2024-05-30

«Study Tours to Poland» у Лодзі: студентка-психолог долучилася до участі у польській грантовій програмі

Студентка другого курсу спеціальності 053 Психологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Катерина Манжалій стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland» (STP) у польському місті Лодзь. Майбутня психолог опанувала низку корисних практичних кейсів, познайомилася з учасниками з інших країн світу та поділилася власними враженнями від участі у польській грантовій програмі.

«Study Tours to Poland» у Лодзі: студентка-психолог долучилася до участі у польській грантовій програмі

Студентка другого курсу спеціальності 053 Психологія факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Катерина Манжалій стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland» (STP), що проходила у період з  10 по 20 травня 2024 року у польському  місті Лодзь,  за підтримки організацій Fundacja Edukacji i Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego FERSO та фондів «Лідери змін» та «Боруссія».

Студентка  Національного університету імені Юрія Кондратюка поділилась власними  враженнями від участі у  грантовій  програмі:

«Програма була дуже насичена різноманітними заходами, що мали на меті ознайомити молодь з перевагами й недоліками членства у Європейському Союзі, роботою неурядових організацій, студентським життям у Польщі та можливостями волонтерства.

Перший день запамʼятався знайомством з нашою командою, адже це нові люди, з якими ми працювали протягом майже двох тижнів.

Один з наших організаторів є викладачем історії, тому саме він проводив нам першу лекцію щодо функціонування неурядових організацій у Польщі та їхнього фінансування. Того ж дня ми зустрілись з волонтерами, з якими співпрацювали протягом усієї програми.

На другий день ми мали змогу ознайомитися з польською кухнею, обговорювали чим вона відрізняється від української, які незвичні страви є в Польщі та Україні. Після обговорення кожна учасниця мала змогу попрактикуватися у приготуванні польських налисників.

«Як виражати себе через творчість» – саме так називався другий захід того дня. Для нас був проведений майстер-клас з декупажу, на якому ми задекорували скляні банки для того, щоб користуватися ними у якості підсвічників.

На третій день ми відвідали дитячий хоспіс, де нам розповідали про його функціонування, цілі існування таких установ, фінансування. Один з директорів хоспісу зазначив, що для них є важливим те, щоб діти, навіть знаходячись там, відчували себе щасливими, бо адміністрація робить усе для того, щоб виконувати мрії своїх маленьких пацієнтів. Після цього візиту у нас була лекція про структуру й завдання польського самоврядування. Третім заходом став візит до світлиці «Міцні духом», що знаходиться при храмі, де для дітей проводяться додаткові заняття зі шкільних предметів, курси іноземних мов,  заняття з театрального та вокального мистецтва.

Наступного дня ми побували у мерії міста Лодзь. Там нас ознайомили з тим, як проводяться вибори до їхнього міського управління, як фінансуються заходи, що пропонують громадяни і чи всі містяни можуть запропонувати свої ідеї. Тоді ж мали лекцію з коучингу, де я вперше дізналась про цей метод  як спосіб підвищення своїх компетентностей.

В Інституті нових технологій ми прослухали лекцію про Європейський Союз для молоді, дізналися які перспективи має молодь країни, що входить до складу ЄС.

Ми також відвідали музей історії Лодзя, дізналися безліч цікавих фактів про це місто та його існування, особливо про функціонування фабрик на його території, зустрілись зі студентами Лодзинського університету, дізналися про їхнє студентське життя, навчання, систему освіти в Польщі, досвід прийому на навчання студентів, що виїхали з України через війну.

Нам розповіли про вплив членства Польщі у Європейському Союзі на життя мешканців, про переваги й недоліки того, що країна є членом ЄС, чи задоволені мешканці та що б хотіли змінити.

Крім того, ми відвідали «мультитеку» – сучасну бібліотеку, в якій можна знайти все – від наукової літератури до сучасних коміксів за мотивами фільмів Марвел. Там же можна скористатися музичними інструментами, що знаходяться у окремому залі, скласти щось з Лего та навіть спробувати себе у ролі пілота літака.

Дуже цікавою й насиченою була лекція про функціонування бізнесу в Польщі та тренінг, на якому розбирали архетипи людей на прикладі героїв з мультфільму «Вінні Пух» та визначали  як варто працювати  та спілкуватися з кожним таким архетипом.

Втім, найбільш цікавою особисто для мене стала зустріч з послом до Польського Сейму, який розповів нам про те, як зі шкільного вчителя англійської мови він дійшов до такої посади, що робив для досягнення таких успіхів та на що варто звернути увагу нам, якщо ми хочемо досягти успіху. Під час бесіди з ним ми дізнались про те як функціонує Сейм та Сенат, яка між ними різниця, як відбуваються вибори.

Крім того, ми зустрілись з волонтерами з  Азербайджану, Туреччини, Польщі та дізнались, як можна стати волонтером у Європейському Союзі, які у них завдання, чи можна обрати країну та місто для волонтерства.

У передостанній день свого перебування в Польщі ми відвідали її столицю – Варшаву, зокрема, побачили старе місто, музей історії, королівський палац, польський Сейм та Сенат, уряд президента Польщі та президентську канцелярію, а також дізналися про історію польського парламентаризму.

Останнього дня підвели  підсумки нашого візиту, де кожна з учасниць зазначила що корисного дізналася, які нові знання отримала, яким чином використає це у майбутньому.

Загалом  непросто  описати усі емоції, які відчуваєш після завершення проєкту, адже це були дуже цікаві й насичені 10 днів перебування у Польщі. Для мене, як майбутнього психолога, це стало дуже корисним досвідом, адже ми мали змогу поспілкуватися з великою кількістю людей з активною громадською позицією, різними поглядами, а, найголовніше,  – прагненням до вдосконалення», – розповідає Катерина Манжалій.

Незабаром Фонд «Лідери змін» та Фонд «Боруссія» відкриють новий набір на участь у програмі «Study Tours to Poland» (STP) для вмотивованої та активної молоді з Молдови та України. Мета цієї програми – створювати можливість людям з різних країн зустрічатися та пізнавати один одного. Таким чином організатори прагнуть будувати та розвивати відносини в нашій частині Європи. Орієнтиром в цьому процесі є люди, інституції та організації з Польщі, які діляться з учасниками своїми історіями успіху та викликами.

STP – це не лише здобуття нового досвіду, а й передача власного. І хоча на відпочинок не залишається багато часу, спільне дозвілля з іншими учасниками візиту, організаторами та волонтерами дає змогу пізнати ближче ровесників та ровесниць із сусідніх країн та знайти нових друзів.

Для участі у STP кандидати проходять відбір на конкурсній основі.

Нещодавно  студентки політехніки стали учасницями програми «Study Tours to Poland» (STP) у Б’єльсько-б’яла, Торуні, Вроцлаві та Варшаві (2024 рік), Вроцлаві, Гданську та Торуні (2023 рік).

Раніше  студентка політехніки  Валерія Дубовик стала   учасницею молодіжного обміну за програмою Erasmus+ “Hide and Seek – Games for Inclusion” в Італії (01 вересня – 09 вересня 2023 року) та волонтерства за програмою ESC (12 червня 2023 року – 12 липня 2023 року) у місті Bergolo, Італія.

Нещодавно науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду, студенти університету та коледжу презентували власні проєкти на міжнародній конференції у Стамбулі, представники політехніки взяли участь у науковій конференції на базі Білостоцького технологічного університету, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права політехніки розповіли про особливості навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук – University of Applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт..

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у  провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»