2024-07-10

Магістрантка-перекладачка поділилася враженнями після завершення навчання у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Майбутня перекладачка, студентка 5 курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Яна Харченко успішно завершила навчання упродовж весняного семестру 2023/2024 навчального року за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук – Vilnius University of Applied Sciences.

Магістрантка-перекладачка поділилася враженнями після завершення навчання у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Студентка 5 курсу спеціальності 035 Філологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко успішно завершила навчання упродовж весняного семестру 2023/2024 навчального року за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук – Vilnius University of Applied Sciences.

Магістрантка Полтавської політехніки розповіла детальніше про своє перебування в Литві:

«Оскільки в Литві я навчалася на педагогічному факультеті, упродовж квітня проходила практику в українській школі Gravitas Schola, збудованій у 2022 році спеціально для дітей, які вимушено переселилися до Вільнюса через повномасштабне вторгнення. Це був мій перший досвід роботи з учнями саме в школі, тому перед початком практики я трішки хвилювалася. Та як тільки переступила поріг школи, зрозуміла, що жодних причин для цього немає, адже вчителі й працівники школи завжди підтримували мене й допомагали порадами. Цікаво, що в цій школі працюють як українські, так і литовські вчителі. А в початкових класах призначають 2 класних керівники (з України та Литви). Також уроки у початкових класах проходять двома мовами, що дає змогу учням опановувати українську та литовську мови змалку. Тут я вперше спробувала провести уроки для учнів, працюючи переважно з першим класом. Всі учні дуже старалися й активно працювали під час уроків.

Вільнюс навесні особливо гарний, адже стає тепліше, зеленіше й на вулицях можна помітити більше людей. Наприкінці квітня я мала нагоду помилуватися цвітінням сакур у відомому парку міста. Здавалося, увесь Вільнюс зібрався тут задля того, аби зробити фото та насолодитися цією атмосферою! До того ж, з настанням тепла у Вільнюсі пропонують здійснити подорож над містом на повітряній кулі. Тому щовечора можна спостерігати як такі кулі пролітають над будинками.

16 березня у Литві святкували День Святого Патріка. Місцеві жителі були одягнуті в одяг зеленого кольору та тематичні капелюхи. Біля річки Vilnelė проходив концерт музичних гуртів, а саму річку пофарбували в зелений колір за допомогою екофарб.

У кінці травня ми разом з іншими студентами відвідали Ригу, столицю Латвії. Місто вражає красою архітектури. Було надзвичайно цікаво побачити різнокольорові будиночки з листівок на власні очі. По-особливому чудово у «старому місті». Як на мене, життя в Ризі трішки активніше, Вільнюс більш спокійний. Незабутні враження на мене справило святкування Дня відновлення незалежності Латвії, який відзначається 4 травня. В центрі міста проходив урочистий парад, де я побачила президента Латвії Едгарса Рінкевичса та його дружину.

Також під час перебування у Вільнюсі я кілька разів відвідувала баскетбольні матчі місцевої команди BC Wolves. Баскетбол – це головний вид спорту у Литві, тому на баскетбольних матчах можна побачити надзвичайно багато вболівальників.

1 червня у столиці проходив фестиваль литовського рожевого супу šaltibarščiai (в основу супу входить кефір та буряк). Всі бажаючі могли спуститися з надувної гірки з піною, придбати сувеніри від місцевих виробників та скуштувати традиційний суп. Також я взяла участь у встановленні двох національних рекордів: 1) 1000 людей одночасно скуштували рожевий суп; 2) рекорд на найдовший стіл з рожевим супом. Було дуже атмосферно та весело! Приємно долучитися до такої події! Також в честь свята відбувалося чимало концертів і були створені різноманітні фотозони.

По завершенню навчального семестру координатори нашого університету організували для студентів пікнік на природі. Це чудова нагода поділитися враженнями від перебування у Литві та подякувати університету за теплий прийом.

Окрім того, я відвідала Клайпеду – найбільший порт Литви. Оскільки місто розташоване біля Балтійського моря, тут можна побачити найрізноманітніші судна, кораблі та пароми. Стиль будівель поєднує в собі риси німецької та литовської архітектури. Хоча Клайпеда і менша за Вільнюс, тут кожен знайде щось для себе. А ще я побувала в музеї Клайпедського замку та музеї годинників.

20 червня у Вільнюсі відбувся концерт української реп-виконавиці Alyona Alyona. Атмосфера була неймовірною. Виступ розпочався з подяки Литві за постійну підтримку України. Співачка виконала найвідоміші треки, зокрема й пісню Teresa & Maria, з якою вони разом з Jerry Heil представляли Україну на Євробаченні 2024.

Також Alyona Alyona подякувала нашим захисникам та захисницям за їхній подвиг. Неочікуваним сюрпризом стала поява на сцені представниці Литви на Євробаченні 2022 Моніки Лю – разом з українкою співачки виконали пісню Dai Boh. Після концерту Alyona Alyona сфотографувалася з кожним бажаючим і залишила автографи на згадку.

Також я мала нагоду підтримати збірну України з футболу на Євро-2024, переглянувши матч Словаччина – Україна (1:2) у фан-зоні разом з іншими вболівальниками. Було захоплююче поринути в футбольну атмосферу й насолодитися матчем.

Дякую Полтавській політехніці та Вільнюському університеті прикладних наук за неоціненний досвід! Дякую координаторці міжнародної діяльності Полтавської політехніки Анні Костянтинівні Павельєвій та проєктній менеджерці відділу міжнародних зв'язків та проєктів Вільнюського університету прикладних наук Софіо Табатадзе (Sophio Tabatadze) за допомогу та підтримку!», – говорить студентка.

Раніше магістрантка-архітекторка завершила навчання в Естонському університеті природничих наук, четверо студенток політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad, студентка політехніки стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+ в місті Мотич Лесний поблизу Любліна, майбутні перекладачки вивчали практичні кейси інтеграції молодіжних цілей ЄС, долучившись до проєкту Erasmus+ в Туреччині, cтудентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині, другокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland», студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»