2022-06-23

Студентка-перекладачка взяла участь у проєкті Erаsmus+, присвяченому культурному різноманіттю

Студентка спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь взяла активну участь у 10-денному молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Shaping New Tomorrow», що проходив у Данії.

Студентка-перекладачка взяла участь у проєкті Erаsmus+, присвяченому культурному різноманіттю

Студентка групи 401-ГФ спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь стала учасницею молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Shaping New Tomorrow» («Формуємо Нове Завтра»), що проходив упродовж 13-22 червня 2022 року у місті Store Klaus (Данія). Молодіжний обмін відбувся за всебічного  сприяння організації  «Kurdish Women Union Denmark» (KKF) за підтримки Copenhagen Youth Network та Youth for Society (Georgia) у рамках програми Erasmus+.

Учасниками масштабного міжнародного проекту стала  активна, ініціативна  молодь з України, Іспанії, Італії, Болгарії, Йорданії, Туреччини, Вірменії  та Грузії, яка  підвищувала  власний рівень обізнаності щодо культурної різноманітності та набувала нових практичних навичок критичного мислення.

Серед  основних  завдань  проєкту:

  • підвищення обізнаності сучасної молоді про важливість культурної компетентності, щоб відчувати себе  впевненіше та комфортно спілкуватися  з людьми різного релігійного, соціально-економічного, культурного та етнічного походження;
  • поглиблення знань молодих людей  про культурне різноманіття та критичне мислення, а саме про культуру, ідентичність, стереотипи, упередження, дискримінацію, інклюзивність, критичне мислення, спілкування та вплив на громаду.

У рамках проєкту учасники обміну мали можливість не лише обговорити такі  важливі теми,  як культурна обізнаність, боротьба з мовою ненависті - hate speech, права меншин, соціальне підприємництво та цифрові навички, а й творчо й креативно  розкрити їхній зміст, підготувавши цілу виставу чи знявши відео. Крім того, упродовж проєкту учасники вивчали 8 ключових компетентностей навчання впродовж життя: digital, multilingual, literacy, cultural awareness&express, entrepreneurship, citizenship, personal social&learning and STEM, необхідні всім людям, а особливо молоді, для підвищення особистого потенціалу і особистісного розвитку, розширення можливостей працевлаштування, соціальної інтеграції та активного громадянства.

«Дні на проєкті пролітали неймовірно швидко та інтенсивно, кожного дня було щонайменше 3 сесії, спрямовані на побудову командної роботи та знаходження правильної стратегії для отримання найкращого спільного результату. Такий підхід надавав можливість кожному учаснику висловлювати свої думки стосовно теми завдання, а отже бути залученим у процес цілком і повністю. Більше того, чудовою можливістю дізнатися більше про культуру країн-учасниць були культурні вечори, на яких ми завзято брали  участь у вікторинах, танцювали народні танці та насолоджувались традиційними смаколиками різних країн. Назавжди також запам’ятається день,  проведений у Копенгагені, ми як група молодих і активних туристів отримали колосальне естетичне задоволення,  оглянувши  чимало  архітектурних пам’яток, відвідавши музеї та здійснивши прогулянку на човні містом.

Безмежно вдячна команді української громадської організації «Development and Initiative» та особисто координаторці проєкту Катерині Пряжниковій за надану можливість розвиватись і вдосконалювати власні знання, покращувати практичні навички в межах компетентностей Erasmus+. Спробувати щось     нове – це завжди випробування, коли не знаєш чого очікувати, але, коли все таки наважуєшся – перед тобою відчиняються двері у зовсім новий світ можливостей. Це був мій перший досвід участі у проєкті неформальної освіти, і без перебільшення найкращий, адже  учасники та організатори проєкту просто неймовірні люди, а  сесії та різноманітні  активності були корисними та пізнавальними, ці моменти назавжди закарбуються у моїй пам’яті.

Якщо ви зацікавлені у розширенні власного кругозору та поглибленні знань з важливих для сучасного суспільства тем, то щиро рекомендую брати участь у подібних міжнародних проєктах. Більше того, це крута можливість побачити світ, дізнатись про культуру інших країн та завести багато нових друзів. Слова особливої вдячності адресую своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Павельєвій, яка надихає  студентську молодь не боятися і пробувати свої сили», – поділилася враженнями проєкту  Світлана Кісь.

Раніше студентка-філолог  стала фасилітаторкою проєкту Erasmus+, присвяченого протидії шкідливим залежностям, науковиця політехніки була обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених,  шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від NAWA,  

студентка-філолог стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів Erasmus+ у Греції та взяла участь у тренінгу Erasmus+, присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни,  долучилась до проєкту розвитку соціального підприємництва та стала учасницею онлайн-тренінгу за програмою Erasmus+ «Volunteers beyond borders», а науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ «Future Skills Now», присвяченій покращенню професійних навичок молодих викладачів та науковців.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»