2024-06-30

Четверо студенток політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad

Студентки Полтавської політехніки Дар'я Гаврилко, Аліна Яковлєва, Єлизавета Мірошниченко та Світлана Фасахова навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті-партнері «Aurel Vlaicu» University of Arad.

Четверо студенток політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті «Aurel Vlaicu» University of Arad

Четверо студенток Полтавської політехніки – студентка групи 302-ТН спеціальності 122 Комп’ютерні науки Дар'я Гаврилко, студентка групи 301-ФР спеціальності 227 Фізична терапія, ерготерапія Світлана Фасахова, студентка групи 301-ЕП спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність Аліна Яковлєва та студентка групи 201-ЕМЛ спеціальності 073 Менеджмент Єлизавета Мірошниченко у період з 1 березня 2024 року по 30 червня 2024 року навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в румунському університеті-партнері «Aurel Vlaicu» University of Arad. Про перші враження студенток від навчання можна прочитати тут.

Нагадаємо, що минулого року чотири науковиці політехніки взяли участь в «Erasmus International Week» в рамках програми Erasmus+ на базі “Aurel Vlaicu” University of Arad, цього року – 2024 – до «Erasmus International Week» долучились Олена Гайтан, Світлана Галаур, Ольга Гарькава, Аліна Зигун та Юлія Ніколаєнко.

По завершенню семестру навчання в румунському закладі вищої освіти студентки Полтавської політехніки поділились враженнями.

Яковлєва Аліна, студентка групи 301-ЕП спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність:

«Навчання за обміном в Араді добігає кінця. Час минув так швидко, за цікавим навчанням та поїздками я зовсім не помітила того, що вже навчаюсь тут чотири місяці. За цей семестр я дізналась багато нового, та вивчала дуже змістовні і цікаві дисципліни, такі як «Customer’s behaviour», «Buying management», «Trade Communication», «Sales Management», «Trade Transactions». Але найбільше мені сподобалось вивчати «Business Administration in Trade, Tourism and Services». В рамках цієї дисципліни ми розглядали дієві методи ведення бізнесу у сфері туризму, а також аналізували профіт від цієї сфери в країнах Європи. Не менш важливою та улюбленою частиною цього обміну були подорожі. Ми відвідали багато чудових міст Румунії, а саме: Оршова, де ми плавали на човні вздовж Дунаю і насолоджувались краєвидами; Брашов – мій фаворит, що повністю передає історичну та естетичну красу Румунії; Тімішоара - містечко, яке знаходиться біля Араду і тому ми мали змогу часто насолоджуватися його красою; Альба-Юлія – місто, де я навчалась рік тому за міжнародним обміном і яке стало для мене дуже рідним. У цьому семестрі я мала змогу відвідати його із новими Erasmus-студентами та побувати на цікавій екскурсії.

Цей обмін додав в моє життя більше яскравих емоцій та моментів, які я буду згадувати з посмішкою!».

Мірошниченко Єлизавета, студентка групи 201-ЕМЛ спеціальності 073 Менеджмент:

«Ми вже закрили сесію, насправді екзамени були неважкі, на англійській мові нам все пояснили, в мене особисто був один важкий проєкт, але професор з задоволенням призначив мені зустріч та все пояснив. Загалом це дуже гарний досвід, який вчить самостійності та саморозвитку, адже весь час ми спілкуємось з іноземними студентами, викладачами та дізнаємось щось нове».

Фасахова Світлана, студентка групи 301 ФР, спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія»:

«Завершується навчання в Румунії, місто Арад, за програмою обміну Erasmus +. Чотири місяці навчання були досить насиченими та цікавими. За цей період я вдосконалила не тільки професійні навички, але й зросла як особистість.

Програма навчання в Румунії містила широке коло предметів, таких як: ортопедія та протезування, фізична терапія в геронтології, техніки нейромоторної корекції та інші.

