2023-06-05

Учасниці програми академічної мобільності Erasmus+ поділилися враженнями від навчання в румунському університеті-партнері

Вісім студенток спеціальності 035 «Філологія» та 014 «Середня освіта» Полтавської політехніки вже п’ятий місяць успішно проходять навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті-партнері «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія). Майбутні філологи поділились враженнями від навчання у румунському університеті.

Учасниці програми академічної мобільності Erasmus+ поділилися враженнями від навчання в румунському університеті-партнері

Вісім студенток спеціальності 035 «Філологія» та 014 «Середня освіта» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вже п’ятий місяць успішно проходять навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті-партнері «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія). Майбутні філологи поділились враженнями від навчання у румунському університеті.

Альбіна Грунь, студентка третього курсу 014 «Середня освіта» факультету філології, психології та педагогіки розповідає: «Програма Еразмус – завжди чудовий шанс розширити свій кругозір, здобути необхідний досвід та отримати безцінні спогади.

Наша поїздка в Румунію справила на нас незабутнє враження. З першого ж дня ми були зачаровані природньою красою Румунії, її горами та безкінечними долинами. Ми приїхали великою групою у кількості 15 чоловік (8 філологів та 7 дівчат-економісток) до міста Альба-Юлія, що знаходиться в Трансільванії. Місцеві жителі зустріли нас дуже привітно, що допомогло нам швидше звикнути до нового місця. Університет «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia знаходиться в одному з наймальовничіших куточків міста, він водночас поєднує у своїх стінах багату історію місцевості та молодіжний дух. Викладачі у своїй роботі використовують комунікативний метод, що допомагає підвищити рівень англійської мови, я відчуваю, що мовний бар’єр зник і я перестала боятись вільно висловлювати свої думки англійською мовою. Щодо гуртожитку, умови проживання дуже комфортні.

 Програма навчання включає в себе не лише безпосередньо освітній компонент, а й збагачення культурними цінностями. Так, ми мали змогу відвідати музеї та історичні реконструкції подій Середньовіччя. На початку весни ми мали провели воркшоп, присвячений святу Мерцішор –румунському святкуванню весни. Ми разом з іноземними студентами зробили традиційні прикраси та ознайомилися з обрядами, яких дотримуються місцеві мешканці в цей день. Після цього для нас організували Welcome event, під час якого нас привітали та дали подальші інструкції. Потім для учасників програми Erasmus+ провели знайомство в ігровій та спортивній формі, де кожен мав шанс взяти участь у якійсь спортивній діяльності разом з усіма.

Щодо екскурсій, для нас організували чимало поїздок на природу, під час яких ми добре провели час з однолітками з інших країн та поспілкуватися з іноземними студентами. Це дало нам змогу ознайомитися не тільки з місцевою культурою, а й встановити інтернаціональні зв’язки з багатьма іншими країнами. Варто згадати такі поїздки, як екскурсія до Панораміку. Це місце знаходиться в горах, звідки можна побачити місто у всій красі. Ми насолоджувались свіжим гірським повітрям та здійснили здорову пішу прогулянку. Далі за планом була ніч перегляду фільмів, де всі бажаючі могли переглянути улюблену англомовну кінострічку та потім поділитися отриманими враженнями з друзями.

Однією з найбільш пам’ятних подорожей, була поїздка до Замку Валізори (Valisoara at the Castle), Костешті(Coltesti), та Ремети (Rimetea). Це все незабутні місця, які вражають своєю красою та історією. На мою думку, кожному варто їх відвідати. Для поїздки університет виділив свій власний автобус, щоб подорож для студентів була швидшою та комфортнішою. Також нам пощастило відсвяткувати Пасху разом з усіма учасниками програми Erasmus+. Ми відвідали воркшоп, на якому нас на практиці навчили традиційному в Румунії фарбуванню яєць. Без розмальованих рук з свята не пішов ніхто.

