2024-08-21

Науковиця-філолог стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule»

Науковиця факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule». Учасники вивчали німецьку мову з використанням інноваційних методів, відвідували творчі заняття, майстер-класи та подорожували мальовничими куточками України.

Науковиця-філолог стала учасницею міжнародного проєкту сучасних методик неформального навчання «Familiensprachschule»

У період з 8 по 18 серпня 2024 року відбулася низка науково-освітніх та просвітницьких івентів у рамках міжнародного проєкту «Familiensprachschule», організованого громадською організацією «Міжнародне товариство німців України – Відергебурт» на чолі з Володимиром Піньковським. Масштабний науково-освітній та міжкультурний обмін у сфері неформального навчання відбувся за ініціативи Ради німців України та фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ, будівництва та комплексного територіального розвитку Німеччини через БФ «Товариство Розвитку».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на заході представляла доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Тетяна Кушнірова, яка взяла активну участь у проєкті та отримала додаткові навички і професійні знання.

У процесі реалізації проєкту учасники мали унікальну можливість вивчати німецьку мову за найсучаснішими методиками неформального навчання. Програма проєкту передбачала вивчення німецької мови і культури у їхньому взаємозв’язку через творчі заняття, майстер-класи, роботу з психологом та подорожі мальовничими куточками Закарпаття.

Заняття на найвищому рівні з використанням найновіших методик проводили сертифіковані викладачі громадської організації «Німецька молодь Закарпаття» (керівник – Юлія Тайпс) Віталія Кабацій, Оксана Лізанець та викладачі «Німецького дому» міста Мукачева (керівник – Віталія Кабацій). У легкій та невимушеній формі на щоденних заняттях розглядалися серйозні теми, які стосувалися національної ідентичності Німеччини як однієї з країн Євросоюзу - адміністративно-територіальний устрій, кухня, музика, традиції тощо.

Слухачі відвідали виставку «Волинь і Північний Рейн-Вестфалія: мости з минулого в сучасне», де дізналися багато цікавого з історії переселення німецького народу до інших земель. Також учасники долучилися до майстер-класів з малювання, театрального мистецтва, музики, познайомилися із цікавими людьми, етнічними німцями, які активно просувають українську культуру у світі, зокрема із засновницею бренду «Marcipanka.ua» Наталією Рибар, відомою у багатьох країнах світу, яка створила чудові хустки, що символічно представляють різні міста України та природу Закарпаття. До речі, хустка Полтави також є у її колекції і користується популярністю серед бажаючих придбати національний одяг.

На завершення проєкту слухачі продемонстрували власні акторські здібності, представляючи казки німецькою мовою. Викладачі та науковці з різних країн активно виконували поставлені завдання, з помітним інтересом досліджували особливості німецької культури.

«З бурхливим розвитком суспільства зростає нагальна потреба вивчення іноземних мов, що дасть змогу швидше і продуктивніше інтегруватися до європейського мовного простору. Такі проєкти дають можливість поглибити власні знання, засвоюючи нову пізнавальну інформацію у нестандартній ігровій формі, та мотивують набувати корисні фахові компетенції, які неодмінно використаю у подальшій професійній діяльності», - прокоментувала доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Тетяна Кушнірова.

Учасниця проєкту висловлює слова щирої вдячності голові громадської організації «Міжнародне товариство німців України - Відергебурт» Володимиру Піньковському та керівникам громадської організації «Німецька молодь Закарпаття» Юлії Тайпс, громадської організації «Полтавське товариство німців «Відергебурт» Владиславу Кушнірову, викладачам Віталії Кабацій, Оксані Лізанець та іншим спікерам за чудову організацію та змістовне наповнення проєкту.

Нагадаємо, нещодавно представниця Полтавської політехніки взяла участь у тренінгу за програмою Erasmus+ в Румунії, політехніка отримає фінансування проєкту, присвяченого підтримці психічного здоров’я постраждалих від війни громадян, а студентка-архітекторка стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури в Любеку.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»