Методика викладання була орієнтовна на інтерактивність та залучення студентів до активної роботи, вдосконалення практичних навичок. Впродовж навчання, я разом з румунськими студентами мала можливість відвідувати заняття в центрі реабілітації Centrul Medical Izvorul Sănătătii та вдосконалювати свої практичні навички та вміння спілкування з пацієнтами. Працівники центру були дуже привітними та намагались допомогти зрозуміти навчальний матеріал та демонстрували методики масажу, фізіотерапії та кінезіотерапії.

Після проходження стажування в цьому центрі, ми створювали проєкти по відновленню пацієнтів на основі роботи з хворими на остеоартроз, деменцію та інші захворювання.

Також цей обмін дав можливість проникнутися культурою Румунії та почати вивчати нову для мене мову. У нас була можливість проходити курси румунської мови на базі університету, де ми познайомилися зі студентами з країн Африки, Португалії та Азербайджану.

Також цей обмін був насичений подорожами, які залишаться в нашій памʼяті, як найцінніші спогади. Ми відвідали місто-сусід Тімішоару, яке вразило архітектурою. Саме тут я зустріла свої 20 років та незабутньо провела цей день.

Також ми побували у неймовірному містечку Оршова, що знаходиться на кордоні із Сербією. Тут ми побачили на власні очі плавні Дунаю, про які захопливо читали в книжках з географії. Захопились природою, історичними памʼятками та ритмом життя цього туристичного містечка. У моєму серці тепер займають окреме місце міста перлини Трансільванії – Альба Юлія та Брашов. Гуляючи історичним вуличками цих міст, ми прониклись культурою Румунії. На окрему увагу заслуговує подорож до столиці Угорщини. Я була захоплена величним та помпезним містом Будапешт.

Отже навчання в Румунії стало для мене цінним досвідом, який дозволив не тільки отримати нові знання, але й познайомитися з новою культурою, подорожувати та завести нових друзів. Цей період назавжди залишиться в моїй памʼяті як один з найкращих етапів мого життя».

Гаврилко Дар’я, студентка групи 302-ТН спеціальності 122 Комп’ютерні науки:

«Залишився тиждень до закінчення мого Еразмус+ обміну в Румунії та боюся не знайти правильних слів, щоб описати емоції, які я відчуваю.

Еразмус – це дослідження. Це можливість потрапити в невідомість та вивчити її. Протягом цього періоду ти потрапляєш в різні життєві ситуації та намагаєшся зрозуміти як, що, куди та навіщо.

Навчання, від якого ти отримуєш натхнення, мандрівки, після яких виникає ще більше питань про світ, та найголовніше – люди. Це найцінніше, що отримала після Еразмусу. Я знайшла друзів з різних куточків світу, які стали для мене близькими за лічені тижні. Більш ніж впевнена, ця дружба на все життя, бо де б ми не були, якщо буде нагода – ми зустрінемося, а якщо ні – створимо цю можливість самі.

Еразмус навчив мене, що неважливо де ти, важливо з ким ти. Люди – творці власного щастя.

За останні чотири місяці в Араді я відчула всеможливий спектр емоцій та навчилася їх виражати та проживати, це дав мені Еразмус+ та я щиро рада, що мала цей досвід. Якщо мені було б треба описати це одним словом, я б сказала, що це крок. Крок в невідомість, крок до досліджень себе та світу, крок назустріч цікавим пригодам та спогадам, які назавжди залишаться в серці.

Ще до приїзду в Румунію я добре знала про велику кількість гір і приголомшливих ландшафтів, зокрема знала, що значна частина Карпатських гір простягається через всю країну. Одного разу, підкоривши Говерлу, я відчула глибоку любов до гір і тепер вважаю їх місцем сили для себе. Тож можете собі уявити моє захоплення від подорожі до країни з такою природною красою. Мене особливо заінтригував Брашов, оскільки я завжди уявляла собі його як чарівне місто. Привабливість цього міста додала мені бажання дослідити Румунію. І, звичайно, хто не чув легендарні історії про Дракулу? Це тільки додало інтриги і хвилювання моїй майбутній пригоді.

