2023-10-02

Після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук

Студентка спеціальності 073 Менеджмент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Бовкун навчається за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт. Майбутній професійний менеджер поділилася першими враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, порівнявши процес адаптації з попереднім семестром у Румунії.

Після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук

Міжнародна академічна мобільність є надзвичайно важливою для якісної підготовки фахівців з багатьох причин, адже учасники програм мобільності мають можливість навчатися в різних культурних та академічних середовищах, ознайомлюючись з різними методами навчання та підходами до науки. Такий обмін досвідом і знаннями з провідними університетами Європейського Союзу  допомагає підвищити рівень підготовки студентів та викладачів, сприяє розвитку наукової співпраці, зміцненню міжнародних зв'язків та впровадженню сучасних методів і технологій в освітній процес, що робить українські університети конкурентоспроможнішими на міжнародному ринку освіти та науки.

Розвиток міжнародного співробітництва, зокрема участь у програмах академічної мобільності Erasmus+, є важливим стратегічним напрямком розвитку інноваційної  діяльності  Полтавської політехніки.

Наразі  університет пропонує студентам, аспірантам та науково-педагогічним працівникам програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії, у рамках яких здобувачі вищої освіти можуть упродовж семестру навчатись за спеціальністю в університеті-партнері політехніки, отримуючи стипендію в розмірі від 490 до 1100 євро/місяць (залежно від країни).

Так, упродовж весняного семестру 2022/2023 року 23 студентки та 1 науково-педагогічний працівник взяли участь у програмах кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Гренландії, Латвії, та Румунії, а 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності 035 Філологія пройшли фахову практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (Трансильванія, Румунія).

У зимовому семестрі 2023/2024 навчального року 50 студентів Полтавської політехніки розпочали навчання за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ в провідних університетах  Австрії, Данії, Нідерландів, Литви, Румунії та Фінляндії.

Зокрема, студентка другого курсу спеціальності 073 Менеджмент ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Марія Бовкун з 4 вересня 2023 року по 27 січня 2024 року навчається за програмою кредитної академічної мобільності Еразмус+ в університеті прикладних наук Fachhochschule Wiener Neustadt (University of Applied Sciences Wiener Neustadt) у місті Вінер Нойштадт, яке знаходиться недалеко від столиці Австрії – Відня. Марія проживає в комфортному гуртожитку та отримує щомісячну стипендію. Відзначимо, що ще дві студентки-маркетологи почали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland.

В Австрії існує два типи вищих навчальних закладів: це звичайні університети в класичному значенні цього слова (Universität, Uni) та університети прикладних наук (Fachhochschule, FH). Різниця між ними досить суттєва. Fachhochschule – це вузькопрофільна, спеціалізована і практично орієнтована освіта. Якщо в звичайному університеті спеціальності більш загальні, такі як, наприклад, «Міжнародна економіка» чи «Біологія», то у Fachhochschule навчання більш вузькопрофільне та практичне наприклад, «Міжнародний маркетинг», «Логістика і транспорт» чи «Молекулярна мікробіологія».

Університет прикладних наук Вінер-Нойштадт (нім. Fachhochschule Wiener Neustadt, стисло FHWN) – австрійський університет прикладних наук у галузі технологій, бізнесу, охорони здоров'я, спорту та безпеки. Міжнародна назва – University of Applied Sciences Wiener Neustadt. Заснований 1994 року, головний кампус розташований у місті Вінер-Нойштадт, а два менші кампуси розташовані у Візельбурзі та Тульні-на-Дунаї, а також на базі лікарні Рудольфінерхаус у Відні. Нині пропонується навчання за 37 програмами бакалаврату та магістратури німецькою та англійською мовами. Інфраструктура навчального закладу включає власну бібліотеку та студентський гуртожиток. Університет має таку структуру власності: 70 % належить місту Вінер-Нойштадт, 26 % федеральній землі Нижня Австрія, 1 % – Асоціації розвитку університету (спонсорська організація), 2 % – місту Візельбург, 1 % – Візельбурзькому кампусу (підрозділу) університету.

Студентка Полтавської політехніки Марія Бовкун поділилася першими враженнями від навчання в Австрії:

«Коли я тільки приїхала в Австрію, то була в захваті від мальовничих та величних гір. Мене тепло зустріли та всіляко намагались допомогти і підтримати. Я була вражена тим, що університет Fachhochschule Wiener Neustadt навіть замовив для мене таксі до гуртожитку в моєму місті з самого Відня. Я була дуже рада, що мені самій не довелось блукати з важкими чемоданами по нічним залізничним станціям та метро.

