2024-05-23

Науковиці факультету філології, психології та педагогіки стали учасницями стажування у Трансільванському університеті Брашова

Науковиці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева, Ірина Денисовець, Євгенія Хоменко та Оксана Воробйова пройшли стажування за програмою Erasmus+у Трансільванському університеті Брашова (Румунія). Викладачки політехніки прочитали лекції з лінгвокраїнознавчої тематики та ознайомилися із найсучаснішими методиками викладання дисциплін психолого-педагогічного спрямування в університеті-партнері.

Науковиці факультету філології, психології та педагогіки стали учасницями стажування у Трансільванському університеті Брашова

У період з 12 по 18 травня 2024 року науковиці факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева, заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка Ірина Денисовець, завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор філософії Євгенія Хоменко та завідувачка кафедри германської філології та перекладу, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова успішно пройшли тижневе стажування за програмою Erasmus+ у Трансільванському університеті Брашова (Румунія).

Варто відзначити, що стажування на базі провідного європейського університету передбачало для представників наукової академічної спільноти з різних країн світу два напрямки діяльності – викладацький та тренінговий. Науковиці Полтавської політехніки мали унікальну можливість презентувати європейським колегам широкі науково-освітні, інноваційні можливості багатопрофільного класичного університету та провести низку освітніх та просвітницьких івентів для студентської молоді університету-партнера.

У рамках викладацької частини проєкту кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева та кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова прочитали цикл лекцій з лінгвокраїнознавчої тематики для студентів спеціальностей «Філологія», «Американські студії», «Бізнес- адміністрування» Трансільванського університету Брашова. Науковиці присвятили лекції низці актуальним тем, зокрема українському світогляду та культурі, впливу менталітету нації на її мову, проаналізували спільні та відмінні риси української та англійської мов. Під час інтерактивних лекцій надзвичайно цікавими і захоплюючими виявилися дискусії, активними учасниками яких стали студенти вищезазначених спеціальностей та координаторка цієї частини проєкту, лекторка філологічного факультету Ileana Sirețeanu.

«Під час цієї робочої подорожі я відкрила для себе Румунію зовсім по-новому», - ділиться власними враженнями очільниця факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Агейчева. – «Це надзвичайно мальовнича країна, в якій живуть доброзичливі та відкриті люди, розвинена економіка та високий рівень розвитку вищої освіти. Хочеться відзначити важливість міжнародних зв’язків та необхідність співпраці для посилення академічних та культурних контактів у непростих умовах сьогодення. У нашому університеті традиційно велика увага приділяється вивченню іноземних мов, адже іншомовна підготовка фахівців є пріоритетом інноваційної діяльності Полтавської політехніки, тому співпраця з провідними факультетами філології європейських університетів є вкрай важливою складовою інтернаціоналізації вищої освіти».

«Ми обов’язково продовжимо співпрацю з філологічним факультетом Трансільванського університету, оскільки маємо багато спільного – схожі освітні програми, підходи до викладання, бачення освітнього процесу», - резюмує завідувачка кафедри германської філології та перекладу, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова.

Учасники тренінгової частини проєкту – завідувачка кафедри психології та педагогіки, PhD Євгенія Хоменко та кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Ірина Денисовець ознайомилися з особливостями організації освітнього процесу та найсучаснішими методиками викладання дисциплін психолого-педагогічного циклу в Трансільванському університеті.

Координаторка цієї частини проєкту Associate professor Ramona Henrer провела майстер-класи з викладання практичних занять з елементами тренінгу з дисципліни «Основи психотерапії» спільно зі студентами-магістрантами спеціальності «Психологія». Завдяки виконанню спеціальних вправ учасники тренінгу мали змогу проаналізувати та пропрацювати свою емоційну сферу, використовуючи техніки позитивної психотерапії.

Під час зустрічей учасники проаналізували доцільність використання психотерапевтичних технік у роботі із студентами – майбутніми психологами, адже психоемоційна стійкість є однією із базових компетенцій практичного психолога.

«Щиро вдячні організаторам проєкту за проведені тренінги, адже обмін досвідом та отримані знання і навички допоможуть у подальшій роботі з впровадження найкращих європейських освітніх практик для студентів Полтавської політехніки», - поділилася приємними емоціями науковиця Євгенія Хоменко.

Науково-педагогічні працівники факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють щиру вдячність за всебічну підтримку, сприяння адміністрації університету та особисто ректору, професору Володимиру Онищенку.

Попри війну та завдячуючи сумлінній професійній діяльності координаторки міжнародного співробітництва, кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анни Павельєвої в багатопрофільному класичному університеті успішно реалізовуються різноманітні програми академічної мобільності для науковців та цілеспрямованої студентської молоді Полтавської політехніки.

Нагадаємо, нещодавно науковиця університету стала спікеркою Міжнародної конференції TESOL24, присвяченої питанням викладання іноземних мов, успішно пройшла міжнародне стажування на базі провідних американських освітніх закладів, ще одна науковиця політехніки пройшла тренінговий курс з написання проєктів «Горизонт Європа», голова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»