2024-08-03

Cтуденти політехніки завершили навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному румунському університеті

У весняному семестрі 2023/2024 навчального року 16 студентів різних структурних підрозділів Полтавської політехніки навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia.

Cтуденти політехніки завершили навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному румунському університеті

Нагадаємо, у лютому 2023 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських закладів вищої освіти – університетом "1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Альба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписані угоду отримали практичну реалізацію: протягом весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року, 15 студенток Полтавської політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

У кінці червня студентки повернулись в альма матер з новими знаннями, позитивними враженнями та бажанням знову брати участь у програмах академічної мобільності.

З 1 липня по 1 вересня 2023 року 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності 035 Філологія проходили фахову практику в рамках програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, де допомагали з перекладами та міжкультурною комунікацією.

У зимовому семестрі 2023/2024 навчального року в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ навчались 32 студенти 10 різних спеціальностей Полтавської політехніки: 7 студенток Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права; 4 студентів 2 та 3 курсів спеціальності Комп’ютерні науки та 21 студентка факультету філології, психології та педагогіки.

У весняному семестрі 2023/2024 навчального року за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia навчались 16 студентів Полтавської політехніки.

По завершенню програми мобільності учасники поділилися враженнями:

Анастасія Біда, студентка третього курсу спеціальності 014 Середня освіта:

«Ось і закінчилося наше навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Румунії. Університет «1 Decembrie 1918» University точно слідкував, щоб ми не сумували та отримували нові знання в цьому навчальному семестрі.

Особисто я вивчала такі предмети як: Classroom management, Curriculum theory and methodology, English Syntax, English for specific purposes, English Morphology,German, English language practice. The Analysis of Figurative Language, English language practice. Linguistic and Cultural Mediation, Introductory Notions in Romanian Language, Culture an Civilization.

Всі ці предмети розширювали кругозір та знайомили з різними методиками навчання в Румунії. Доволі цікава програма, креативний підхід стимулювали бажання до навчання. Хоч навчання велося англійською мовою, ми не забували про Україну – на різні навчальні заняття ми готували проєкти та реферати, пов'язані з Україною: для прикладу, під час навчання предмету Curriculum theory and methodology я порівнювала системи оцінювання в Україні та Румунії.

Також цей період став можливістю краще познайомитися з культурою Румунії. Ми подорожували, нам проводили екскурсії, було багато цікавого. Це дійсно був чудовий шанс познайомитися з іншими людьми, вивчити щось нове та побачити світ!».

Аліна Гориславець, студентка  другого курсу спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа:

«Насправді я і подумати не могла, що отримаю такий чудовий шанс навчатись семестр в іншій країні за програмою Erasmus+. Ця академічна мобільність відкрила мені таку чудову країну як Румунія, до поїздки сюди я і не уявляла яка ця країна насправді комфортна, мальовнича і багатогранна своєю історією та культурою.

Ця поїздка дала мені змогу ознайомитись з румунською системою освіти, яка більш зосереджена на самоосвіті  студентів. Про адміністрацію і викладачів я можу сказати тільки хороше, вони завжди були відкриті, привітні та допомагали вирішити будь-які проблеми. Інші студенти також з теплотою ставились до мене, перші підходили знайомитись та з радістю відповідали на питання».

Ярослав Яцевич, студент другого курсу спеціальності 122 Комп’ютерні науки:

«Навчання в університеті Альба Юлії було сповненим гарних емоцій та відкриттів. Привітні викладачі та нескладна система освіти сприяли активному розвитку особистісних та професійних навичок. Чудова робота студентських спілок (ESN та USBAB) надала чудові можливості для знаходження нових друзів та знайомств. Цей семестр значно розширив моє коло друзів з усього світу, а неважкий навчальний розклад дозволив нам активно подорожувати по Румунії».

Дар’я Супрун, студентка першого курсу спеціальності 081 Право:

«Якщо брати в цілому, система навчання схожа на українську, але має певні відмінності. Перше, що варто зазначити, це тривалість занять по 2 години. На мою думку, саме така тривалість занять сприяла ефективнішому засвоєнню матеріалу. По-друге, під час занять ми обговорювали найважливіші теми, а певні теми залишались на самопрацювання. Крім того, кожному студенту давали індивідуальні завдання до підготовки до іспиту. По-третє, досить зручним було те, що заняття по моїй спеціальності проводились переважно в обідній час.

Загалом в мене були такі дисципліни, як логіка, англійська та румунська мова, право спадщини, право юридичної та фізичної особи, фінансове право та міжнародний захист прав людини.

Найбільше мені запам'яталася дисципліна «Право спадщини» тому, що є збіжності в українському та європейському законодавствах.

