2022-08-02

Студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту за програмою Erasmus+, присвяченому проблемам переселенців

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь взяла участь у 12-денному молодіжному обміні Erasmus+ «Bridging the needs of RefuNEETs», що проходив у Данії.

Студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту за програмою Erasmus+, присвяченому проблемам переселенців

Ініціативна молодь з Данії, України, Італії, Польщі, Грузії, Йорданії, Туреччини, Франції та Греції підвищила свій рівень обізнаності з завжди актуальної теми – проблеми переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.  Учасники з різних європейських країн  поділились власним досвідом міграції населення  до  інших  країн  та обговорили проблеми,  з якими довелось зіткнутися  в новому середовищі.

Студентка групи 401-ГФ спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь вдруге відвідала столицю Данії та стала  активною учасницею молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Bridging the needs of RefuNEETs», що проходив упродовж 5-17 липня 2022 року у місті Store Klaus (Данія).

Молодіжний обмін відбувся у рамках програми Erasmus+, що впроваджується організацією Copenhagen Youth Network разом з Youth for Society (Georgia) та партнерськими організаціями з країн Європи та за її межами за фінансової підтримки Європейської Комісії.

Основними завданнями обміну стали забезпечення учасників можливістю поділитися інформацією проблеми біженства та міграції у їхніх країнах, а також власним досвідом зміни країни проживання та причин, які спонукали  до прийняття такого рішення, навчитися співпереживати складним ситуаціям, з якими біженцям/мігрантам доводиться стикатися у повсякденному житті. Не менш важливою метою проєкту також було зміцнення міжкультурного діалогу серед учасників, що прибули з різних куточків світу.

«Запропонована тема проєкту дала учасникам змогу розширити свій кругозір та виявити більшу зацікавленість до проблеми біженства та міграції, з розумінням ставитися до труднощів, що перешкоджають людям у новій країні знайти себе і мати право повноцінно жити на рівні з іншими громадянами. Завдяки плідній праці наших фасилітаторів та гарно підготовлених сесій країн-учасниць ми мали змогу відчути на собі,  як це опинитися на місті людини, яка намагається потрапити до іншої країни у пошуках кращого і безпечнішого життя, а також побувати у ролі вершителів доль – співробітників прикордонної служби, які приймають рішення давати дозвіл на в’їзд у країну чи ні. Цей вид активності змусив нас зовсім по-іншому поглянути на цю ситуацію та вдатися до глибоких роздумів», – прокоментувала учасниця обміну Світлана Кісь.

Програма проєкту була насиченою та інтенсивною, щодня учасники мали принаймні 3 сесії тривалістю від однієї до двох годин, на яких обговорювали тему проєкту, вчилися працювати в команді (team building) та виконувати завдання в межах наданого часу (time management), проводили дебати,  практикували навички ораторського мистецтва та вміння відстоювати свою позицію. Важливу роль відігравали і 8 Key Competences for lifelong learning (digital, multilingual, literacy, cultural awareness&express, entrepreneurship, citizenship, personal social&learning and STEM), якими послуговувались учасники упродовж всього часу на проєкті.

«За словами організаторів, цей молодіжний обмін для них вийшов зовсім на новий рівень, адже він був найдовшим, наймасштабнішим та найрізноманітнішим за всю їхню практику. Більше 35 учасників з 9 країн з’їхалися в один скаутський будиночок десь на окраїнах Копенгагену з ціллю стати однією великою і дружньою родиною на найближчі 12 днів. І це дійсно було так.

Наші пригоди почалися ще як тільки ми прибули у аеропорт, бо до останнього моменту ми не було поінформовані про кінцеву точку прибуття і мали самостійно дістатися до місця проєкту. Це було для когось довго і складно, для когось весело і смішно, але ціль таки була досягнута. Ми також мали два виїзні дні – до лісу та на озеро, де, поділившись на команди ми проходили разом завдання: робили креативні фото; шукали в лісі пляшки з водою з закритими  очима та прикуті одне до одного, позбавлені можливості говорити одне з одним, і лише довіряти одне одному та людині, яка нас направляє, майстрували лижі та кораблі аби перетнути відстань, а також намагалися бути гнучкими, щоб допомогти одне одному і перелізти усім разом через сітку, не зачепивши її і перемогти. День у Копенгагені – вже як традиція. Погода була на нашому боці, тому день пройшов не лише прекрасно, а й з користю, бо ми відвідали Red Cross Copenhagen – Røde Kors Hovedstaden, де прослухали лекції від працівників центру про загальні принципи та напрямки роботи Червоного Хреста, та як допомагають у Данії українцям під час війни. Крім того, ми мали можливість оглянути музей на території центру та поставити запитання, які нас цікавили.

Програми міжнародної академічної мобільності Erasmus+ – унікальна можливість не тільки поглибити свої знання англійської мови, а й отримати нові навички, розширити свій кругозір, здобути новий досвід, познайомитись з європейськими цінностями і знайти друзів з усього світу. Безмежно вдячна нашим фасилітаторам за неймовірну організацію та відданість своїй роботі, а також CYN за надану можливість повернутися у Store Klaus та знову прожити ці неймовірні емоції. Слова щирої вдячності також адресую українській громадській організації «Development and Initiative» та особисто координаторці проєкту Катерині Пряжниковій за надану можливість розвиватись і вдосконалювати власні знання, покращувати практичні навички в межах компетентностей Erasmus+. Особисто хочу подякувати своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Павельєвій, яка щодня націлює нашу студентську молодь не боятися і пробувати свої сили, і яка у свій час підтримала мене та допомогла подати заявку на мій перший проєкт, що обернувся для мене великим успіхом, адже я знову і знову повертаюся у місце, де мене вже знають і чекають!

Ніколи не сумнівайтеся у собі та завжди пробуйте щось нове! Адже деякі моменти життя назавжди закарбуються у нашій пам’яті та надихають рухатися далі!» – поділилися Світлана Кісь.

Раніше науковці політехніки презентували стартап – проєкт  на хакатоні для молодих вчених, голова Ради молодих вчених факультету філології, психології та педагогіки взяла участь у вебінарі від Еразмус+спільноти, присвяченого  вищій освіті в Україні в умовах війни, студенти – перекладачі взяли участь в інтенсиві на літньому мовному майданчику, науковиця політехніки пройшла тренінг за програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні, а студентка – перекладачка взяла участь у проекті Erasmus+, присвяченому культурному різноманіттю.

 

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»