2024-04-08

Науковиця політехніки пройшла тренінговий курс з написання проєктів «Горизонт Європа»

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва успішно завершила дводенний тренінговий курс «Training Course for Newcomers to Horizon Europe», присвячений написанню проєктів програми «Горизонт Європа».

Науковиця політехніки пройшла тренінговий курс з написання проєктів «Горизонт Європа»

26 та 27 березня 2024 року кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва успішно пройшла дводенний тренінговий курс, присвячений написанню проєктів програми «Горизонт Європа» під назвою "Training Course for Newcomers to Horizon Europe” («Тренінговий курс для новачків у Horizon Europe», організаторами і лекторами якого були доктор Шон Маккарті (Dr. Seán McCarthy) та Сильвія Маккарті (Sylvia McCarthy).

Доктор Шон Маккарті займається всіма аспектами європейських досліджень з 1980 року. Він працював дослідником, науковим керівником, керівником дослідницької групи та директором компанії. Сьогодні спікер спеціалізується на допомозі організаціям у розробці та впровадженні стратегій європейських досліджень.

У 2017 році Європейська комісія опублікувала список 100 найкращих університетів та дослідницьких організацій, які беруть участь у програмі «Горизонт 2020». Доктор Маккарті проводив навчальні курси у 74 з цих 100 університетів та дослідницьких організацій.

З 1995 року понад 80 000 учасників відвідали його курси в 29 країнах. Він проводив навчальні курси з Рамкових програм у понад 290 дослідницьких центрах по всій Європі.

Сильвія Маккарті – аналітик з питань політики (Горизонт Європа та Горизонт 2020), Hyperion Ltd, спеціалізується на розробці навчальних курсів, які допомагають дослідникам і дослідницьким організаціям розробляти свої європейські дослідницькі стратегії. Займається моніторингом політик ЄС, що стосуються програми «Горизонт Європа», проводить навчальні модулі (модулі курсу пройшли понад 5400 дослідників та допоміжного персоналу у 120 різних університетах та дослідницьких центрах), консультує як писати про вплив на соціальну політику ЄС (теми Компоненту II), стосовно тем Компоненту II (аналіз проектних заявок), проводить презентації на європейських конференціях.

Шон та Сильвія зробили короткий огляд різних грантових програм ЄС («Horizon Europe», «InvestEU», «Erasmus Plus», «Digital Europe», «Creative Europe», «Marie Curie Actions» та ін.) та пояснили особливості написання проєктів, подачі заявок, мету та цілі зазначених програм.

Після цього лектори пояснили як зареєструватись на порталі “Funding and Tender Opportunities”, як знайти там необхідну тематику проєктів, партнерів, інформацію про підготовку та подачу проєктів тощо.

Програма «Горизонт Європа» підтримує такі сфери досліджень та інновацій, як передова наука, глобальні виклики та промислова конкурентоспроможність, інноваційна Європа, а також розширення участі та зміцнення Європейського дослідницького простору. Підписано угоду про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарній до Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (Horizon Europe) на період 2021–2027 років.

Загальний бюджет програми «Горизонт Європа» становить 95,5 млрд євро, це приблизно на 20% більше, ніж було виділено на попередню науково-дослідну програму «Горизонт 2020». Пропозиції щодо Horizon Europe Європейська Комісія сформувала, беручи до уваги проміжні підсумки програми Horizon 2020. Загальний підхід до програми Horizon Europe, її мета, завдання та структура окреслені у презентації на сайті Європейської Комісії 23-ма мовами.

На тренінгу докладно розглянули чотири напрями та 15 компонентів рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (Програма «Горизонт Європа»). Зокрема, напрям I «Передова наука» («Європейська дослідницька рада», «Дії Марії Склодовської-Кюрі», «Дослідницькі інфраструктури»), напрям II «Глобальні виклики та європейська промислова конкурентоспроможність» (Кластери «Здоров’я», «Культура, креативність та інклюзивне суспільство», «Цивільна безпека для суспільства», «Цифровізація, промисловість та космос», «Клімат, енергетика та мобільність», «Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство і навколишнє середовище», Об’єднаний дослідницький центр; напрям IIІ «Інноваційна Європа» («Європейська інноваційна рада», «Європейський інститут інновацій і технологій», «Європейські інноваційні екосистеми»).

Багато уваги приділялось пошуку партнерів та формуванню консорціуму, ролі членів консорціуму в різних work packages, тому, де брати ідеї для проєктів, особливостям підготовки проєктів в рамках програм Marie Curie Actions та COST Actions, програмі EURAXESS, законам та нормативним актам ЄС, які слід враховувати при написанні проєктів, цілям сталого розвитку в такого роду проєктах, підготовці mission reports, експертизі та оцінюванню проєктів, критеріям відбору.

При написання проєкту лектори дали поради стосовно правильного підбору відповідних учасників та виконавців проєкту та порадили, перш за все, чітко визначити, на розв’язання якої конкретної проблеми спрямований проєкт, як він пов’язаний із політикою ЄС, чи звертались уже до цієї проблеми раніше і, якщо так, то що нового принесе конкретно ваш проєкт і чому його слід профінансувати.

Нещодавно науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва пройшла тренінг «Майстерність ефективних презентацій» від Корпусу миру США в Україні, взяла участь у воркшопах з відкритої науки в Нідерландах та Бельгії, відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громадвідвідала один з провідних університетів Флоридипобувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університет Everglades University, поділилась з зарубіжними колегами успішними кейсами студентської академічної мобільності в умовах війни; відвідала три наукових івенти у Празі, присвячених оцінюванню досліджень та дослідницьких грантів; представила кампанію Eurodoc «Жінки в науці» на міжнародній конференції щодо впровадження Стамбульської конвенції; взяла участь у воркшопі з європейських освітніх політик у Брюсселі; презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на конференції Eurodoc у Швеції.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»