На завершення програми був запланований тиждень Еразмусу, де кожен день був наповнений цікавими та пізнавальними заходами. У понеділок румуни представляли свою культуру та традиції, було цікаво більше зануритися в цю тему. У вівторок вже ми та інші іноземні студенти мали змогу розповісти про наші країни, репрезентувати душу нашого народу. У середу був загальний марафон, в якому кожен мав можливість взяти участь та відчути дух суперництва. У четверг на нас чекало полювання на ,,скарби,, разом з усією молоддю. На п’ятницю було заплановано виїзд на природу та прослуховування улюбленої музики в місцевому клубі.

На завершення хочу сказати, що кожен, хто взяв участь у цій програмі привезе з собою додому незабутні спогади, які будуть супроводжувати нас уже життя, досвід, який допоможе краще влаштуватися у суспільстві та піднятися по кар’єрним сходинкам, і найважливіше, дружбу, яка взяла свій початок тут, і, сподіваюся, буде триматися роки. За це маємо подякувати Полтавській політехніці, за таку неймовірну можливість змінити життя та розширити свій світогляд. Слова щирої вдячності висловлюю нашій координаторці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Костянтинівні Павельєвій за підтримку і допомогу в організації цієї програми обміну, за вчасну інформаційну допомогу та сприяння у нових починаннях, тому що саме завдяки цьому проекту та зусиллям чимало людей змогли змінити своє життя докорінно».

Катерина Дудіна, студентка 1 курсу спеціальності 035 «Філологія» ділиться власними враженнями:

«Румунія – це країна, розташована в південно-східній Європі, відома своєю багатою історією, прекрасними ландшафтами та яскравою культурою. Моє враження від Румунії полягає в тому, що це країна, повна контрастів, де сучасність і традиції співіснують унікальним чином.

Одна з перших речей, яка спадає на думку, коли я розповідаю іншим про Румунію, це її приголомшлива природна краса. Від скелястих вершин Карпат до пагорбів Трансільванії та кришталево чистих вод Чорного моря, різноманітні ландшафти Румунії справді захоплюють дух. Цю природну красу доповнює багата культурна спадщина країни, яку можна побачити в її історичних замках, монастирях і церквах.

Ще одна річ, яка мене вражає в Румунії - це її люди. Румуни - теплі, доброзичливі та привітні, завжди прагнуть поділитися своєю культурою та традиціями з іншими. Через музику, танці чи їжу є глибоке почуття гордості за спадщину Румунії, яку поділяє її народ.

На завершення моє враження від Румунії таке: це країна, повна несподіванок і контрастів. Її природна краса, багата культура та доброзичливі люди роблять її справді унікальною і вартою того, щоб приїхати сюди навчатись. Ці півроку перебування в Румунії відкрили для мене цілий світ, я знайшла багато друзів з інших країн, вивчила багато нового, покращила навички міжкультурної комунікації. Безмежно вдячна рідній Alma Mater за таку можливість!».

Олександра Несторик, студентка 3 курсу спеціальності 035 «Філологія»:

«Прибувши до Альба-Юлії кожна з нас була схвильована і сповнена бажання пережити нові емоції та отримати незабутні враження.

В першу чергу ми, звісно, ознайомилися з містом та нашою тимчасовою домівкою, яка одразу подарувала нам відчуття затишку. Далі були зустрічі з новими людьми, університетом та викладачками. Кожна з них справила чудове враження і ми завжди зберігатимемо їх у своїй пам‘яті.

Далі почалося активне навчання за програмою Erasmus+. Методики викладання, дружнє ставлення викладачів до нас і зв‘язок між студентами стали відкриттям. Сам факт того, що ми отримуємо і обробляємо інформацію англійською мовою вже було чимось новим і вражаючим, всі ці емоції спонукали і продовжують спонукати нас до навчання та роботи, пов‘язаних з університетом. Окремо можу згадати наших нових друзів з Ерасмус+, вони ніколи не помилялися у виборі активностей та завжди знаходили шляхи, щоб подарувати нам нові враження.

Звісно ж, ця подорож звела нас з людьми, котрих тепер ми можемо без сумніву назвати своїми друзями. Згадуючи, що всі ми з різних країн, культур та сімей наші стосунки набувають ще більшої цінності, бо ми вчимося один у одного кожного дня.