Я завжди вважала себе оптимісткою, яка знаходить позитив і цікавий досвід у всьому, з чим стикається. Румунія не стала винятком. Найбільше мене вразили люди та енергетика країни. У повітрі відчувається певна вібрація і теплота, яку важко описати, але легко відчути. Незалежно від того, чи це жваві вулиці таких міст, як Бухарест, чи спокійна чарівність сільської місцевості, тут є унікальна енергія, яка пронизує кожен куточок. Архітектура була для мене ще однією родзинкою. Від середньовічного шарму таких міст, як Брашов, до величі історичних пам'яток, архітектурне розмаїття Румунії зачаровувало мене на кожному кроці. Що стосується клімату, то він був помірним, хоча поєднання вітру і спеки виявилося досить несподіваним. Однак з часом я знайшла способи адаптуватися до цього. У мене великий досвід подорожей потягом, але часті затримки потягів і інколи випробовували моє терпіння. Однак моя любов до пригод допомогла мені не звертати уваги на ці незручності і зосередитися на самій подорожі. Загалом, проведений у Румунії час був наповнений незабутніми враженнями та цінними життєвими уроками. Це місце залишило на мене незабутнє враження, і я вдячна за можливість прожити тут майже 8 місяців.

Одним з найважливіших життєвих уроків, які я засвоїла за час перебування в Румунії, є цінність терпіння та адаптивності. Проживаючи тут майже 8 місяців, я стикалась з різними ситуаціями, які вимагали від мене гнучкості та терпіння. Цей досвід допоміг мені зрозуміти, що навіть коли все йде не за планом, завжди можна знайти щось позитивне. Таке мислення не тільки зробило моє перебування в Румунії більш приємним, але й забезпечило мене цінною перспективою, з якою я можу рухатися вперед у житті.

Проживання в Альба-Юлії протягом минулого академічного семестру було справді неймовірним досвідом. За цей час я познайомилася з багатьма людьми і мала можливість дослідити численні міста по всій Румунії. Тепер, коли я в Араді, я більше зосереджена на навчанні і насолоджуюся більш спокійним темпом життя. Я б сказала, що мій досвід навчання за програмою Еразмус в Араді та Альба-Юлії має свій власний унікальний ритм. Обидва міста мають для мене особливий шарм і незабутні спогади. Мій час в Альба-Юлії був дійсно незабутнім, і я впевнена, що колись я відвідаю це місто знову.

1 грудня мені випала нагода відсвяткувати День Великої злуки, що відзначається на честь об'єднання Трансільванії, Бессарабії та Буковини з Румунським королівством у 1918 році. Перебування в Алба-Юлія на святкуванні було справді чудовим. Відчуття єдності відчувалося в повітрі, що зробило цей день незабутнім.

На заході Румунії я зустрічала людей, які, як правило, теплі, привітні та доброзичливі. Я оцінив їхню відкритість до спілкування та готовність поділитися інформацією про свою культуру і традиції. Загалом, у мене залишилися позитивні враження від спілкування з жителями західної Румунії. Їхнє тепло, гостинність і почуття спільноти залишили на мене незабутнє враження.

Я б однозначно рекомендував студентам з України приїжджати до Румунії за програмою Erasmus+. Це не тільки чудова можливість отримати нові знання та досвід в академічному середовищі іншої країни, але й відкрити для себе культурні та соціальні аспекти життя в Румунії».

Нещодавно науковиці ННІ інформаційних технологій та робототехніки пройшли стажування на базі Познанської Політехніки, студентка-будівельниця завершила навчальний рік за програмою Erasmus+ в Словаччині, проректорка Полтавської політехніки презентувала досягнення університету на Європейській конференції наукових центрів і музеїв науки, науковиця та студентки політехніки взяли участь у міжнародному Саміті для жінок у сфері Tech & ІТ, науковиці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Гарькава та Людмила Шевченко успішно пройшли стажування за програмою академічної мобільності Erasmus+ у Познанській Політехніці, а доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва втретє обрана на посаду координаторки по зовнішніх комунікаціях при Eurodoc – Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»