2024-05-27

«Study Tours to Poland» у Б’єльсько-б’яла: майбутня перекладачка розповіла про участь у польській грантовій програмі

Студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Валерія Дубовик стала учасницею короткострокової грантової навчальної програми «Study Tours to Poland» (STP) у польському місті Б’єльсько-б’яла. Майбутня перекладачка розповіла про участь у програмі, під час якої відвідала низку інтерактивних заходів та познайомилася з цілеспрямованою молоддю Польщі та Молдови.

«Study Tours to Poland» у Б’єльсько-б’яла: майбутня перекладачка розповіла про участь у польській грантовій програмі

У період з 10 по 20 травня 2024 року студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Дубовик брала активну участь у короткостроковій грантовій навчальній програмі «Study Tours to Poland» (STP), організованій Fundacja Edukacji Pozaformalnej w Bielsku-Białej, фондами «Лідери змін» та «Боруссія» у місті посеред гір – Б’єльсько-б’яла (Польща). Країнами-учасницями стали Україна та Молдова.

Учасники STP проживали у двох будиночках з власними терасами, що знаходились на території готелю «Szyndzielnia». Оскільки готель розташований на околиці міста, то запрошені студенти мали можливість у перервах між заняттями насолодитися гірськими пейзажами Б’єльсько-б’яла.

«Як сказали нам організатори, вони забронювали нам будиночки, а не кімнати в готелі, аби ми мали спільний простір для соціальної інтеграції. І це справді спрацювало – дуже швидко ми стали однією родиною», – розповідає Валерія Дубовик.

За період участі у програмі, студентка збагатила знання польської культури та традицій, взяла участь у воркшопах, спікерами яких були запрошені професори з університету Б’єльсько-б’яли. Крім цього Валерія познайомилася з урядовими та неурядовими установами Бельсько-Бяла, спрямованими на роботу з молоддю та відвідала міста Живець, Краків та Цешин.

11 травня відбулася ознайомча зустріч усіх учасників у волонтерському центрі Б’єльсько-б’яла. Після командних активностей, студенти-учасники поділились своїми очікуваннями від програми та отримали подарунки у вигляді шкарпеток, шоперів, канцелярських дрібничок.

У другій половині дня студентам провели екскурсію по місту Б’єльсько-б’яла, де показали відомі місця - замок князів Сулковських, ринкову площу, собор Святого Миколая, драматичний театр, стару ткацьку фабрику.

«У той час, коли у нас мала бути екскурсія, почалася злива, але нас це не зупинило. Ми придбали собі найдешевші парасолі та пішли досліджувати Б’єльсько-б’яла. Я обожнюю невеликі та затишні міста, тому тут я відчувала себе комфортно. Усе місто усіяне стінописами, усюди посаджені квіти, а відреставровані фасади будинків зберігають автентичність міста», – пригадує студентка.

Наступного дня учасники долучились до обговорення таких питань, як соціальна інтеграція з історичного, соціального та культурного поглядів, цивілізаційний та культурний вимір ЄС у контексті Польщі та Європи, місце і роль молоді в ЄС та виклики ЄС у глобалізованому світі. Присутні активно обмінювались думками та досвідом, представляючи різні перспективи й бачення майбутнього Європи. 

«Study Tours to Poland» – це не просто поїздка, це можливість порушити питання, що стосуються нашого майбутнього. Ця дискусія була корисною, оскільки ми розглянули багато тем та визначили шляхи впливу молоді на подальший розвиток Європи», – підкреслила учасниця програми Валерія Дубовик.

Після обговорення фасилітатори провели інтерактив, присвячений традиціям та звичаям Польщі. Студентів ознайомили з цікавими звичками поляків та їхніми забобонами, а також розвіяли стереотипи про них. Презентація перетворилась на активну бесіду, де учасники з Молдови та України почали ділитися культурними особливостями власних країн.