Румунія-неймовірна країна. Вона змушує затамувати подих, коли стикаєшся з красою її природи, коли гуляєш старими вуличками, відвідуєш величні замки, зустрічаєш людей, добрих і відкритих, коли куштуєш найсмачнішу в світі випічку і дізнаєшся деталі багатої історії цієї країни. Тепер кожна з нас матиме місце, куди ми можемо приїхати і дійсно відчути себе «як вдома» Я безмежно щаслива, що отримала шанс навчатись в Румунії упродовж цілого семестру! Дійсно, Полтавська політехніка – простір можливостей!»

Валерія Сивак, студентка 3 курсу спеціальності 035 «Філологія»:

«По-перше, хочу подякувати університету за організацію такого обміну, адже у цей складний для нашої країни час, якісна освіта – найцінніша інвестиція в майбутнє країни!

За ці півроку в Румунії ми встигли познайомитись з культурою, традиціями, менталітетом Румунії а також з іншими учасниками з різних країн: Молдови, Алжиру, Туреччини, Палестини, Ірану, Йорданії, Узбекистану, Азербайджану, Греції, Казахстану, Боснії і Герцоговини та Марокко, і всі вони тепер знають про Україну.

Навчання в університеті нам подобається адже завдяки допомозі викладачів та студентів-волонтерів ми швидко пристосувались. Тут діє інша система оцінювання студента, та й взагалі навчання інше, заняття трохи відрізняються від звичних нам, тож ми маємо змогу спробувати щось нове і порівняти різні системи освіти.

Університет «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia дуже активно співпрацює з різними вузами світу в рамках прогами Erasmus+, до них приїжджає багато студентів-ерасмусівців, а також вони відправляють багато і своїх студентів за кордон. Радію, що наш університету також є активним учасником прогами Erasmus+, адже це допоможе розповсюджувати інформацію про Україну, ну і ,звісно, допомагає нам, студентам, розвиватися і реалізовувати себе.

Для нас організовують дуже багато цікавих заходів, воркшопів, екскурсій та яскравих івентів, завдяки яким ми маємо змогу познайомитись одне з одним краще. В університеті навіть існує молодіжна організація «Erasmus+» на чолі з президентом та віце-президентом і волонтерами, що було дуже несподівано для нас.

Нещодавно ми взяли участь у «Erasmus+ Week» , в рамках якого з гордістю представили нашу країну . Ми підготували цікавий спіч про наші традиції, кухню та живописні місця, заспівали запальну пісню та провели quiz-test , з невеличкими подарунками , які будуть нагадувати про Україну. Протягом цілого тижня ми мали якісь івенти, концерти, квести та лекції, тому нам тут ніколи сумувати.

Також ми намагаємось подорожувати Румунією, відвідуємо сусідні міста і популярні місця.

Живемо в гуртожитках, до речі, дуже комфортних. Приємно, що адміністратор завжди намагається нам допомогти вирішити якусь нашу проблему, і завжди йде нам назустріч. В гуртожитку є пральні машини і сушарки , і вони безкоштовні , що звісно чудово, в кожній кімнаті є своя кухня та ванна кімната, і непотрібно стояти в черзі чи чекати певного часу.

Румунія для нас відкрилась з іншого боку, це живописна країна з привітливими і гостинними людьми, і ми дуже раді , що маємо змогу бути тут і зараз. Дякую Полтавській політехніці за таку неймовірну можливість!»

Раніше науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера, студентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румунії, студентки-учасниці другої Міжнародної віртуальної школи поділилися враженнями від навчання у провідному польському університеті, а учасники програми академічної мобільності в Гренландії розповіли про навчання та знайомство з культурним колоритом країни, студентки спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» вивчають діяльність європейських бізнес-брендів, навчаючись за програмою академічного обміну в румунському університеті, студентки політехніки навчаються за програмою академічного обміну Erasmus+ у Білостоцькій політехніці.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»