2022-07-08

Від ідеї до реалізації: науковці політехніки презентували стартап-проєкт на хакатоні для молодих вчених

Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Олександр Зима та Андрій Скрильник стали учасниками хакатону «Стартапи молодих вчених: від ідеї до реалізації», організований представниками Українського фонду стартапів, Міністерства освіти і науки України та Ради молодих учених при МОН. Вчені поділилися ідеєю мобільного додатка і представили власний стартап-проєкт «В-parking» для подолання урбаністичних проблем і налагодження сервісу паркування

Від ідеї до реалізації: науковці політехніки презентували  стартап-проєкт на хакатоні для молодих вчених

Упродовж 4-5 липня 2022 року відбувся насичений дводенний хакатон «Стартапи молодих вчених: від ідеї та реалізації». Для участі зареєструвалися близько 60 охочих, 23 проєкти пройшли експертний відбір, серед яких і проєкт науковців Полтавської політехніки. Автори відібраних проєктів отримали можливість прослухати цикл лекцій відомих спікерів, обмінятися креативними ідеями, дієвими практичними  кейсами, працювати командно та індивідуально під керівництвом досвідчених менторів, презентували власні бізнес-ідеї та технології експертам.

«Я щиро дякую молодим науковцям, які сприяють інноваційному та економічному розвитку держави. Упевнений, що ідеї дослідників матимуть практичні результати не лише для наукового потенціалу України, а й для інших країн», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

З вітальними словами до учасників хакатону також звернулись Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, Директор Українського фонду стартапів Павло Карташов, Голова Ради молодих учених при МОН Олеся Ващук.

«Майбутнє – за інноваціями в сучасній освіті і науці. Саме тому так важливо взаємодіяти і бути в постійному діалозі науковцям та інноваторам. Навіть в умовах воєнного стану має працювати такий майданчик обміну інформацією, оскільки це можливість ділитись новими ідеями, пропозиціями, рішеннями задля підтримки і розвитку екосистеми. Тут кожен бажаючий може презентувати свій продукт чи розробку, почути актуальний запит бізнесу щодо затребуваних наукових продуктів та інновацій, знайти партнерів для виконання спільних проєктів, отримати професійні рекомендації для удосконалення своїх стартапів. Бажаю всім продуктивності та успіхів на шляху реалізації своїх ідей!», – сказав Директор USF Павло Карташов.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляли кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Олександр Зима та кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Андрій Скрильник, які розробили мобільний додаток «В-parking» та показали скільки проблем він вирішує, окрім того, що стане зручним сервісом для водіїв. Науковці вдосконалили свій проєкт інноваційнного стартапу, з яким стали бронзовими призерами конкурсу підприємницької діяльності «StartUP Poltava Region».

Масштабна наукова подія відбувалася у онлайн-режимі, що не завадило налагодженню конструктивного діалогу та плідній дискусії між учасниками і експертами хакатону, а формат «питання-відповідь» мотивував учасників постійно працювати над поліпшенням власних проектів та вдосконалювати власні ідеї.

Упродовж першого дня учасники дізналися про формування грантових заявок, вихід на європейський ринок, необхідні умови для інвестицій в інноваційні проєкти та застосування моделі Lean Canvas на практиці.

 На другий день команди презентували свої проєкти.

Автори стартап-проєктів поділилися власним баченням найактуальніших проблем розвитку місцевих громад, захисту навколишнього середовища, впровадження передових технологій у бізнес-середовище та вирішення питань з документообігом юридичних установ, інфраструктурою прибудинкових територій.

Стартап від науковців Полтавської політехніки дозволить вирішити проблеми завантаженості центральних вулиць міста, покращити безпеку руху, ліквідувати прогалини в існуючих сервісах е-парковок, відсутності інтерактивної карти парковок та відсутності ефективної і сучасної паркувальної політики в місті та регіоні, осучаснити меню муніципальних послуг, покращити таймменеджмент учасників дорожнього руху і підвищити туристичну та інвестиційну привабливість міста і регіону.

«Наш додаток неодмінно стане в нагоді водіям, які швидко оцінять зручність та комфорт  його  використання  в подорожах та бізнес-поїздках. Якщо ви поспішаєте на зустріч або живете за щільним графіком, подорожуєте  і не знаєте де припаркуватися у чужому місці – не витрачайте час намарне та скористайтеся перевагами «В-parking», – прокоментував автор проєкту  Олександр Зима.

Як зазначили автори  проєкту,  зручність представленої розробки полягає у створенні обладнаних спеціальними датчиками місць на парковках. Кілька парковок біля популярних локацій міста, обладнаних спеціальними датчиками, будуть відображатися з активною геолокацією, у режимі реального часу зі статусом «Вільно», «Зайнято», «Заброньовано» і вказаним часом, коли вони будуть доступні. Запропонована науковцями онлайн-система паркування автомобілів передбачатиме сповіщення клієнтів через е-mail  та SMS, а також адміністраторів, як тільки надійшло нове замовлення, проведена оплата або анульоване замовлення.

За прогнозом показників економічної ефективності, інвестиційні витрати  проєкту окупаються менше, ніж за 2 роки.

Нагадаємо, політехніка підписала Меморандум про партнерство та співпрацю в сфері освіти, науки з виконавчим комітетом Полтавської міської ради та угоду про створення в Полтаві інноваційного кластеру спільно з холдингом «SIKORSKY CHALLENGE», StartUp школа Полтавської політехніки відкрила новий набір студентів, а МОН України запустило платформу для комунікації та ефективної взаємодії «Наука та бізнес».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»