2024-02-10

Учасниця делегації програми «Відкритий Світ» Анна Павельєва відвідала один з провідних університетів Флориди

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва у рамках програми «Відкритий Світ» відвідала один з провідних університетів штату Флорида.

Учасниця делегації програми «Відкритий Світ» Анна Павельєва  відвідала  один з  провідних  університетів  Флориди

Нагадаємо, науковиця  Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва взяла участь у програмі «Відкритий Світ», де разом з іншими освітянами із провідних вітчизняних закладів вищої освіти представляла Україну в Сполучених Штатах Америки, будувала нові партнерства та опановувала корисні знання і навички.

З 27 січня по 3 лютого 2024 року делегація українських учасників програми «Відкритий світ» (напрям «Вища освіта/Вплив війни») у складі  кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу, координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторки зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкині  Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анни Павельєвої, директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Романа Томашевського, проректорки з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інни Степанець, проректорки з наукової роботи та інноваційного розвитку Національного авіаційного університету, депутатки Київради Ксенії Семенової, проректора з навчальної роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Анатолія Мельниченка та фасилітаторки програми «Відкритий Світ» Оксани Шабас з метою ознайомлення з системою вищої освіти США відвідала три провідних університети штату Флорида.

Так, 29 січня 2024 року українські делегати побували у Florida Gulf Coast University (FGCU) – регіональному державному загальноосвітньому університеті в окрузі Лі, штат Флорида, поблизу Форт-Майєрс, який складається з 6 коледжів та 5 шкіл та входить до системи державних університетів Флориди. FGCU пропонує 64 бакалаврських програми, 26 магістерських програм, 7 докторських програм, 81% науково-педагогічних працівників університету є штатними співробітниками, а на сьогоднішній день в FGCU навчаються  понад 17 000 студентів, 30 % з яких мешкають у кампусі університету. Спортивна команда FGCU – «Eagles», змагається у лігі NCAA Division I і приносить значну частину прибутків у бюджет університету, тож останні 9 років FGCU не піднімає плату за навчання. Університет тісно співпрацює з Фондом громади Південно-Західної Флориди (Southwest Florida Community Foundation); також на базі університету функціонує Інститут позитивного старіння Shady Rest (створений 2022 року на грант в 5 млн доларів від Фонду Shady Rest). FGCU підтримує навчання  упродовж життя (lifelong learning), володіє арт-галереєю, власним телеканалом, цифровими платформами та навіть радіостанцією (другою за популярністю в регіоні), організовує менторські програми, фандрейзингові кампанії та гостьові лекції, відкриті для усіх бажаючих.

З українськими делегатами зустрілись та тепло поспілкувались Президентка університету доктор Айсегул Тимур (Aysegul Timur), директор із залучення громадськості Джастін Фіцджеральд (Justin Fitzgerald), директорка з питань зв'язків з університетами Еймі Маклаґлін (Aimee McLauglin), директор з міжнародних зв'язків Майкл Макдональд (Michael McDonald), координаторка міжнародних програм Еніада Хонші (Eniada Xhonxhi), віце-президент з питань успішності студентів та управління зарахуванням Мітчелл Л.Кордова (Mitchell L.Cordova), декан Інженерного коледжу Хузефа Кагді (Huzefa Kagdi), а також представники студпарламенту. Учасники зустрічі обговорили особливості освітнього процесу в FGCU та в українських закладах вищої освіти, студентоцентроване навчання та освіти впродовж життя, бакалаврські та магістерські програми, роботу студентського парламенту, програми обміну, залучення стейкхолдерів до освітнього процесу та роль випускників у роботі університету, основні труднощі, з якими можуть стикатися студенти обох країн, особливе місце спорту в житті університетів США та багато інших актуальних питань. Українська делегація також вручила американським колегам пам’ятні подарунки.

Після загальної зустрічі директорка з питань зв'язків з університетами Еймі Маклаґлін провела для українських колег екскурсію кампусом університету. Оскільки територія освітнього закладу дуже велика, пересувалися на електричних гольфкарах (саме так переміщаються територією вузу викладачі та студенти), що дало змогу оцінити органічне «співіснування» освітнього закладу на навколишнього середовища, адже заклад вищої освіти знаходиться серед заповідних земель, а на його території мешкають рідкісні види птахів та тварин та ростуть рослини-ендеміки.