Через кілька днів була загальна зустріч, на якій нас привітали з початком навчання, вручили подарунки, провели екскурсію університетом, допомогли створити наш навчальний акаунт, допомогли з реєстрацією в місцевому органі влади для отримання обов’язкових документів, пригостили смачним морозивом, а також ми мали час, щоб познайомитись з усіма учасниками програми обміну.

Не дивлячись на все вищесказане, адаптація для мене була трохи складною, адже я поїхала в Австрію одна. Якщо на навчання в Румунії у минулому семестрі я поїхала разом з 14 іншими студентками політехніки, в Австрії не було людини, з якою можна поговорити рідною мовою, чи просто обговорити якісь спільні теми, розуміючи один одного на 100%. Потрібно весь час говорити англійською мовою та заводити нові знайомства. Але це стало для мене крутою школою життя і тепер я знаю, що можу і вмію набагато більше, ніж я думала. За місяць перебування тут я вже звикла, в мене зник мовний бар’єр і я відчуваю, що мені стало набагато легше спілкуватися англійською, я швидко вчуся і покращую навички говоріння.

В університеті прикладних наук Fachhochschule Wiener Neustadt створені всі умови для комфортного навчання студентів. Аудиторії оснащені надсучасною технікою та навчальними матеріалами. На першому поверсі є рецепція, працівники якої допомагають студентам з будь-якими питанням. По всьому університету зустрічаються суперсучасні рекреаційні зони – такі собі острівки для навчання, кругом розміщені екрани з електронним розкладом, окремі місця для відпочинку, автомати зі снеками та кавою. Університет має величезну бібліотеку, яка займає весь нижній поверх. Там можна повністю поринути у навчання, студенти пишуть там наукові роботи, проєкти або просто читають щось цікавеньке чи спілкуються між собою. Ще мене вразило, що в них є можливість безкоштовно взяти ноутбук на день (спеціальна пропозиція для студентів), тож можна не носити свій ноутбук в університет кожного дня.

Що мене здивувало, то це система оцінювання, відмінні від нашої: найкраща оцінка це 1, а найгірша – 5. А ще тут немає екзаменів по предметам у звичному нам, українським студентам, сенсі. У процесі навчання – протягом всього семестру – студенти отримують бали за проєкти, тести, контрольні роботи, часткові екзамени, домашні завдання і потім ці всі бали ідуть у загальну оцінку. Для того, щоб здати предмет – потрібно набрати певну кількість балів протягом семестру.

Живу я в комфортному і сучасному гуртожитку, кімнати якого більше схожі на зручні квартири. Живучи там, я іноді забуваю, що це гуртожиток. Тут я завжди відчуваю комфорт та безпеку, довкола все чисте та охайне, а люди тут живуть в гармонії з собою, нікуди не поспішаючи. Є деякі культурні відмінності: наприклад, у неділю тут все зачинено, адже в цей день австрійці відпочивають, проводять час з родиною, читають книги, займаються спортом та ходять на прогулянки в гори.

Також Австрія знаходиться практично в центрі Європи, тому є дуже вигідною стартовою позицією для подорожей. Ми, студенти, маємо можливість не тільки навчатись, а й багато подорожувати. Зараз я вже встигла провести одні з своїх вихідних в Берліні разом з подругою з попереднього студентського обміну і у майбутньому планую ще не одну подорож.

Щодня я підвищую свій рівень володіння  англійською мовою, розширюю кругозір, знайомлюсь з цікавими людьми та вчусь новому. І я  точно знаю, що студентський обмін – це найкраще, що зі мною сталось. Це вже моя друга програма академічної мобільності, і ці два семестри, проведені в Румунії та Австрії, я запам’ятаю на все життя! Безмежно вдячна рідній Полтавській політехніці за таку можливість! Раджу іншим студентам сумлінно навчатись, вчити англійську мову і неодмінно спробувати навчання за обміном – ви не пошкодуєте!», – розповідає учасниця програми академічної мобільності Марія Бовкун.

Нагадаємо, зараз відкритий конкурс для викладачів та студентів-архітекторів на участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ в Естонському університеті природничих наук.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координатора програм академічної мобільності – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій  парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нагадаємо, зараз 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в  міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки Яна Харченко та Софія Дмитрюк отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брно, учасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland», cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життя, студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»