2024-05-16

«Академічна мобільність – це просто!»: студентки політехніки поділилися успішним досвідом участі у програмах обміну в країнах ЄС

14 травня у Полтавській політехніці відбулася інфосесія «Програми обміну в країнах ЄС: стипендії, гранти, можливості», під час якої власними історіями участі в програмах академічної мобільності з представниками наукової та студентської спільноти поділилися студентки університету. Майбутні фахівці розповіли про широкі можливості та власні враження від навчання на базі провідних європейських університетів.

«Академічна мобільність – це просто!»: студентки політехніки поділилися успішним досвідом участі у програмах обміну в країнах ЄС

Попри непрості виклики, пов’язані з запровадженням воєнного стану та активними бойовими діями на території України, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує активно розвивати та посилювати плідну науково-освітню співпрацю з провідними зарубіжними університетами, міжнародними освітніми установами та організаціями.

Зокрема, у 2023-2024 роках тільки в рамках програми Erasmus+ було підписано 35 нових угод про співпрацю з провідними університетами з 15 країн Європи.

У Полтавській політехніці активно розвиваються програми академічної мобільності для студентів трьох рівнів вищої освіти – бакалаврату, магістратури та аспірантури. Тільки за останні 3 семестри – весняний і осінній семестри 2023 календарного року та січень-квітень 2024 року, у різноманітних програмах мобільності взяли участь 29 науково-педагогічних працівників та 140 студентів Полтавської політехніки.

Зокрема, 29 студентів та 2 викладачі стали учасниками молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ – це навчальні програми, які тривають від 5 – 21 дня і повністю фінансуються ЄС, тобто учасники таких програм не вкладають власні кошти. Єврокомісія назвала Erasmus+ найуспішнішою освітньою програмою ЄС і важливим інструментом співпраці між університетами та студентством всієї Європи.

Втім, найцікавішими є програми кредитної академічної мобільності Erasmus+– це можливість протягом 1-3 семестрів, не перериваючи навчання в Україні, здобувати актуальні знання і навички в партнерському навчальному закладі однієї з країн ЄС.

Важливим також є інформування серед студентів Полтавської політехніки стосовно програм обміну та стипендій, доступних здобувачам вищої освіти в багатопрофільному класичному університеті, а найцікавіше отримувати інформацію з перших уст. Тому 14 травня 2024 року відбулася інфосесія «Програми обміну в країнах ЄС: стипендії, гранти, можливості», організована відділом міжнародних зв’язків та Департаментом організації навчального процесу, акредитації та ліцензування університету. Цікавий інформаційний захід присвятили популяризації програм кредитної академічної мобільності та молодіжним обмінам за програмою Erasmus+. Велика кількість учасників долучилися до обговорення найактуальніших міжнародних можливостей та програм мобільності на базі університетів -партнерів та отримали відповіді на поставлені питання.

У рамках інфосесії кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва розповіла студентам про актуальні програми кредитної академічної мобільності Erasmus+, вимоги до учасників, особливості навчання за кордоном, види і форми мобільностей, їхню тривалість, очікувані результати, документи, які отримують учасники після завершення участі у програмі академічної мобільності, оцінювання результатів та перезарахування результатів навчання.

Студентки політехніки розповіли про власний досвід навчання в університетах Гренландії, Румунії, Литві, Латвії, Польщі, Фінляндії, Данії та Німеччини.

Спікерками інфосесії виступили:

  • Дучкова Анастасія, студентка спеціальності Менеджмент – університет Laurea University of Applied Sciences, Фінляндія (осінній семестр 2023/2024 н.р.);
  • Твердоступ Анастасія, студентка спеціальності Психологія – університет 1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia, Румунія (осінній семестр 2023/2024 н.р.);
  • Солод Олександра і Суптеля Дар’я, студентки спеціальності Будівництво та цивільна інженерія – університет Politechnika Białostocka Польща (весняний семестр 2022/2023 н.р.);
  • Лаптєва Олександра та Сторчова Вікторія, студентки спеціальності Міжнародні економічні відносини – університет Transport and Telecommunication Institute, Латвія (весняний семестр 2022/2023 н.р.);
  • Новак Катерина, студентка спеціальності Філологія – практика за програмою Erasmus+ в університеті 1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (cерпень-жовтень2024);
  • Лугова Валентина, Шуляк Валерія – університет University of Greenland, Гренландія (весняний семестр 2022/2023 н.р.);
  • В’язовська Вікторія і Дикань Марія, студентки спеціальності Будівництво та цивільна інженерія – університет ZEALAND Academy of Technologies and Business, Данія (осінній семестр 2023/2024 н.р.);
  • Хрипко Вікторія, студентка спеціальності Облік і оподаткування та Єрмоленко Софія, студентка спеціальності Фінанси, банківська справа та страхування – університет Vilnius University of Applied Sciences, Литва (осінній семестр 2023/2024 н.р.);
  • Требка Єлизавета, Косімова Шахло, студентки спеціальності Середня освіта – університет Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover , Німеччина (осінній семестр 2023/2024 н.р.);

Студентки-учасниці програм мобільності розповіли присутнім про те, як стати учасниками молодіжного обміну в провідних європейських університетах, взяти участь у цікавих дослідницьких проєктах та відвідувати лекції відомих професорів, як обрати предмети для вивчення і як проходить сам навчальний процес загалом та сесія зокрема, які стипендії вони отримували та як їх витрачали, що дають такі програми їхнім учасникам і чому варто спробувати. Учасники також дізналися як програма Erasmus+ сприяє академічному розвитку, підвищенню навичок міжкультурної комунікації, мовній практиці, особистісному розвитку, спікерки поділилися як вони стали незалежнішими, впевненішими в собі та здатними адаптуватися до нових умов.

Нагадаємо, студенти-учасники програм кредитної академічної мобільності отримують щомісячну стипендію в розмірі 1050 євро та унікальну можливість опановувати фахові дисципліни та здобувати актуальні знання і навички на базі європейських закладів вищої освіти.

Зокрема, у 2023 році учасниками програм кредитної академічної мобільності Erasmus+ стали 109 студентів Полтавської політехніки, які навчались в університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Іспанії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

Загальна сума грантів на стипендії для студентів Полтавської політехніки в рамках програм Erasmus+ за останні 3 семестри склала близько 450 000 EUR або 18 млн. гривень.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності в Університеті прикладних наук Бургенланду, а представники політехніки взяли участь у науковій конференції на базі Білостоцького технологічного університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»