Українські освітяни відвідали коледжі інженерії та підприємництва університету і ознайомились з передовими освітніми методиками та підходами до сприяння розвитку інноваційного мислення та ділових  якостей  у студентів, а також зі способами інтеграції передових технологій та практичного досвіду у інженерні програми, що дозволяє підготувати студентів до динамічних викликів, які сьогодні постають перед працівниками сфер підприємництва та інженерії.

«Родзинками двох коледжів, які ми відвідали, є те, що в коледжі інженерії всі викладачі – практики, люди, які спершу багато років працювали в індустрії чи промисловості, а тепер викладають студентам, що забезпечує дуже практичний підхід до викладання, а коледж підприємництва заохочує створення студентами стартапів та бізнесу іще на етапі навчання і часто навіть вкладає гроші в такий бізнес, якщо вважає його перспективним. За словами представників університету, 70% таких бізнес-проєктів стали успішними і досі функціонують. Вони також активно залучають своїх випускників, які спонсорують створення тих чи інших лабораторій чи навчальних залів, які потім називають їхніми  іменами», – говорить учасниця програми Анна Павельєва.

Центр кампусу площею 150 акрів (0,61 км2), відомий як Академічний центр, містить будівлі, в яких розташовані більшість навчальних аудиторій і лабораторій університету. На периферії кампусу розташовані три окремі житлові зони: Норс Лейк, Саус Вілидж та Вест Лейк Вілидж. З Норс Лейс Вілидж відкривається вид на озеро Комо, де можна займатися рекреаційною діяльністю, зокрема катанням на човнах і водних лижах, а в 2017 році вздовж набережної відкрився новий дощаний настил і ресторан.

FGCU пишається тим, що з моменту його заснування 400 акрів (1,6 км2) на території головного кампусу були відведені для збереження навколишнього середовища, зокрема, було створено кілька озер, які є домівкою для великої кількості диких тварин і сприяють покращенню екології регіону. «Environmental Sustainability» («Екологічна стійкість») навіть зазначена в статуті університету. Сейдлер-хол, новий об'єкт, де розмістилися наукові лабораторії та аудиторії Коледжу мистецтв і наук, отримав платиновий сертифікат – найвищий рівень, який присуджується Радою з питань зеленого будівництва США за лідерство в енергетичному та екологічному дизайні. Сонячне поле університету площею 15 акрів (61 000 м2) забезпечує близько 85% енергії, необхідної для роботи залів Холмса, Лютгерта і Зайдлера, що зменшує залежність FGCU енергосистеми штату на 18%. Крижана теплоакумулююча установка направляє охолоджену воду через підземний контур, який охолоджує будівлі кампусу, що дало змогу заощадити понад 1,64 мільйона доларів за п'ять років. Найновіші гуртожитки – Everglades, Biscayne, Palmetto, Osprey та Eagle – нагрівають воду за допомогою сонячних панелей на даху.

«Більш за все мене вразив екологічний підхід FGCU та «зелене»  будівництво на території університету. На це витрачаються значні кошти, проте екологічна сталість університету підвищує його в національних рейтингах та забезпечує податкові знижки від держави. Студенти на заняттях виконують практичні завдання, які використовуються для покращення функціонування усіх систем університету. Наприклад, в лабораторії 3-D візуалізації, вони виконували відеозйомку всіх будівель університету, будували його 3-D модель і визначали, які місця  найвразливіші під час ураганів та штормів, а потім разом з викладачами опрацьовували способи підсилення тих чи інших вразливих частин конструкцій та прогнозували ймовірні пошкодження під час ураганів у майбутньому», –  прокоментувала науковиця Полтавської політехніки  Анна Павельєва.

Нещодавно науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад, студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, студентки навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері,  студентки поділились першими враженнями від навчання в Австрії та відвідали штаб-квартиру ООН у Відні, студенти-айтішники і майбутні психологи та філологи, а також студентки навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права розповіли про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменіїстудентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWAнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»