Також під час канікул та у вільний час я відвідала 6 міст Румунії та 2 країни. Впродовж семестру університет проводив для нас різноманітні цікаві заходи та поїздки, у більшості з яких я брала участь».

Тетяна Головченко, студентка другого курсу спеціальності 035 Філологія:

«В університеті я вивчала різноманітні дисципліни, які так чи інакше, тісно чи дотично, стосувалися моєї спеціальності. Серед них були такі предмети, як English Syntax, Professional Correspondence (English), English Pragmatics, English for Specific Purposes, English Language Practice, The Analysis of Figurative Language, German, English Language Practice, Linguistics and Cultural Mediation, а також Introductory Notions in Romanian Language, Culture and Civilization. Усі з вищезгаданих курсів були надзвичайно цікавими та корисними, адже за їхньою допомогою мені вдалося розширити свої знання з англійської мови та її прикладних аспектів, а також познайомитися з румунською мовою та культурою.

Навчатися в університеті «1 DECEMBRIE 1918» було дуже цікаво та невимушено. Під час занять викладачі використовували інтерактивні підходи, активно залучали студентів до дискусій та групових проєктів. Особливо мені запам'яталася дисципліна English Pragmatics, де ми аналізували різні тексти та розглядали їх з точки зору різних лінгвістичних та прагматичних аспектів, що здалося мені справді захоплюючим.

Проте, тим, що залишило значний відбиток не тільки в моїй в памʼяті, а й в серці, стали подорожі Румунією. А зі значною знижкою на потяги за наявності студентського квитка, подорожувати було вдвічі приємніше. Мандруючи, я відкрила для себе, що Румунія – неймовірно мальовнича та затишна країна, яка приваблює не тільки своєю культурою й архітектурою, а й природою з її незабутніми краєвидами. Румунія – це країна, в яку хочеться повернутися знову.

Загалом період перебування в цій країні був незабутнім досвідом, який не лише збагатив мої знання, але й допоміг розширити світогляд та завести нові знайомства. Це був важливий крок у моєму особистісному та професійному розвитку, і я дуже вдячна за цю можливість».

Єлизавета Дубинка, студентка другого курсу спеціальності 035 Філологія:

«4 місяці навчання за обміном у Румунії пролетіли дуже швидко. Нові знайомства, цікаві лекції, подорожі та різні заходи – все це особливо вплинуло на мене.

Я мала чудову можливість вивчати не тільки англійську мову, а й поглибити свої знання про різні культури та звичаї.

Програма навчання була пізнавальною та цікавою. Ми обговорювали різні теми на лекціях культури, вивчали граматику англійської мови та мали можливість вивчати румунську мову. Хотіла б сказати, що в них дуже гарна та багата мова.

Взагалі великої різниці між системами освіти я не помітила. Процес навчання відбувався майже так само, як і в Україні: лекції, семінари, міжсесійний контроль та сесія. Замість пар нас неодноразово водили на різні творчі виставки, музеї та екскурсії.

Викладачі чуйні та привітні та в першу чергу дбали про те, щоб студенти навчилися чомусь новому. Ми ніколи не були залишені без допомоги чи поради, навіть якщо наші питання не стосувалися дисципліни чи завдань.

Також не можу не розповісти про те, що дві викладачки особисто взялися за організацію мого власного івенту та наприкінці семестру в мене була своя власна виставка з роботами, які я малювала впродовж 3,5 місяців.

Анастасія Лоза, студентка третього курсу спеціальності 071 Облік та оподаткування:

«Третій семестр виявився одним із найбільш насичених та найцікавіших. Він поєднав захоплюючі подорожі з друзями та цікаве навчання. Я відвідала Нідерланди, Німеччину, Бельгію та Туреччину. Щодо навчання, я взяла участь у своїй першій науковій конференції з предмету Business Ethics. Це був цікавий досвід: пошук матеріалів та перетворення їх на один проєкт виявилися не такими легкими, але викладачі були поруч і допомагали. Цей семестр залишив багато яскравих спогадів і збагатив мене новими знаннями та навичками».

Ірина Водолага, студентка другого курсу спеціальності Туризм і рекреація:

«Міжнародне оточення надихало мене на нові ідеї та погляди, а спілкування зі студентами з різних країн розширило моє розуміння світу. Викладачі були доброзичливими та досвідченими, вони завжди приходили на допомогу, коли були якісь проблеми, завдяки чому моє навчання було ефективним і цікавим. Поза навчальною програмою я мала змогу досліджувати культуру, історію та красу Румунії, що робило цей час ще більш незабутнім, щиро вдячна за таку неймовірну можливість всім причетним.

Це був мій перший досвід навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+. Я познайомилася з прекрасними людьми з усього світу, пізнавала їхню культуру та зрозуміла – наскільки б ми не були різними, завдяки нашим знанням ми можемо знайти спільну мову з будь-ким та навіть побудувати дружні стосунки, які будуть тривати протягом життя».

