2022-06-23

Науковиця-філолог стала сертифікованою тренеркою курсу «Психологічна підготовка та дії цивільного населення у воєнних умовах»

Науковиця філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва пройшла навчання при Раді молодих вчених Міністерства освіти і науки України та стала сертифікованою тренеркою курсу по забезпеченню психологічної готовності цивільного населення до дій у воєнних умовах.

Науковиця-філолог стала сертифікованою  тренеркою курсу «Психологічна підготовка та дії цивільного населення у воєнних умовах»

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України спільно з БФ «Людина», ГО «Міжнародна фундація розвитку»  та ВГО  «Інноваційний університет» розпочала   курс тренінгів, що об'єднав учасників з різних куточків України задля вирішення нагальних проблем сьогодення – як забезпечити психологічну готовність цивільного населення до дій у воєнних умовах, як надати оптимальний алгоритм дій у складних ситуаціях, як сприяти вирішенню завдань, що можуть виникнути під час воєнних дій.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла Голова ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка успішно пройшла онлайн-навчання, здала тест та отримала сертифікат тренера курсу.

Головною метою проведення курсу тренінгів стало забезпечення психологічної готовності  громадян нашої держави до дій у воєнних умовах, надання оптимального алгоритму дій у складних ситуаціях, сприяння вирішенню завдань, що можуть виникнути під час воєнних дій, адже  через порушення окупантами усіх можливих законів  ведення війни і норм міжнародного права, населення України зіткнулось із необхідністю опановувати  нові знання та практичні  навички, спрямовані на виживання в умовах війни за різних обставин.  

За словами голови Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Олесі Ващук,  головним завданням психологічної підготовки цивільного населення є формування та вдосконалення психологічної готовності, підвищення готовності до дій у воєнних умовах шляхом розвитку фізичних та спеціальних якостей, оволодіння та удосконалення навичок та вмінь, підвищення стійкості організму до впливу несприятливих факторів у воєнних умовах.

Упродовж 2-8 травня досвідчені експерти проводили інтенсивні онлайн-заняття по підготовці цивільного населення, які включали теоретичну підготовку та дієві практичні поради. Учасники тренінгу більше місяця вивчали надані методичні матеріали, успішно пройшли тестування та отримали сертифікати тренерів.

Науковці презентували цікаві доповіді та розібрали реальні ситуації застосування отриманих знань на практиці. Зокрема, Вікторія Лемещенко-Лагода, викладачка Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Мелітополь), представила виступ «Життя в окупації. Психологія боротьби» та з власного досвіду розповіла про особливості життя в окупації та методи виживання і спротиву. Спікерка розповіла про комплекси перешкод та комплекси РЕБ, якими послуговуються окупанти в Мелітополі, про те  як діяти у випадку відсутності мобільного зв’язку, про дії населення у випадку виявлення ДРГ,  правила поведінки на окупованих територіях тощо.

Учасники курсу тренінгів навчились розрізняти інформацію та дезінформацію, дізнались  про алгоритми дій з вибухонебезпечними пристроями (типи мін та зон мінування), а найголовніше – складали та презентували плани власних  дій на випадок небезпечних та незвичайних ситуацій (тренерка – викладачка ТДАТУ ім. Дмитра Моторного Вікторія Лемещенко-Лагода).

Голова РМУ при МОН України Олеся Ващук виступила з доповіддю «Дії населення під час обстрілів зі стрілецької зброї; під час обстрілів важкої артилерії; під час обстрілів системами залпового вогню», а секретар Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Андрій Хорольський представив доповіді «Дії населення під час хімічної атаки», «Перша невідкладна домедична допомога» та розповів слухачам про офіційні повідомлення про хімічну атаку, ознаки застосування хімічної зброї, першочергові дії в зоні хімічного ураження, симптоми хімічного ураження, евакуацію із зони ураження хімічною зброєю та про найвідоміші отруйні речовини.

Спікер також ознайомив учасників тренінгу із темою «Психологічна підготовка та дії цивільного населення  у воєнних умовах (Фізична підготовка)» та розповів про стрес, основні способи зниження його негативного впливу, перевтому та основні методи її запобігання, ключові симптоми панічного стану та методи боротьби з ним, стан апатії та способи його подолання, про почуття провини та важливість психологічної підтримки в умовах війни.

За словами Анни Павельєвої, у непростих далеко  немирних реаліях вкрай важливо чітко знати як поводитися, діяти та запобігати тяжким наслідкам воєнних дій. «На жаль, доводиться опановувати нові для себе навички, опрацьовувати практичні кейси та спілкуватися з людьми, які вже опинялися в подібних обставинах. Віримо, що  такий  досвід допоможе убезпечити життя  наших друзів і близьких, підтримати моральний дух колег і знайомих. Планую оперативно  поділитися отриманими знаннями та мотивувати студентську молодь, академічну спільноту університету пройти навчання на освітньому курсі», – поділилася науковиця.

Раніше науковиця  кафедри германської філології та перекладу стала учасницею тренінгу за програмою «Активні Громадяни» від Британської Ради в Україні,  (https://nupp.edu.ua/news/naukovitsya-politekhniki-proyshla-trening-vid-britanskoi-radi-v-ukraini.html),   обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених, стала учасницею заходу від Erasmus+,присвяченого мистецтву діалогу, увійшла до складу журі конкурсу наукових проєктів з академічної доброчесності, а науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проектам мобільності у період війни.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»