2024-08-12

Студентка-архітекторка стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури в Любеку

Студентка Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки Анна Квасневська стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури «CHANGING CITIES LAB», яка проходила на базі Любекського технологічного університету.

Студентка-архітекторка стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури в Любеку

У період з 15 по 24 липня 2024 року студентка-третьокурсниця Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Квасневська стала учасницею Літньої школи з міського планування та дизайну, урбаністики та архітектури «CHANGING CITIES LAB», яка проходила на базі провідного німецького університету-партнера - Technische Hochschule Lübeck  Любекського технологічного університету.

Після повернення до alma mater студентка Полтавської політехніки поділилася власними враженнями від участі в масштабному міжнародному івенті та перебування в надзвичайно атмосферному німецькому місті.

«Маю приємну нагоду з великим захопленням розповісти про власний досвід участі в програмі «Changing Cities Lab» від Technische Hochschule Lübeck. Головним концептом тренінгу був аналіз шляхів розвитку та адаптації міської спадщини в контексті змін клімату. І старовинне місто-острів Любек, що знаходиться на півночі Німеччини, ідеально підійшло для цього дослідження!

Прибувши вперше до Любека вночі, я одразу зрозуміла, що це місто здатне закохати в себе. Нас люб'язно зустріли та провели до атмосферного хостелу, що знаходився на одній із найстаріших вулиць міста-острова. Під час прогулянки старовинними вулицями виникало відчуття, що потрапляєш на полотна середньовічних фресок або гобеленів.

Перший день програми був надзвичайно хвилюючим та насиченим. Ми познайомилися зі студентами та професорами з різних країн - Китаю, Індії, Єгипту та Німеччини. Кожен мав можливість розповісти про своє особисте ставлення до теми збереження міської спадщини та впливу кліматичних змін на неї. Було цікаво дослідити, що, незважаючи на відмінність клімату, культур та країн, ми маємо багато спільних проблем.

Наступні дні були наповнені екскурсіями старим містом, різноманітними лекціями та воркшопами. Студентів розділили на декілька груп по 5-6 осіб та виділили райони для майбутніх досліджень. Метою нашої роботи було створення ідеї-концепції щодо адаптації міста та архітектурної спадщини до кліматичних змін. Ця проблема є дуже актуальною для місцевих жителів, оскільки прибережні території Любека схильні до затоплень.

Мене особисто вразив інтерактивний підхід викладачів до організації роботи учасників. Студенти не тільки працювали в приміщенні коворкінгу, а й досліджували місто шляхом фотофіксації, роботи з фізичною картою району, проведення інтерв'ю з місцевими жителями тощо.

Щоб відпочити від наполегливої праці, у вихідний день нам організували захоплюючу подорож до Гамбурга. Було надзвичайно цікаво побачити на власні очі диво сучасної архітектури - Ельбську філармонію, відвідати виставку Water Pressure у Музеї мистецтва та побувати на екскурсії в портовому районі HafenCity. Гамбург вразив своїм масштабом, сучасністю та багатим досвідом післявоєнної відбудови.

Не можна не згадати про незабутню екскурсію до Європейського Ганзейського музею, що є частиною колишнього домініканського монастиря XIII століття в Любеку. Важко було втриматися від фотографування кожного куточка середньовічних інтер'єрів та старовинних вітражів.

Після 10 днів захоплюючих подій та групової роботи над завданнями ми презентували результати своїх досліджень. У кожної команди була своя оригінальна концепція та бачення вирішення проблеми. Захистивши проєкти, всі учасники та організатори відправились у чудову прогулянку човном навколо старого міста. 

Завершенням програми була затишна вечеря у місцевому закладі, де всі обговорювали отриманий досвід, спільні спогади та плани на майбутнє.

За такий короткий період Любек запав мені у саме серце. Хочеться знову повернутися до вже знайомих вулиць та зустрітись з новими друзями. 

Програма «Changing Cities Lab» від Technische Hochschule Lübeck стала для мене не лише джерелом нових знань і навичок, але й незабутнім досвідом міжнародної співпраці. Спільна робота над проблемами адаптації історичної спадщини до кліматичних змін показала, наскільки важливо об’єднувати зусилля різних культур для вирішення глобальних проблем. Впевнена, що цей досвід надихне мене на майбутні власні дослідження та цікаві проєкти», - розповідає студентка.

Раніше cтуденти політехніки завершили навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному румунському університеті, студентка-еколог завершила рік навчання в Університеті прикладних наук Аванс (Нідерланди), студентка-перекладачка стала стипендіаткою уряду Чехії та взяла участь у Літній школі слов'янських студій, магістрантка-перекладачка поділилася враженнями після завершення навчання у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO), магістрантка-архітекторка завершила навчання в Естонському університеті природничих наук, четверо студенток політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad, студентка політехніки стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+ в місті Мотич Лесний поблизу Любліна, майбутні перекладачки вивчали практичні кейси інтеграції молодіжних цілей ЄС, долучившись до проєкту Erasmus+ в Туреччині, cтудентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192)

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»