З діалогу студенти-учасники дізналися, що велика кількість традицій, звичок та забобонів є однаковими в Польщі, Україні та Молдові. Наприклад, у Польщі та Молдові, як і в Україні, заведено дарувати непарну кількість квітів, мати сервіз, який використовують тільки для свят, готувати на Різдво 12 страв та вірити, що чорний кіт, який перебіжить дорогу, принесе невдачу.

«Мене вразило те, наскільки наші народи схожі як у традиціях, так і поведінці. Це відкриття допомагає краще зрозуміти один одного і відчувати спільність попри кордони. Такі моменти дуже важливі для поліпшення відносин між європейськими народами, адже спільні традиції й цінності сприяють зміцненню культурних та соціальних зв'язків», – зазначає Валерія Дубовик.

На завершення дня студентам підготували гру. Кожен з учасників мав завдання: ребуси, загадки, що стосувались цікавих фактів про місто. Щоб їх розгадати, іноземні учасники мали знайти різні підказки, що знаходились на найвідоміших будинках Б’єльсько-б’яла.

«Під час нашої прогулянки ми не тільки відпочивали та насолоджувалися красою Б’єльсько-б’яла, але й повністю занурилися у захопливу історію міста. Усвідомлення того, що кожна цеглинка несе у собі свою власну, унікальну та багатовікову історію, є неймовірним!», – згадує учасниця.

13 травня учасники зосередили свою увагу на таких ключових питаннях як системна трансформація, роль держави та вплив штучного інтелекту на сучасне життя. Усі студенти активно обговорювали вплив нових технологій на майбутнє та як влада може пришвидшувати або уповільнювати розвиток громадянського суспільства.

«Дискусія вразила всіх нас і спонукала задуматися над суттєвими питаннями. У сучасному світі штучний інтелект впливає на всі сфери нашого існування. Тому ми маємо навчитися адаптуватися та розвивати свої навички для використання його на користь суспільства», – наголошує Валерія Дубовик.

Ранок 14 травня почався з візиту до мерії Б’єльсько-б’яла, зустрічі з Молодіжною радою міста (Młodzieżowa Rada Miasta Bielska-Białej). Там запрошених студентів познайомились з її представниками, пригостили солодощами та вручили подарунки. Потім учасникам розповіли про принцип роботи ради, її обов’язки та організовані заходи.

Після презентації на українсько-молдовських студентів чекало креативне завдання: створити проєкт на тему «Що б ви зробили, якби були в Молодіжній раді свого міста?». Усі учасники були поділені на чотири інтернаціональні команди. Команда Валерії Дубовик підготувала план створення молодіжного фестивалю, який складався з різних секцій: наукової – виставка наукових винаходів, які сприятимуть розвитку міста; музичної – організацію благодійного концерту, з презентацією пісень, танців та різних музичних інструментів; спортивної – проведення олімпійських ігор та показ спортивних секцій; художньої – демонстрація робіт молодих художників, фотографів та відеографів.

«Мені сподобалося працювати у команді з українськими та молдовськими студентами. Ми швидко згуртувалися і створили детальний план нашого молодіжного фестивалю. Кожен зробив свій внесок у створення цього заходу і результати нашої спільної роботи вразили не лише нас, але й всіх учасників презентації!», – ділиться враженнями Валерія Дубовик.

Далі за планом учасники зустрілись з директоркою Міського осередку соціальної допомоги (Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej(MOPS)). Зокрема студентам розповіли про роботу центру, а саме про реалізацію проєктів, що стосуються допомоги похилим людям — забезпечення старшого покоління апаратами для виміру пульсу та екстреного виклику швидкої та забезпечення людей з інвалідністю персональним помічником та заняттями з розвитку.

«Після розмови з директоркою, нам провели екскурсію будівлею, де познайомили з кожним працівником центру. Також нам вдалося побувати на занятті людей з особливими потребами. Як тільки ми зайшли до кімнати, вони почали посміхатись, після чого подарували нам листівки зі своїми малюнками, ми були в захваті», – згадує Валерія.

