2022-07-03

Голова Ради молодих вчених ФФПП взяла участь у вебінарі від Еразмус+ спільноти, присвяченого вищій освіті в Україні в умовах війни

Науковиця, голова Ради молодих вчених факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Павельєва стала активною учасницею вебінару «Ukrainian Higher Education Under Bombs: Voices from #ErasmusGeneration» («Українська вища освіта під бомбами: голоси від #ErasmusGeneration»). Учасники з 17 європейських країн обговорили актуальні проблеми вищої освіти в умовах воєнних дій та обмінялися дієвими практичними кейсами від Еразмус+ спільноти.

Голова Ради молодих вчених ФФПП взяла участь у вебінарі від Еразмус+ спільноти, присвяченого вищій освіті в Україні в умовах війни

30 червня 2022 року на онлайн-платформі Zoom відбувався вебінар «Ukrainian Higher Education Under Bombs: Voices from #ErasmusGeneration»  («Українська вища освіта під бомбами: голоси від #ErasmusGeneration»), організований Національним Еразмус+ офісом  в Україні спільно з Міністерством освіти та науки України, Erasmus Student Network в Україні, Erasmus Mundus Association в Україні, Українським державним центром міжнародної освіти у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Учасники  вебінару  стали  понад 80 представників з 17 країн світу – України, Австрії, Албанії, Бельгії, Великобританії, Вірменії, Грузії, Італії, Латвії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Туреччини, Фінляндії, Франції та  Чехії.  Актуальні  проблеми вищої освіти  обговорювали представники Європейської комісії, Європейського агентства з питань освіти і культури (EACEA), Представництва ЄС, Місії України при ЄС, міністерств та інших міжнародних організацій, університетів – співробітники та студенти, молодь та молодіжні організації.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на заході представляла кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка стала активною учасницею вебінару та поділилася власним баченням  актуальних проблем  вищої освіти в умовах ведення воєнних дій.

Метою заходу стало  підвищення  обізнаності   світової спільноти про поточну ситуацію у сфері вищої освіти в часи війни, розповісти реальні історії студентів та працівників університетів, презентувати кейси підтримки Програми ЄС Еразмус+ та мереж ЄС в Україні під час повномасштабного вторгнення та представити напрямки взаємодопомоги та співпраці з європейцями.

Захід складався з 3 частин:

  • панельна дискусія про стан вищої освіти України на час війни;
  • жива бібліотека з реальними історіями та кейсами від Еразмус+ спільноти: студентів, випускників, працівників українських університетів;
  • панельна дискусія про інституційну підтримку та допомогу європейської мережі Еразмус+ в Україні.

Учасників привітали Віра Рибак, секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні та Олександр Пижов,  генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик, Міністерство освіти і науки України.

Під час першої панельної сесії Світлана Шитікова, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, презентувала короткий огляд стану закладів вищої освіти України на час війни, результати та втрати, висвітлила ключові виклики та шляхи допомоги європейської Еразмус+ спільноти українським колегам та партнерам. Досвід іноземних студентів в Україні на період повномасштабного вторгнення Росії присутнім  презентувала  Олена Шаповалова, директорка Українського центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України, яка   поділилася  історіями  евакуації.

Учасники заходу мали змогу особисто дізнатись про реальні кейси та поспілкуватись із «книжками» під час сесії живої бібліотеки, почути історії від студентів, випускників, працівників українських університетів з атакованих та окупованих територій. Зокрема, в Zoom-кімнаті про студентів познайомились з історіями  студента з Харкова (місто, що першим прийняло удар), дізнались про його досвід роботи із журналістами та студентів з Туреччини, які в рамках обміну Еразмус+ перебували в Україні на початок старту бойових дій та послухали історію їхньої евакуації, почули персональну історію студентки про зміну цінностей і про її батьків в окупації,  дізнались про випускницю програми Еразмус Мундус, яка потрапила під обстріл, приєдналась до лав тероборони і почала збирати докази злочинів проти людяності.

В іншій Zoom-кімнаті учасники мали змогу поспілкуватись із представниками  закладів вищої освіти    Маріуполя, Бердянська та Харкова щодо евакуації студентів, викладачів та університетів, дізнались про нові реалії освітнього процесу та підтримку іноземних партнерів та Еразмус+ колег. Також  представили   кейс університету із Ужгорода, який розширив межі та за підтримки європейських колег став осередком гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та всім потерпілим.

У наступній пленарній сесії Катерина Супрун,  представниця Міністерства  освіти і науки України, Асоціації  випускників Еразмус Мундус, Артем Целіков, Erasmus Student Network Ukraine та Олександр Іванов, Асоціація випускників Еразмус Мундус презентували інституційну підтримку та допомогу європейської мережі Еразмус+ в Україні, звернувши увагу на виклики, шляхи їх подолання та ключові пріоритети.

З презентаціями спікерів можна ознайомитися за наступними посиланнями:

  • Світлана ШИТІКОВА, координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні – завантажити (оновлюється);
  • Катерина СУПРУН, Міністерство освіти і науки України, Асоціація випускників Еразмус Мундус – завантажити;
  • Артем ЦЕЛІКОВ, Erasmus Student Network  Ukraine – завантажити (оновлюється);
  • Report of Survey 2022: Ukrainian Students Abroad», Erasmus Student Network Ukraine – завантажити;
  • Катерина ПОЛУПАНОВА, Приазовський державний технічний університет – завантажити (оновлюється).

Наприкінці заходу учасники мали змогу поділитись власними  враженнями та висловили   позицію щодо підтримки та допомоги українській Еразмус+ спільноті та закладам вищої освіти у відбудові в результаті загарбницького нападу Росії.

Раніше науковиця-філолог стала сертифікованою тренеркою курсу «Психологічна підготовка та дії цивільного населення у воєнних умовах»,  викладачка політехніки пройшла тренінг за програмою «Активні Громадяни» від Британської Ради в Україні, доцентка кафедри германської філології та перекладу була обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених, стала учасницею заходу від Erasmus+, присвяченого мистецтву діалогу, увійшла до складу журі конкурсу наукових проектів з академічної доброчесності, а науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проєктам мобільності у період війни.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»