2024-06-11

«Erasmus International Week»: науковиці політехніки успішно завершили стажування на базі провідного румунського університету

У рамках «Erasmus+ International Week» науковиці Полтавської політехніки Олена Гайтан, Світлана Галаур, Ольга Гарькава, Аліна Зигун та Юлія Ніколаєнко успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера – Aurel Vlaicu University of Arad. Учасниці презентували науково-освітні та міжнародні можливості Полтавської політехніки та поділилися ефективними кейсами з представниками академічної наукової спільноти з 9 країн світу.

«Erasmus International Week»: науковиці політехніки успішно завершили стажування на базі провідного румунського університету

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Юлія Ніколаєнко, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Світлана Галаур, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри будівництва та цивільної інженерії Аліна Зигун, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри будівельних конструкцій Ольга Гарькава та старша викладачка кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем Олена Гайтан успішно завершили тижневе стажування за програмою академічної мобільності Erasmus+ у рамках «Erasmus International Week» на базі румунського університету-партнера Aurel Vlaicu University of Arad.

До участі в міжнародному проєкті було долучено науковців – представників закладів вищої освіти 7 країн світу – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (Україна, м. Полтава), Української інженерно-педагогічної академії (Україна, м. Харків), Державного Університету Ілії (Грузія), Кавказького університету (Грузія), Університету Ісмаїла Кемалі у Вльорі (Албанія), Університету Кафкас (Туреччина), Середземноморського університету м. Подгоріца (Чорногорія), Технологічного інституту Чанша (Китай).

Програма стажування була надзвичайно насиченою та розрахованою на фахівців різних спеціальностей, маючи на меті підтримку освітнього, професійного та особистісного розвитку її учасників, налагодження партнерських зв’язків між університетами.

У перший день учасників проєкту вітав ректор UAV Теодор – Флорін Сілан (Teodor – Florin Cilan), який наголосив на важливості співпраці науковців з усього світу як запоруки миру та розвитку вищої освіти.

До вітального слова долучилася Герлінда Кнап (Gerlinde Knap) – інституційна координаторка Еразмус+ в університеті, яка ознайомила учасників з програмою стажування, занурила їх в історію Румунії та університету «Aurel Vlaicu University of Arad», що успішно продовжує традиції вищої школи, започатковані Інститутом теології (1822), факультетом ветеринарної медицини та зоотехніки (1947) та Інженерним інститутом (1972).

До вітальних слів доєдналися представники структурних підрозділів (наразі в університеті функціонує 3 інститути, 9 факультетів (32 програми бакалаврату, 31 програма магістратури та 3 програми доктора філософії), 9 наукових відділів, 14 наукових центрів, бізнес-інкубатор), ознайомили учасників проєкту з науково-технічною та лабораторною базою закладу вищої освіти.

На завершення першого дня учасники стажування відвідали цікаве заняття, на якому ознайомилися з основними фразами румунської мови, що стали в пригоді під час перебування в Румунії.

Другий день стажування розпочався з teaching activities. Викладачі, котрі проходили стажування за програмою «teaching», мали змогу провести заняття для румунських студентів. Координаторка програми Erasmus+ Gerlinde Knap оперативно організувала захід для студентів Університету Арада та викладачів суміжного спрямування, забезпечивши їхню тісну та продуктивну взаємодію.

Зокрема, доцентка кафедри будівельних конструкцій Ольга Гарькава разом із колегою Laya Xie з Changzhou Institute of Technology (Китай) читала лекції студентам інженерного спрямування. У своїх лекціях за напрямом «Synthesis of Reinforced Concrete Structural Building Systems» Ольга Гарькава сконцентрувала увагу на відбудові України. Для цього нею було запропоновано використовувати сучасну збірну каркасну безбалкову безкапітельну конструктивну систему будівель. Ця конструктивна система будівель удосконалена на кафедрі будівельних конструкцій «Полтавської політехніки» під керівництвом завідувача кафедри, доктора технічних наук, професора Андрія Павлікова.

Викладачка детально обґрунтувала удосконалене конструктивне рішення запропонованої безбалкової безкапітельної конструктивної системи будівель, зазначила, що в основу конструювання та розрахунку компонентів збірної безбалкової конструктивної системи доцільно покласти принцип кінематичного способу методу граничної рівноваги. Розроблені його базисі методи розрахунку несучої здатності залізобетонних елементів збірної конструктивної системи будівель перевірені експериментально. Запропонований підхід дозволяє проєктувати основні несучі елементи збірної каркасної безбалкової безкапітельної системи будівель економічно ефективнішими.

Лекції проводились англійською мовою, при цьому з перших хвилин спілкування відчутно було вільне володіння англійською мовою студентами Університету Арада, що значно сприяло комунікації. Тема, розкрита Ольгою Гарькавою, зацікавила не тільки студентів, а і їх викладачку Prof. Dr. Habil. Valentina E. Balas, яка ініціювала дискусію, в якій взяли участь усі присутні.

