2023-11-24

Студентки Полтавської політехніки відвідали штаб-квартиру ООН у Відні

Студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Анастасія Архіпова та Надія Кубрак успішно навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук FACHHOCHSCHULE BURGENLAND (м.Айзенштадт, Австрія). Учасниці обміну розповіли про специфіку організації освітнього процесу в австрійських університетах, особливості європейського освітнього простору та важливість комунікації та навіть відвідали штаб – квартиру ООН у Відні.

Студентки Полтавської політехніки відвідали штаб-квартиру ООН у Відні

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Анастасія Архіпова та Надія Кубрак, які зараз успішно навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук FACHHOCHSCHULE BURGENLAND (місто Айзенштадт, Австрія), розповіли про специфіку організації освітнього процесу в австрійських університетах, особливості європейського освітнього простору та важливість комунікації.

«Все те, що одразу по прибуттю, на перший погляд, було незнайомим (а іноді й незрозумілим), сьогодні вже стало для нас звичним студентським життям, а саме навчання взагалі не викликає ніяких складнощів. До того ж, програми академічної мобільності «Erasmus+» – це не лише навчання у провідних закладах ЄС – це справжня можливість реально інтегруватися в суспільно-політичний та історико-культурний простір Європи!» – говорить студентка третього курсу групи 301-ЕР спеціальності 075 Маркетинг Надія Кубрак.

13 жовтня 2023 року університет прикладних наук FACHHOCHSCHULE BURGENLAND святкував свій 30-річний ювілей. На урочистості запросили й  студенток Полтавської політехніки  Анастасію Архіпову та Надію Кубрак. Проходив захід у пишному і видовищному палаці-замку Естергазі (м. Айзенштадт), який було закладено ще наприкінці XIII ст., після чого було неодноразово перебудовано та змінено інтер’єри до данини часів. До того ж  у палаці тривалий час жив і працював всесвітньо відомий композитор Йозеф Гайдн. Гайдн був улюбленим композитором родини Естергазі, тут же вперше було виконано багато з його творів, та й взагалі його особистість є дуже популярною в Айзенштадті. Тож святковий захід, присвячений ювілею університету, відбувався саме в залі Гайдна! На офіційній частині  очільники міста та університету розповідали про освітні успіхи і досягнення.  Наші студентки також були присутні в залі серед інших почесних гостей, а після цього було святкування для усіх разом – і студентів, і викладачів! Учасники заходу мали змогу насолодитись виступами місцевих гуртів і колективів, які репрезентували і традиційний фольклор, і сучасну музичну культуру. Ну й, звичайно ж, здійснили міні-екскурсію по палацу, щоб ознайомитись з культурно-історичною спадщиною Айзенштадту та землі Бургенланд. Як підсумували студентки Полтавської політехніки: «Сказати, що ми були у захваті –нічого не сказати»!

Нещодавно дівчата разом з іншими студентами відвідали Відень. Метою такого  візиту  (в рамках розширення світогляду, набуття компетентностей з міжнародної співпраці,  а також розвитку гнучких навичок ) був візит до штаб-квартири ООН у Відні – UNO City.

Віденський міжнародний центр (відомий як UNO City) є однією з чотирьох офіційних штаб-квартир ООН (разом із Нью-Йорком, Женевою та Найробі). Студентки розповіли, що всередині заборонено фотографувати персонал чи охорону, заборонено аудіозапис та відеозйомку, оскільки тут співробітники різними способами працюють над просуванням миру, прав людини та сталого розвитку, забезпечують мирне використання ядерних технологій, космічного простору, прагнуть покласти край бідності, наркотикам, злочинності та тероризму. «Тому такі суворі заходи цілком зрозумілі, – пояснює Анастасія Архіпова. – Але взагалі там було доволі цікаво і корисно. Щодо ще однієї особливості, то хочеться відзначити що це міжнародна територія, тобто ви не перебуваєте на території жодної з країн, і тут також не діють податки – тож кава за 45 центів та інші подібні речі були приємним «бонусом»! Будівлі комплексу належать Австрії, при цьому існує закон, що у разі оренди більше 30 років, орендар може набути права власності. Саме тому ООН щорічно сплачує Австрії один австрійський шилінг (7 центів), як символічну плату, бо остання не хоче втрачати право власності на цей комплекс».

А щодо вільного часу і дозвілля, дівчата  також проводять його корисно, цікаво і дуже пізнавально. Для цього потрібно зовсім небагато зусиль чи витрат, тут головне творчий підхід, старанність і прагнення здивувати усіх.   Наприклад, практично постійний, смачний, веселий і компанійській «конкурс «Міжнародна вечеря», де взяти участь  можуть усі бажаючі.  Конкурсанти  готують національні   страви власної  країни і пригощають інших учасників,  усі разом куштують і голосують за  переможця вечора.

Тож запрошуємо усіх долучатися до програм міжнародної академічної мобільності Еrasmus +, щоб отримати передовий європейській освітній досвід разом із незабутніми враженнями.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Зараз 2 студентки політехніки навчаються в Університеті прикладних наук Аванс в Нідерландах, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»