2023-12-03

Учасниці програми академічної мобільності Erasmus+ в провідному румунському університеті-партнері поділилися враженнями від навчання за кордоном

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки, що стали учасницями програми академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), поділились своїми враженнями від навчання за кордоном.

Учасниці  програми академічної мобільності Erasmus+ в провідному румунському університеті-партнері  поділилися враженнями від навчання за кордоном

Нагадаємо, у лютому 2023 року Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських вишів – університетом «1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписані угоди отримали практичну реалізацію: упродовж весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року, 15 студенток Полтавської політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

У кінці червня студентки повернулись до рідного університету  з новими знаннями, позитивними враженнями та бажанням знову брати участь у програмах академічної мобільності.

З 1 липня по 1 вересня 2023 року (2 місяці) 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності «035 Філологія» проходили фахову практику в рамках програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia, де допомагали з перекладами та міжкультурною комунікацією.

Наразі, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року 32 студенти 10 різних спеціальностей Полтавської політехніки навчаються в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+.

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились  власними враженнями від навчання за кордоном.

Поліна Сосніна, студентка групи 201-ЕК спеціальності 051 Економіка розповідає:

«Навчання в Румунії стало для мене дуже цінним досвідом, стимулом до кращого життя. До того ж, тут я можу поглиблювати свої знання англійської мови, знаходити нових друзів, багато подорожувати, пізнавати нові культури.

Саме навчання не обмежувалося лише стінами аудиторій, університет Альба Юлії надавав можливості для практичного застосування знань через участь у проєктах та дослідженнях. Це дозволило мені не лише засвоїти теоретичний матеріал, а й застосовувати його на практиці.

Фінансовий факультет університету Альба-Юлії створив стимулююче навчальне середовище, де кожен студент має можливість розвивати свій потенціал і поглиблювати розуміння фінансового світу. Цей досвід не лише розширив мої знання, але й надав конкретні інструменти для подальшого кар'єрного зростання  в сфері фінансів та страхування.

Ніколи б не подумала що Румунія стане для мене другим домом. Я дуже радію, що обрала для навчання саме Полтавську політехніку, яка пропонує студентам стільки можливостей!».

Єлизавета Мірошниченко, студентка групи 201-ЕМЛ спеціальності 073 Менеджмент і логістика, додає:

«У Румунії мені дуже подобається, я дізналась багато нового про історію та культуру цієї дивовижної країни, познайомилась з цікавими людьми. Гарне місто, в якому ми проживаємо, дуже затишне та спокійне, його атмосфера надихає на навчання. Мені також дуже подобається, як тут проводять навчальні заняття, адже вони завжди інтерактивні і включають групові завдання та роботу в парах, тож ми паралельно вчимось командній роботі та опановуємо комунікативні та організаційні навички.

За весь час перебування в Румунії я вже настільки звикла до англійської мови, що вільно розмовляю. Освіта в Румунії відрізняється від української, викладачі дуже цікаво все пояснюють, допомагають, підказують, тож ми почуваємось тут дуже комфортно. До того ж  Румунія  - дуже гостинна  країна в цілому, в мене з’явилось дуже багато знайомих з-поміж місцевого населення, які пропонували у всьому допомогу. Крім безпосередньо навчання, університет організовує для нас багато екскурсій та виїзних заходів. Наприклад, завтра ми їдемо в сусіднє місто, яке трохи більше ніж Алба Юлія, тож мені дуже цікаво там побувати. Тому я однозначно хочу приїхати сюди ще раз. Я закохалась в цю країну, і дуже хочу поїхати сюди і на другий  семестр. Щиро вдячна Полтавській політехніці за такий неймовірний досвід, про який я не могла навіть і мріяти!».

Анастасія Лоза, студентка групи 301-ЕО спеціальності 071 Облік та оподаткування:

«У Полтавській політехніці я навчаюся на третьому курсі спеціальності Облік та оподаткування. Навчальний процес в румунському закладі вищої освіти  активно зацікавлює, а викладачі акцентують увагу на спілкуванні та обговоренні тем, що допомагає краще зрозуміти та засвоїти матеріал та покращити свою розмовну англійську мову. З моїми подругами ми регулярно беремо участь у заходах, організованих волонтерами університету. У вільний час з іншими студентами ми любимо відвідувати музеї та організовувати поїздки до сусідніх міст. Це не лише розвиває, але й допомагає знайомитися з культурою та історією Румунії».

Саламахо Єлизавета, студентка  спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування:

«Хочу поділитися з вами непередбачувано яскравим досвідом навчання в університеті 1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia в Альба-Юлії. Це місце, де кожен день став для мене незабутньою пригодою та відкриттям.

Однією з ключових складових мого академічного зростання стало покращення моєї англійської мови. Від спілкування з викладачами та однокурсниками до заглиблення в наукову літературу в університетській бібліотеці – відчуваю, що за цей період я значно покращила мою мовну компетенцію.

