2024-05-26

Майбутні професіонали опанували інструменти управління різними соціальними сферами у рамках грантової програми «Study Tours to Poland»

Студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Богдана Курило, Марія Зайцева та Оксана Зелененька стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» (STP) у місті Торунь. Майбутні професіонали опанували ефективні інструменти управління для покращення різних сфер та ознайомилися з культурною спадщиною країни.

Майбутні  професіонали  опанували інструменти управління різними соціальними сферами у рамках  грантової програми «Study Tours to Poland»

Студентка групи 301-ЕП спеціальності 076  Підприємництво,  торгівля та біржова діяльність  Богдана Курило, студентка групи 401-НЗ  спеціальності 103 Науки про землю  і групи 401-ФМ  спеціальності 292  Міжнародні економічні відносини  Марія Зайцева та студентка групи 201-ФО спеціальності 014 Середня освіта  (англійська мова й друга іноземна) Оксана Зелененька стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland»  (STP) у  польському місті Торунь. Програма  проходила з 13 травня по 23 травня 2024 року за підтримки Polish-American Freedom Foundation, Leaders of Change Foundation, Borussia Foundation, Fundacja KOSMOS, Lacznik.centrum.integracji.

Студентки  Полтавської політехніки  поділились власними  враженнями від участі у програмі:

«Місто Торунь, куди нам випала нагода потрапити, зустріло нас привітно. Естетика затишного старого міста, берег Вісли та позитивні люди оточували нас  упродовж  десяти днів. Завдяки насиченій програмі  ми значно розширили  кругозір, отримали не тільки яскраві враження, а й набули корисних навичок. Ми відвідували воркшопи, навчальні екскурсії, де знайомилися з історією та культурою Польщі від давніх часів до сучасності. Найбільше нас вразили Dom Kopernika в Торуні та різноманітні пам‘ятки,  які можуть розповісти про легенди міста, Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinie, де ми мали змогу виготовити власноруч папір за давньою технологією, також Europejskie Centrum Solidarności в Гданську, який розповідає про важкий шлях Польщі у боротьбі за незалежність та вступ до Європейського Союзу.

Протягом усієї програми STP учасники спілкувалися з представниками місцевої влади, неурядових установ, місцевих ЗМІ, дізнавалися про інструменти управління для покращення різних сфер життя в місті і країні. Важливою стала зустріч зі спікеркою Danuta Brahama, де ми розглянули питання відбудови України після війни та інтеграції до ЄС.

Одним із фінальних етапів програми став воркшоп з написання спільного проєкту, завершальний майстер-клас з створення відеоконтенту неабияк згуртував нас.

На цьому міжкультурний обмін не закінчився, спілкування з досвідченими верствами населення та студентами міста Торунь та представниками молодіжних організацій дали можливість подивитися на суспільство Польщі з різних точок зору.

Варто додати, що під час програми ми відвідали різні міста навколо Торуня: Любіч, Цехоцинек, Гданськ та Сопот, де ми побували на узбережжі Балтійського моря.

І все це завдяки Lacznik.centrum.integracji та нашим координаторам Анні Ламерс, пані Вікторії та пані Наталії, які змогли організувати нам комфортні умови на час перебування та неймовірну  культурну програму. Й справді, важливу роль в цьому візиті відіграли люди -  учасники проєкту, наші координатори та місцеві жителі. Дружня атмосфера подарувала нам не тільки естетичне задоволення від міста Торунь, а  й  теплі спогади про оточення.

Під час візиту до Польщі ми змогли попрактикуватись у володінні  англійською  мовою та вдосконалити знання з польської, що неабияк важливо для нашої професійної  реалізації в майбутньому. Впевнено можемо сказати, що інтегруємо набуті навички і знання в улюблену  роботу.

Щиро вдячні Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за надані   можливості брати участь у різноманітних програмах обміну та грантових програмах, адже ми дізналися про STP тільки завдяки нашому університету, який активно популяризує міжнародні можливості для студентів.

Ці десять днів стали незабутніми в нашому житті, проте ми раді повернутися в рідні стіни Полтавської політехніки».

Незабаром Фонд «Лідери змін» та Фонд «Боруссія» відкриють новий набір на участь у Програмі «Study Tours to Poland» (STP) для мотивованої та активної молоді з Молдови та України. Мета цієї програми – створювати можливість людям з різних країн зустрічатися та пізнавати один одного. Орієнтиром у цьому процесі є люди, інституції та організації з Польщі, які діляться з учасниками своїми історіями успіху та викликами.

STP – це не лише здобуття нового досвіду, а й обмін власними напрацюваннями.  Спільне дозвілля з іншими учасниками візиту, організаторами та волонтерами дає змогу пізнати ближче ровесників та ровесниць із сусідніх країн та знайти нових друзів.

Для участі у STP кандидати проходять відбір на конкурсній основі.

Нагадаємо, студентки політехніки вдосконалили навички волонтерської діяльності у рамках польської грантової програми, а  троє студенток політехніки стали учасницями грантової програми «Study Tours to Poland» у Вроцлаві.

Раніше науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду, студенти університету та коледжу презентували власні проєкти на міжнародній конференції у Стамбулі, представники політехніки взяли участь у науковій конференції на базі Білостоцького технологічного університету, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права політехніки розповіли про особливості навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук – University of Applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт.

Також 14 травня у Полтавській політехніці відбулася інфосесія «Програми обміну в країнах ЄС: стипендії, гранти, можливості», під час якої власними історіями участі в програмах академічної мобільності з представниками наукової та студентської спільноти поділилися студентки університету.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»