У продовженні другого дня стажування на учасників чекали воркшопи від викладачів Університету Арада на теми: «How society molds young minds» та «Sports and thinking». Ці теми, безперечно, є одними із найактуальніших для вищої школи, тому викликали жваве обговорення.

Заключним заходом другого дня стажування був «Promoting my organization», на якому учасники робили короткі презентації про свої навчальні заклади. Розпочала презентації координаторка програми Erasmus+ Gerlinde Knap. З її розповіді учасники з’ясували, що університет Арада має давні освітні традиції та на сьогодні налічує 9 факультетів і 8 дослідницьких центрів, котрі охоплюють широкий спектр освітніх спеціальностей від інженерних до гуманітарних.

Під час стажування за програмою Erasmus+ у рамках «Erasmus international Week» в Aurel Vlaicu University of Arad (Румунія) всі учасники презентували власні університети.

Полтавську політехніку представила кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Юлія Ніколаєнко. Слухачів зацікавив освітній та науковий потенціал полтавського закладу вищої освіти, досягнення його студентів та викладачів, вразили активна міжнародна мобільність та матеріальна база університету, якій, попри повномасштабне вторгнення, керівництво університету приділяє велику увагу.

Третій день подарував для учасників стажування багато можливостей для неформального спілкування, ознайомлення з румунськими традиціями. Учасники відвідали королівський замок Севиршіна – маєток колишньої румунської королівської сімʼї та музей-садибу художника Ежена Попи з багатою мистецькою колекцією, побували в гостинному румунському селі, де посмакували національними румунськими стравами.

Усі дні перебування в Араді були насиченими цікавими воркшопами, присвяченими різноманітним актуальним проблемам: суспільство і формування думки в молоді, спорт і мислення, штучний інтелект в житті сучасного студента, підприємництво та освіта.

Своїми напрацюваннями з цих питань з учасниками стажування поділилися Флавій Гендер (Flavius Ghender) з Факультету гуманітарних і соціальних наук, Йосиф Ілія (Iosif Ilia) з Факультету фізичного виховання і спорту, Генрієтта Торкос (Henrietta Torkos) з Факультету педагогічних наук, психології та соціальної роботи, та Сімона Гаврилас (Simona Gavrilas) з Факультету харчової інженерії, туризму та захисту навколишнього середовища. Учасники спілкування висловлювали свої позиції, дискутували, обмінювалися досвідом. Найнасиченішим став четвертий день стажування, коли учасники змогли не лише провести лекції та відвідати тренінги, але й потрапили на цікаву екскурсію містом.

Поділившись позитивними враженнями від участі в проєкті, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки Світлана Галаур зазначила: «Це надзвичайна можливість отримати практичний досвід, познайомитися з науковцями зарубіжних університетів. Для мене, як для гуманітарія, було цікаво все: і те, що я мала змогу попрактикуватися в англійській мові, і те як представляли методики вивчення румунської мови під час воркшопу «Romanian Language Crash Course», і те, що ми змогли багато чого дізнатися про румунську культуру: танці, пісні, страви, і те, як було організовано навіть наші кава-брейки, під час яких ми мали змогу багато розповісти і про свою культуру, побувати на чайних церемоніях, влаштованих китайською делегацією».

Старша викладачка кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем Олена Гайтан відмітила: «Під час стажування румунські колеги з Aurel Vlaicu University of Arad ефективно впроваджували в життя девіз програми «Don’t Stay Out, Step In!», сприяючи активній комунікації між учасниками з різних країн, що дало можливість встановити професійні контакти з науковцями з Грузії, Албанії, Китаю тощо. Окремо хотілося б відмітити роботу Герлінди Кнап (Gerlinde Knap), інституційної координаторки Еразмус+ університету та подякувати їй за проявлену гостинність».

Науковиці-учасниці міжнародного проєкту висловлюють слова щирої вдячності Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та особисто ректору, професору Володимиру Онищенку та координаторці міжнародного співробітництва, кандидатці філологічних наук, доцентці Анні Павельєвій за надану унікальну можливість стажування в зарубіжному університеті та шанс долучитися до світового освітнього простору через найактуальнішу Програму Європейського Союзу у сфері освіти Erasmus+.

Нещодавно науковиця політехніки була втретє обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених та взяла участь у щорічній конференції Eurodoc у столиці Словенії, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова отримала академічну стипендію на викладання від Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD), студентка-психолог долучилася до участі у польській грантовій програмі «Study Tours to Poland» (STP), у Румунії відкрилась персональна виставка цифрового живопису студентки факультету філології, психології та педагогіки; науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду, студенти університету та коледжу презентували власні проєкти на міжнародній конференції у Стамбулі, представники політехніки взяли участь у науковій конференції на базі Білостоцького технологічного університету, Ольга Гарькава та Людмила Шевченко взяли участь у «ViA's Research Еvening 2024» на базі Відземського університету прикладних наук, де презентували власні наукові напрацювання у сфері каркасних конструктивних систем будівель та ландшафтно-просторової організації міста Полтави, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права політехніки розповіли про особливості навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук – University of Applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка