2022-06-20

Студентка-філологиня стала фасилітаторкою проєкту Erasmus+, присвяченого протидії шкідливим залежностям

З 31 травня по 8 червня 2022 року проходив 9-денний проєкт мобільності молодіжних працівників Erasmus+ «Can I join you?», що проводився данською організацією «Copenhagen Youth Network». У проєкті взяли участь молодь та молодіжні працівники з України, Португалії, Чехії, Греції, Туреччини, Італії, Казахстану, Киргизстану, Польщі та Данії. Студентка Полтавської політехніки, 4 курсу спеціальності 035 «Філологія» Вікторія Шефер стала фасилітаторкою цього проєкту.

Студентка-філологиня стала фасилітаторкою проєкту Erasmus+, присвяченого протидії шкідливим залежностям

«Участь у таких масштабних міжнародних тренінгах, молодіжних обмінах за програмою Erasmus + потужно стимулює розвиток критичного мислення, підвищує рівень володіння іноземною мовою, формує додаткові професійні компетенції, інтегрує та консолідує молодь. Для мене бути фасилітаторкою означає відповідати за кожного з 40 учасників, за їхній позитивний досвід від навчання, за тримання нових корисних знань, за організацію навчальних активностей, хоча я і була однією із наймолодших учасниць проєкту. На щастя, можу сказати, що я отримала, гарну підготовку в Полтавській політехніці, викладачі моєї кафедри активно долучаються до науково-освітніх ініціатив і завжди долучають нас, студентів, до різноманітних міжнародних проєктів, тож на той момент, як мене запросили приєднатись до команди тренерів проєкту, я вже мала досвід участі у 6-ти програмах академічної мобільності Erasmus+», коментує Вікторія Шефер.

Тренінг був створений з метою покращення обізнаності молоді з проблемою алкогольної залежності. Учасники поділилися власними думками на цю тему, зокрема, розглянули, як шляхом діалогу можна посприяти мінімізації таких проблем. В кінці проекту кожна команда мала зняти відео, де показують 2 сценарії: що трапляється, коли люди зловживають алкоголем та що буває, якщо вчасно сказати «ні».

«Особисто для мене надзвичайно корисними стали представлені іншими учасниками проблеми їх країн, які показують менталітет різних народів, вміння долати нагальні проблеми. Крім того, команди з кожної з країн-учасниць проєкту провели свої культурні вечори, де ми мали змогу дізнатися більше про культуру, мову та кухню країн Європи. Зі свого боку маю додати, що важливим моментом були відверті розмови з учасниками проєкту про війну в Україні – мені ставили багато запитань про реальний стан подій, про військові дії, про життя, роботу і навчання в умовах воєнного стану, про плани українців на майбутнє.

Висловлюю слова щирої вдячності дружній багатокультурній команді Copenhagen Youth Network та особисто Heresh Faraidon CYN за те, що дали такі можливості, підтримку, за те, що я відчувала себе safe у такому оточенні. Також хочу подякувати громадській організації «Development and Initiative» та особисто координаторці проєкту – Катерині Пряжниковій за можливість участі у проєктах Erasmus+.

Слова окремої вдячності висловлюю своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Павельєвій за ґрунтовну підготовку до участі у цій програмі. До того ж, під час засідань студентського наукового гуртка «Філологія» Анна Костянтинівна завжди розповідає нам, студентам, про широкий спектр можливостей програм Erasmus+ та мотивує нас пробувати свої сили» – поділилась Вікторія Шефер.

Раніше науковиця політехніки була обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених (https://nupp.edu.ua/news/naukovitsya-politekhniki-obrana-koordinatorkoyu-po-zovnishnikh-komunikatsiyakh-pri-eurodoc.html), шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від NAWA (https://nupp.edu.ua/news/shestero-studentok-politekhniki-stali-uchasnitsyami-polskoi-stipendialnoi-programi-spinaker-vid-nawa.html), студентка-філолог стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів Erasmus+ у Греції та взяла участь у тренінгу Erasmus+, присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни,  долучилась до проєкту розвитку соціального підприємництва та стала учасницею онлайн-тренінгу за програмою Erasmus+ «Volunteers beyond borders», а науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ «Future Skills Now», присвяченій покращенню професійних навичок молодих викладачів та науковців.

 

Медіа-центр

                                                                                                    Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»