Людмила Дерев’янко, студентка другого курсу спеціальності Туризм і рекреація:

«Програма кредитної академічної мобільності Erasmus+ – це чудовий шанс здобути незабутній досвід та отримати гарні спогади. Моя поїздка до Румунії –це найкращий момент мого студентського життя. З перших днів природа Румунії зачарувала мене своєю красою. Ще одна річ, що мене вразила в Румунії – це її місцеві жителі. Румуни – привітні та добрі люди, які завжди допоможуть.

Навчання в іншій країні завжди є захоплюючим, оскільки воно дає можливість поглибити знання, познайомитися з новими людьми та культурою. Навчання в іншій країні – це виклик, але водночас це дуже позитивний досвід, який змінив моє сприйняття світу та допоміг розвинути навички міжкультурної комунікації. Румунія відкрилася для мене з іншого боку, це живописна країна з привітними і щирими людьми. Я безмежно рада, що мала змогу вчитися в європейському університеті цілий семестр, подорожувати країною та зустріти там безліч чудових людей, яких я тепер можу назвати своїми друзями. Дякую Полтавській політехніці за цю можливість!».

Олександра Дебаєва, студентка другого курсу спеціальності 035 Філологія:

«Навчання в румунському університеті мені дуже сподобалось! Перше, що хочу зазначити – це привітні викладачі, які добре викладають свій предмет, але і в той же час можуть поговорити та посміятися з тобою як друзі. Майже всі предмети, які я маю в Україні, були і в Румунії, але додатково у мене були пари румунської мови, на яких я отримала базові знання. Також у нас було дуже багато різних та цікавих заходів, які влаштовував університет або ж волонтери з Молдови. Ми подорожували разом в інші міста Румунії, ходили на виставки, ще у нас була можливість послухати про історію Алба-Юлії на екскурсії. Я вдячна Полтавській політехніці, адже це дуже крутий шанс, який я раджу не втрачати і спробувати кожному!».

Анна Ісіченко, студентка другого курсу спеціальності Менеджмент ІТ:

«Нещодавно я мала чудову можливість стати учасницею програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Румунії. Це чудова можливість отримати досвід навчання, професійні навички, вдосконалити знання англійської мови та просто пожити в європейській країні.

Загалом навчання в румунському університеті дещо відрізняється від української системи. Однією з особливостей є те, що більшість матеріалу студенти мають вчити самостійно, використовуючи додаткові джерела. Викладачі університету привітно й з розумінням ставляться до наших студентів, допомагають знайти аудиторії, доступно пояснюють матеріал.

Крім того, під час академічної мобільності нам випала чудова можливість відвідати відомі туристичні міста Румунії, познайомитися з традиціями та побутом місцевих жителів».

Олександра Несторик, студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія:

«Це був мій третій семестр в Румунії, ця країна вже стала для мене домом, а в Альба Юлії кожна вулиця знайома та рідна. Враження, як завжди, найкращі, завдяки волонтерам ESN ми відвідали багато екскурсій, зустріли велику кількість наших однолітків та познайомилися ближче з культурою міст, які відвідували. Спілкування та відкритість викладачів зі студентами в університеті – один з найкращих факторів, котрі роблять життя там легшим і приємнішим. Я дуже вдячна Полтавській політехніці за цей досвід і можливість знайти місце для себе ще десь у світі! Пробуйте себе, свої сили і все буде весело, цікаво, авантюрно та тепло!».

Дар’я Москаленко, студентка третього курсу спеціальності Міжнародні економічні відносини:

«За час навчання у місті Альба Юлія, Румунія, я вивчала різні економічні дисципліни, такі як management, marketing, entrepreneurship, foreign trade transactions тощо. Дані дисципліни викладались англійською мовою, тому для мене це було чудовою можливістю покращити свій рівень як розуміння мови, так і вміння відповідати на ній, до того ж, використовуючи професійну лексику, що стосувалася саме моєї спеціальності.

Навчання відрізнялося тим, що багато матеріалу студенти опрацьовували самостійно, проте викладачі були дуже привітні та завжди допомагали нам, коли ми чогось не розуміли.

Також за час свого навчання там мені випала чудова нагода побачити багато румунських міст, таких як Сібіу, Клуж, Брашов, а також столицю цієї країни – Бухарест».

Вікторія Торохтій, студентка другого курсу спеціальності 035 Філологія:

«В другому семестрі другого курсу я отримала можливість взяти участь в програмі кредитної академічної мобільності Erasmus+ та навчатися в чудовому румунському місті Альба Юлії.

