2023-10-04

Студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя

4 жовтня студентки Полтавської політехніки – Юлія Гордієвська та Софія Давидович провели воркшоп для студентів та науково-педагогічних працівників політехніки. Студентки розповіли про основні цілі молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Youth Workers Going Green»: покращення «зелених» навичок молоді та молодіжних працівників, екологічні підходи в молодіжній роботі, заохочення вести екологічно свідомий спосіб життя, сортувати сміття і волонтерство за підтримки European Solidarity Corps.

Студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя

Студентки поділились враженнями від проєкту за програмою Erasmus+ «Youth Workers Going Green», що проходив у Польщі у вересні 2023 року за підтримки польської організації Fundacja Zdrowia i Rozwoju Człowieka та української ГО «Development and Initiative» (координаторка проєкту – Катерина Пряжникова). вони розповіли, що саме вивчали під час цього молодіжного обміну в Польщі: екологічні підходи на урядовому, неурядовому рівнях, рівні молодіжних організацій та персональному рівні, а саме – які політики та підходити існують в Україні та Польщі, що можна покращити, які методики можна запозичити тощо.

Студентки Юлія Гордієвська та Софія Давидович ознайомили учасників воркшопу із правилом трьох R: Reduce, Recycle, Reuse та розповіли, як вони застосовується за кордоном та в Україні, як ми можемо покращити стан навколишнього середовища та більш свідомо ставитись до оточуючого світу. Дівчата дали корисні поради своїм одноліткам – зокрема, купувати одяг в секонд-хендах та здавати власний непотрібний одяг у секонди, сортувати сміття, переробляти харчові відходи, замість пластикових пакетів користуватись шоперами та «авоськами», утилізувати лампи та батарейки у спеціально відведених місцях (наприклад, «Екобус» в Полтаві). Лекторки зазначили, що вчені довели, що якби кожна людина на землі користувалась правилом трьох R, це допомогло б зменшити кількість вуглекислого газу в атмосфері, знизити рівень забруднення повітря, води та землі і загалом зберегти навколишнє середовище для майбутніх поколінь.

Студентки наголосили на тому, що кожен із нас може зробити внесок у відновлення стану планети всього лише за допомогою невеликих змін власних звичок – наприклад, не використовувати пластик, сортувати сміття, переробляти одяг тощо.

Учасники молодіжного обміну з різних країн мали створити пейзаж у вигляді мозаїки, використовуючи лише екологічні матеріали – олівці, для того, щоб відчути природу, трохи відпочити від тотальної цифровізації життя та осягнути і відобразити красу навколишньої природи (молодіжний обмін проходив у мальовничих горах). Після цього Юлія та Софія показали учасникам воркшопу 3 відео, які вони зняли разом з іншими учасниками молодіжного тренінгу у Польщі і які мали на меті надихнути молодь змінити свої «екологічні» звички та почати вести більш «зелений» спосіб життя.

За словами лекторок, світ природи є надзвичайною цінністю, і екологічна свідомість допомагає зберегти різноманіття видів, а екологічно свідомий спосіб життя також допоможе підтримувати стан здоров’я і сприятиме зменшенню ризику захворювань та поліпшенню якості життя в цілому. До того ж, екологічно свідоме ставлення до навколишнього світу може допомогти вам економити гроші – сортування сміття, заощадження води та енергії ведуть до зменшення комунальних витрат. Вони також порадили присутнім долучатись до різноманітних ініціатив, пов’язаних із зеленою енергією, адже зменшення викидів CO2 та створення зелених зон можуть покращити якість міського середовища та зробити міста більш придатними для життя.

Спікерки пояснили, що розумне використання природних ресурсів та захист навколишнього середовища є ключовими аспектами сталого розвитку, який сприяє економічному і соціальному добробуту і формуванню активного громадянського підходу. Юлія та Софія порадили студентам, які долучились до воркшопу, не стояти осторонь та долучатись до спільнот та організацій, які працюють над глобальними екологічними проблемами, такими як зміна клімату та обмежені ресурси та розповіли про те, як екологічно свідомий спосіб життя може сприяти розвитку нових технологій та інновацій, що покращують якість життя та створюють нові можливості для молодих поколінь.

Наостанок, для закріплення матеріалу,  студентки провели вікторину на тему сортування відходів та розповіли присутнім про діяльність ГО «Development and Initiative», актуальні можливості від цієї організації, особливості заповнення аплікаційних заявок. Дівчата на власному прикладі показали, що участь у різного роду програмах Erasmus+ дозволяє розширити кругозір, покращити навички міжкультурної комунікації, подолати мовний бар’єр, повірити у себе і просто знайти нових друзів.

Викладачі та студенти Полтавської політехніки вже неодноразово ставали учасниками молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ від ГО «Development and Initiative»: «Speak Up, we are Listening»; «Tolerance for diversity»; «Volunteers beyond borders»; “No Climate – No Future”; “EntreFUTUREship”; “Developing Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education; “Innovation Through Thinking Out of the Box (In&Out)”; “Eco-Friendly Youth”; “Sport and Radicalization”; “Can I join you?”; “Shaping New Tomorrow”; “Bridging the needs of RefuNEETs”; “Spray Hate Away”, “Pedal for life”; Art as Tool for Fighting Online and Offline Hate Speech; Your body is your gym; Feel the difference”.

Підписуйтесь на сторінки ГО «Development and Initiative» в соцмережах та слідкуйте за актуальними можливостями для молоді!

Нагадаємо, зараз відкритий конкурс для викладачів та студентів-архітекторів на участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ в Естонському університеті природничих наук.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій  парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нагадаємо, студентки політехніки розповіли про особливості навчання у Вільнюській колегії, другокурсниця Марія Бовкун навчається за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європоюп’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брно, учасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині, другокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва долучилась до молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки взяла участь у грантовій програмі «Study Tours to Poland», cтудентка-філолог вивчала інклюзію в раммках молодіжного обміну в Румунії, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»