Після усіх візитів студентів чекала поїздка на канатній дорозі до вершини гори Шіндзельня (Szyndzielnia). Прибувши на місце, іноземні учасники піднялися на оглядову вежу, де мали можливість насолодитися красою польських пейзажів та зробити фотографії на пам'ять.

«Це був чудовий спосіб завершити насичений день. Краєвиди були просто неймовірні! Крім того, така спільна активність допомогла нам зміцнити дружні зв'язки між усіма учасниками. Ми багато спілкувалися, ділилися враженнями та фотографувалися разом. Це справді об'єднало нашу інтернаціональну групу», – розповідає Валерія Дубовик.

15 травня присвятили обговоренню теми культури, дійшовши висновку, що культура подібна до айсберга з видимою та невидимою частинами: існують культурні ознаки, які відразу показують народ, та ті, для розуміння яких, потрібно досліджувати країну зсередини.

Після теоретичного блоку запрошені студенти перейшли до практичної частини. Представники країн мали намалювати айсберг, на видимій частині якого відобразити відомі культурні ознаки, що асоціюються в іноземців з їхньою країною, а на невидимій частині – маловідомі аспекти культури.

«Це заняття допомогло краще познайомитися з кожною країною, її особливостями та поглибити знання про культуру інших країн. Малюючи айсберг, ми зрозуміли наскільки багатогранною є культура нашої нації. Було дуже цікаво дізнаватися про те, що зазвичай залишається поза увагою, та спілкуватися з іноземними учасниками, обмінюючись знаннями та цікавими фактами про свої країни», – говорить студентка.

16 травня учасники мали навчальний візит до міста Живець, де вони відвідали Спеціальний навчально-виховний центр імені Марії Гжегожевської. З 1960 року заклад приймає вихованців. Наразі центр займається навчанням дітей з легкими, середніми, важкими та глибокими інтелектуальними вадами, аутизмом та множинними порушеннями.

Після ознайомчої зустрічі студентам провели екскурсію, де показали різні кабінети для навчання учнів. Загалом заклад складається з: спеціальної початкової школи, ПТУ першого ступеня, школи трудового навчання, реабілітаційно-виховної бригади, школи-інтернату та програми раннього супроводу розвитку дитини. Крім того, у центрі працює майстерня ерготерапії для дорослих з обмеженими можливостями.

Учні не залишили іноземних гостей без уваги та подарували їм чашки з емблемою навчального центру та дармовиси (брелоки), які виготовили самостійно на 3D-принтері. Під час перерв учні, що навчаються на кухарів, пригощали учасників канапками та свіжоспеченим пирогом з ягодами.

«Це для мене був цікавий досвід, адже раніше я не відвідувала подібні місця. Я побачила наскільки важливими є такі центри, де діти з особливостями розвитку можуть навчатися у комфортних умовах та здобувати навички для майбутньої професії. А ще мене розчулила одна дівчинка із синдромом Дауна. Коли ми проходили по коридору, вона помітила мене і підійшла до мене, аби просто обійнятись», – згадує Валерія Дубовик.

Наступного дня студентам провели воркшоп, де розповіли про особливості економіки Польщі. Вони дізналися про принципи функціонування вільного ринку, ведення бізнесу, систему оподаткування, а також про те, де можна знайти фінансові ресурси для започаткування власної справи.

Крім того, до студентів-учасників завітав запрошений гість – підприємець з Б’єльсько-б’яли, який поділився реаліями ведення бізнесу в Польщі. Після його виступу учасники мали можливість поставити питання щодо створення власного бізнесу та отримати поради про інструменти, які допоможуть ефективно його просувати.