Адаптація до нової освітньої системи виявилася викликом. Подолання мовного бар'єру на початку було складним завданням, але завдяки повазі та розумінню з боку місцевих та інтернаціональних студентів цей процес став набагато легшим. Особливо сподобалось співробітництво з волонтерами ESN, які не лише регулярно організовували цікаві заходи, але і надавали важливу підтримку нашій міжнародній студентській громаді.

Місто Альба-Юлія також виявилося справжньою перлиною – від  фестивалів, де місцеві та волонтери демонструють гладіаторські бої, до реставрації старовини – кожен куточок цього міста стає свідком важливих подій  та  змін. Це було справжнє заглиблення в культуру та історію місцевості.

Також щотижня ESN організовували заходи, які об'єднували студентів з різних куточків світу. Ці заходи варіювалися від тематичних вечірок до екскурсій Румунією, дозволяючи нам не лише навчатися, а й поглиблювати розуміння культури та традицій.

Безумовно, волонтери вклали душу в створення неперевершеного студентського досвіду. Їхній внесок став невід'ємною складовою нашого навчання та взаємодії в університеті.

Завершуючи свою розповідь, хочу висловити подяку всім, хто став частиною цього неймовірного шляху. Університет Альба-Юлії, ваша гостинність залишаться в моєму серці назавжди. Велика подяка адміністрації та всім викладачам Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  за їхню підтримку та можливість взяти участь у цьому неймовірному обміні. Ця співпраця не лише збагатила моє навчання, але й надихнула на подальші досягнення в галузі, яку я обрала. Дякую за  можливість поділитися цим унікальним досвідом!»

Філоненко Інна та Мирна Сніжана, студентки групи 301-ЕП спеціальності  076  Підприємництво, торгівля та біржова діяльність:

«Подорож до Румунії за обміном стала для нас неймовірним путівником у світ бізнесу. Ставлення місцевих жителів вразило нас своєю теплотою і готовністю допомогти, чи то в навчанні, чи то просто в дружній бесіді. Але те, що захопило нашу увагу, – це навчання в університеті, де на одному з предметів ми залучені в захопливу бізнес-гру.

Ця гра стала свого роду проривом у розумінні того  як функціонує бізнес у реальному житті. Ми не просто вивчаємо теорію, занурюємося у світ вирішення бізнес-завдань, використовуючи ігрові сценарії. У цьому підході ми побачили не тільки можливість пізнання, а й шанс застосувати отримані знання на практиці.

І хоча ми тільки почали цей шлях, ми не можемо не відчувати азарту і передчуття нових звершень та пригод. Мені цікаво поглибити свої знання, а головне, наприкінці шляху ми зможемо зробити висновки: наскільки я впоралась, які уроки винесла для себе, і наскільки цей досвід наблизив мене до розуміння світу бізнесу.

Ця поїздка для нас – не тільки можливість вивчити культуру і мову країни, а й унікальний шанс заглибитися в практичне розуміння бізнесу. Адже зрештою, це мій досвід, мої рішення, і вся ця поїздка – частина мого шляху до розуміння власних здібностей та інтересів. Я надзвичайно рада, що, завдяки рідній Полтавській  політехніці, маю можливість здобути цей досвід».

Кривошея Дар’я, студентка групи 101 -  пЄФ:

«За час, проведений тут, я пересвідчилась, що моє рішення взяти участь в програмі академічної мобільності Erasmus+ було одним з найкращих у моєму житті. Культура, природа, люди в Румунії просто чарівні. Ми вже встигли відвідати кілька міст: Сібіу, Брашов, Рашнов та Клуж Напока, всі ці міста мають дуже гарну, старовинну культуру та, гуляючи по їхнім вуличкам, відчуваєш себе персонажем якоїсь казки.

Наше місто Алба Юлія хоч і маленьке, але має велику культурну пам’ятку «Чітата». Це старовинна фортеця у вигляді зірки в якій якраз і знаходиться наш університет. З цікавого там є музеї, католицький собор, різьблені арки і руїни з часів римської імперії.

Моєю основною метою тут було практикування англійської мови і це дійсно чудовий шанс, особливо з цим допомогло життя в гуртожитку, оскільки всіх студентів-еразмусівців заселяють разом. Також життя серед іноземців допомогло мені відкритися більше і стати впевненішою  людиною. Еrasmus+ –  це крута можливість знайти друзів по всьому світу!

У цілому я дуже рада, що поїхала сюди, це незабутній досвід, який змінив мене, і я щиро вдячна Полтавській політехніці за таку можливість!».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно студентки Полтавської політехніки відвідали штаб-квартиру ООН у Відні, студентка 4 курсу спеціальності 035 Філологія Дарина Тягній взяла участь в тренінгу за програмою Erasmus+ «LEAFFF: Leadership, Empowerment And Facilitation For Future», що проходив у Словацькій республіці, студентка-філолог стала учасницею волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності (ESC) в Австрії, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»