З першого заняття в університеті зрозуміла, що «з порожніми руками» я не повернусь. Матеріал, який надавали на парах, був цікавим, пізнавальним та актуальним. Самі викладачі висококваліфіковані та є справжніми професіоналами своєї справи. У кожного свій підхід до викладання і всі дієві. Заняття проводились англійською мовою і завдяки цьому зануренню у суто англомовне середовище, можу відзначити, що сприйняття та розуміння мови, не залежно від акценту, покращилось.

Окремо хочу розповісти студентське життя, яке було насичене різноманітними розважальними заходами, які організовували ESN та університет безпосередньо. Спортивні ігри в спортзалі та екскурсії з Erasmus+ студентами з інших країн мали свою особливу атмосферу та залишили цінні спогади.

Завдяки цій програмі здійснився мій перший візит до нашої країни-сусіда Румунії. Протягом семестру ми мали досить гнучкий графік, який дозволяв нам подорожувати самою країною та відкривати для себе нові міста та їхні пам'ятки.

Перш за все, хочу подякувати Полтавській політехніці, адже не кожний університет піклується про розширення кругозору студентів та знайомство із новими культурами і методиками викладання в тій чи тій країні. Це була моя перша участь у програмі обміну і я безмежно вдячна за таку нагоду. На жаль, ці чотири місяці навчання минули неочікувано швидко для мене. Але в майбутньому я без сумнівів скористаюсь нагодою та можливостями, які надає наш університет, щоб спробувати навчання ще в одній із європейських країн. Дякую за цей неймовірний та безцінний досвід».

Дар’я Кривошея, студентка групи 101 пЄФ:

«Навчання в Румунії проходить цікаво, але тільки якщо взяти побільше дисциплін, щоб не ходити в університет заради однієї пари. Викладачі добре знають англійську, але всі по-різному викладають. Хтось більше читає, хтось додає якогось інтерактиву, в когось на парах студенти постійно повинні говорити та тестувати свої знання, тому система освіти, як на мене, більш-менш схожа на нашу. В університеті дуже легка атмосфера, всі привітні, тому якщо є якась проблема то не треба боятись, все дуже легко вирішується!

Різноманітні заходи для нас влаштовувала команда волонтерів ESN, за що ми всі вдячні їм, адже ми відвідували цікаві локації Румунії, такі як льодяна печера, ельфійське містечко, або найближчі великі міста-Сібіу та Клуж Напока. Також вони влаштовували кіно-вечори та Erasmus+ ігри, де ми могли пограти в волейбол, футбол та інші міні-ігри. Я б сказала, що загальне враження від участі у програмі Erasmus+ в цілому дуже залежить від людей, тому якщо ви більше інтроверт, то треба їхати з друзями, або постійно відвідувати всі івенти. Це був найцікавіший період мого життя, бо я відвідала майже всю Румунію, знайшла багато друзів з різних країн, дізналася багато про їхню культуру та весело проводила весь цей час. Девіз Еразмусу в Румунії «Travel, learn and have fun» і він дійсно символізує проведений час!».

Вікторія Роспірко, студентка другого курсу спеціальності 035 Філологія:

«Мені дуже сподобалось навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+, адже це неймовірний досвід в навчанні, подорожах і комунікації з іноземцями.

На особистому досвіді нам вдалося познайомитися з навчальною програмою в університеті. Нам дуже сподобалось навчання в цілому, так як все було доступно і зрозуміло. Викладачі ставилися до нас по-доброму і з розумінням.

Результат перевищив мої очікування - багато іноземних студентів, з якими було цікаво спілкуватися, розповідали за свою культуру, традиції, про навчання і методики викладання в своїх країнах. Це спілкування дуже розширило мій кругозір і помітно підвищило рівень спілкування англійською мовою. Приємним бонусом були вечірки і цікаві екскурсії, які влаштовували для нас, і саме вони залишали багато приємних вражень і спогадів.

Я вважаю, що потрібно продовжувати співпрацю з іншими університетами ЄС, так як така співпраця розширює можливості обох сторін.

Майбутнім студентам, що бажають взяти участь у грантових програмах, хочу побажати впевненості у собі, відкритості для нових вражень. Тому що участь в програмі відкриває масу нових знайомств, вражень, можливостей. Еразмус+ – це не тільки навчання, це набагато більше, тому рекомендую спробувати кожному. Зізнаюсь, що участь та перемога у програмі – це найкраще, що зі мною сталося у студентські роки!».

Раніше магістрантка-перекладачка поділилася враженнями після завершення навчання у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO), магістрантка-архітекторка завершила навчання в Естонському університеті природничих наук, четверо студенток політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad, студентка політехніки стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+ в місті Мотич Лесний поблизу Любліна, майбутні перекладачки вивчали практичні кейси інтеграції молодіжних цілей ЄС, долучившись до проєкту Erasmus+ в Туреччині, cтудентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині, другокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland», студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.325-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»