У другій половині дня іноземні студенти познайомилися з місцевою молоддю, яка з власної ініціативи створила редакцію «ВВ». Ця організація об'єднує творчих людей, що цікавляться журналістикою, фотографією, кіновиробництвом та графічним дизайном. Завдяки спільним зусиллям вони випустили молодіжний журнал та запустили соціальні проєкти для дітей та підлітків. Представники редакції розповіли про те як розпочати роботу власної недержавної організації та які складнощі можуть виникнути на цьому шляху.

«Було цікаво послухати про те як створити власну НДО та як правильно вести справи, адже я хотіла б спробувати себе у цій сфері» – розповідає Валерія.

18 травня учасники провели у Кракові, де мали час для прогулянки містом. Вони побували у Старому місті, Казімежі, Вавелі та інших відомих місцях. Але гостям міста не тільки цим запам’яталась поїздка. Поки студенти прогулювалися по центру міста, вони помітили велике скупчення поліціянтів та військових. Як виявилось до Кракова завітав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш. Валерія та інші українські учасники набрались сміливості та попросили міністра сфотографуватися з ними на пам’ять, на що він радо погодився.

«Це було дуже стресовою ситуацією, адже навколо нас стояли всюди озброєні люди. Але українці нічого не бояться і тепер я можу похвалитись тим, що маю фотографію з чинним міністром оборони Польщі», – згадує з усмішкою студентка.

Наступного дня на учасників чекала інша поїздка, але вже до міста Цешин. Там вони відвідали Філію Академії WSB Цешину. Під час цієї екскурсії запрошеним студентам були представлені різні академічні мобільності для іноземців. Крім того, вони дізналися як академії вдається поєднувати навчальні процеси в онлайн та офлайн форматах. Після чого гостям запропонували доєднатись разом із польськими студентами до Оксфордських дебатів.

Варто зазначити, що територія міста Цешин розділена на польську та чеську частини, тому кордон міста можна легко перетнути пішки й заодно побувати як у Польщі, так і в Чехії. Студенти не могли не скористатися цією можливістю, тому відразу після навчального візиту до академії пішли досліджувати чеську сторону Цешину.

«Дуже дивне відчуття, коли ти розумієш, що буквально однією ногою ти ще в Польщі, а іншою вже в Чехії. Для нас це стало справжньою розвагою — перебігати з однієї країни в іншу», – ділиться враженнями Валерія.

19 травня усіх учасників зібрали на прощальному воркшопі, де кожен з них поділився своїми враженнями від проєкту та тим, що найбільше запам’яталось. Далі кожному з них вручили сертифікат про участь. У кінці церемонії студенти з Молдови підготували сюрприз – солодкий стіл, з їхніми національними солодощами та презентацію національних танців і пісень. 

«Важко було усвідомлювати, що ось вже настав кінець проєкту. За ці 10 днів ми стали справжньою родиною. Я вдячна «Study Tours to Poland» за таку неймовірну подорож, зустріч з гарними людьми та спогади, які я завжди буду згадувати з теплотою у серці», – говорить Валерія Дубовик.

Незабаром Фонд «Лідери змін» та Фонд «Боруссія» відкриють новий набір на участь у Програмі «Study Tours to Poland» (STP) для мотивованої та активної молоді з Молдови та України. Мета цієї програми – створювати можливість людям з різних країн зустрічатися та пізнавати один одного. Таким чином хочуть будувати та розвивати відносини в нашій частині Європи. Орієнтиром в цьому процесі є люди, інституції та організації з Польщі, які діляться з учасниками своїми історіями успіху та викликами.

Для участі у STP кандидати проходять відбір на конкурсній основі.

Раніше майбутні професіонали опанували інструменти управління різними соціальними сферами у рамках грантової програми «Study Tours to Poland»,  майбутні архітекторки поділились враженнями від участі в конференції ICAMES 2024 у Стамбулі, а науковиці факультету філології, психології та педагогіки стали учасницями стажування у Трансільванському університеті Брашова.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»