Захід відбувся з 21 по 23 серпня й зібрав понад 200 учасників з України й 28 країн світу, з-поміж яких Канада, Австралія, ОАЕ, Франція, Польща, Словаччина, Чехія, Німеччина та ін. Учасниками форуму стали освітяни з України та зарубіжжя, практики і науковці, представники влади та українських культурних центрів за кордоном, громадські діячі, усі, хто цікавиться питаннями української освіти у державі та за її межами. Партнером форуму стала Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада (СКВОР) Світового Конґресу Українців.

У роботі Третього Світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл, який відбувся на базі Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Людмила Чередник, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства, Алла Болотнікова, завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, кандидатка філологічних наук, доцентка, Наталія Бондар, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов.

 Форум 2024 року було присвячено пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва – видатних діячів українського руху за кордоном сенсом життя і невтомної праці яких була Україна.

Спеціальними гостями форуму були: Орися Демська – голова Національної комісії зі стандартів державної мови (2020-2022), професорка Національної академії Служби безпеки України (Київ, Україна) та Любов Любчик – голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради Світового Конґресу Українців (Париж, Франція).

Відкрила форум Ірина Ключковська, почесна професорка НУ «Львівська політехніка», директорка МІОКу, докторка філософії (Львів, Україна), яка наголосила: «У світі є запит на вивчення української мови. Українці за кордоном мають відчути свою приналежність до українського народу».

 Із вітальним словом виступив в.о. ректора Національного університету «Львівська політехніка», д. техн. н., проф. Юрій Бобало, який підкреслив: «В основу сьогоднішнього заходу закладено фундаментальне послання: «У світі сила України. Освіта молодого покоління – оце сила і міць держави».

У межах Світового форуму відбулася VIII Міжнародна конференція «Українська мова у світі».

Цікавою та інформативною була панельна дискусія «Українська мова у світі: візія», на якій учасники з різних країн поділилися своїми набутками, досягненнями, методиками викладання української мови як іноземної.

Змістовними були і декілька круглих столів різноманітної тематики, зокрема: «Викладання української мови як іноземної у вищій школі», «Викладання українознавчих дисциплін у школах зарубіжжя», «Сфери функціонування української мови у світі».

Складовими Форуму стали також такі креативні заходи, як «Лабораторія творчих ідей» та «Світові кафе», на яких учасники не тільки обмінювалися досвідом викладання української мови та українознавчих дисциплін, а й намагалися дати відповіді на виклики, які постали перед українською освітянською спільнотою за кордоном у зв’язку з повномасштабною війною та масовою еміграцією українців. У зв’язку з цим Третій Форум варто розглядати як майданчик для професійної та особистісної комунікації, пошуків та розробки нової дорожньої карти, якою рухатиметься у майбутньому педагог, розвиваючи українську школу, базовану на українських традиціях, та збагачену інноваційними підходами.

Учасники дискусії також обговорили питання деколонізації української освіти за кордоном, викладання української мови як іноземної мови в Україні та світі тощо. Також з-поміж значущих питань, над якими міркували учасники зібрання, можна окреслити такі: проблеми і виклики щодо викладання предметів українознавчого циклу; місце української мови у світі сьогодні; деколонізація української освіти за кордоном; українське шкільництвом за кордоном після 24 лютого 2022 року; візія майбутнього української мови у світі.

Напередодні Дня Державного Прапора, 22 серпня, учасники форуму вшанували пам’ять Героїв російсько-української війни на Марсовому полі. На Личаківському цвинтарі на полях почесних поховань освітяни всього світу схилили в жалобі свої голови, запалили лампадки і поклали квіти до могил Героїв, та спільно помолились за усіх, хто віддав життя за Україну.

Світовий форум продемонстрував єдність науковців, учителів, громадських діячів материкової України і зарубіжжя у вирішенні нагальних питань сьогодення, які стоять перед українською мовою. Збереження мови – це збереження нації. Пам’ятаймо слова великого українця, історика, мовознавця, громадського і церковного діяча Івана Огієнка; «Мова – то серце народу: гине мова – гине народ».

 Нагадуємо, науковиця-філолог стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule», а представниця Полтавської політехніки взяла участь у тренінгу за програмою Erasmus+ в Румунії.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»