2023-10-09

Студентки політехніки розповіли про навчання в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії

Троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Гасан, Марія Дикань та Вікторія В’язовська з 21 серпня 2023 ро по 20 січня 2024 року навчаються в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії. Майбутні професіонали розповіли про навчання та змістовне дозвілля в університеті – партнері, порівнявши данську систему освіти з українською.

Студентки політехніки розповіли про навчання в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії

Троє студенток  Національного університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка» -  другокурсниці  спеціальності  076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність  Ірина Гасан, спеціальності  192 Будівництво та цивільна інженерія  Марія Дикань та Вікторія В’язовська  з 21 серпня 2023 ро по 20 січня 2024 року навчаються в університеті – партнері  – ZEALAND Academy of Technologies and Business (Академії технологій та бізнесу ZEALAND) в Данії, вищому навчальному закладу, створеному внаслідок злиття дев'яти данських коледжів, більшість з яких існують понад століття тому.

ZEALAND Academy of Technologies and Business регулярно входить до топ-4 бізнес-академій Данії і наразі посідає перше місце в муніципалітеті Кьоге. Університет має п'ять кампусів на захід і південь від Копенгагену – в Нестведі, Роскілде, Кьоге, Слагельсе та Нюкебінгу Фальстері, в яких навчається близько 3200 студентів. Освітні програми в Академії технологій та бізнесу ZEALAND мають переважно прикладне спрямування, особливо в галузі технологій, ІТ та бізнесу.

Студентки Полтавської політехніки  розповіли про навчання та змістовне дозвілля в університеті – партнері, порівнявши данську систему освіти з українською.

Ірина Гасан, другокурсниця спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, розповідає про навчання в Данії::

«Наразі  я навчаюсь за програмою Erasmus+ в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, в місті Роскілле – колишній резиденції данських королів (бл. 1020-1416) й уряду і колишній столиці Данії (до 1443 року).

Коли я тільки приїхала в Данію, мені допомогли  з валізами та   заселенням до студентського гуртожитку. Вже на наступний день  познайомилась з усіма учасниками програми Erasmus+, які приїхали сюди з різних країн Європи. Всі дуже тепло мене прийняли, ми товаришуємо, їздимо на екскурсії і проводимо багато часу разом.

На початку адаптація для мене була трішки складною, бо я поїхала в Данію одна. Це не перший мій досвід навчання за кордоном – у минулому семестрі я була учасницею програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія). Тоді від політехніки поїхало 15 чоловік, з якими ми мешкали в одному гуртожитку і тісно спілкувались  півроку перебування в Румунії. Тож коли я тільки приїхала в Данію, мені було незвично, що немає з ким поговорити рідною мовою чи просто обговорити якісь спільні теми та проблеми. Проте я швидко звикла до університету і до міста, роззнайомилась із однокурсниками, знайшла друзів серед студентів-іноземців і зараз я вже не сумую. До того ж я цілими днями спілкуюсь виключно англійською мовою і це допомогло мені позбутися страху зробити помилку чи сказати щось неправильно – я швидко вчуся і покращую свою англійську, і вже навіть тільки заради цього варто брати участь у програмах академічної мобільності. Данці дуже гарно знають англійську, таке враження що всі – від маленьких дітей до людей похилого віку вільно спілкуються англійською, тож проблем з комунікацією тут немає.

В університеті створені всі умови для гарного навчання студентів: аудиторії обладнані комфортними меблями та сучасними приладдями і технікою. На першому поверсі є рецепція  з усім необхідним. Цікавим також є те, що навчання тут максимально цифровізоване: усі завдання завантажуються на платформу, а студенти їх виконують на ноутбуках і знову завантажують на платформу.

На парах  викладач спочатку пояснює тему уроку, а потім дає групові або індивідуальні завдання, тож ти спочатку все слухаєш, а потім практикуєш. Тут незвична для нас система оцінювання, бо впродовж семестру студенти не отримують жодних оцінок, а викладачі просто коментують твої роботи. Семестрова оцінка залежатиме від результатів екзамену. Також мене здивувало, що в Данії спочатку вивчають декілька предметів, потім здають по ним екзамени, далі йдуть невеличкі канікули, а потім так само вивчають вже інші предмети і складають по ним екзамени.

Проживаю я у зручному гуртожитку з індивідуальними кімнатами і окремими ваннами, що дозволяє мені насолоджуватися власним простором та комфортом. Також тут є їдальня, де нас годують з понеділка по пʼятницю (це входить в ціну проживання) і спільна кухня, де на вихідних ми самі собі готуємо їжу.

Тут щодня я підвищую свій рівень англійської, розширюю кругозір. Знайомлюсь з новими цікавими людьми та вчусь новому. Я рада, що вирішила поїхати по обміну, це дуже чудова можливість».

Вікторія В’язовська, другокурсниця спеціальності 192  Будівництво та цивільна інженерія,   також поділилася власними враженнями:

«Полтавська політехніка надала мені можливість поїхати на семестрове навчання за програмою Erasmus+ в Данію. Ще рік тому я і мріяти не могла про те, що навчатимусь в Данії, в таких прекрасних умовах, ще й отримуватиму стипендію! Тож я надзвичайно вдячна рідній Alma mater  за таку нагоду!

Як тільки ми прибули в Копенгаген, нас люб’язно зустрів наш викладач Андерс та запросив до себе додому так, як ми приїхали дуже пізно та не могли заселитись в гуртожиток одразу. На наступний день нас заселили в будинок, в якому в нас була своя кімната, кухня та туалет. Умови тут дійсно чудові. Нас познайомили з дівчиною, яка люб’язно показала нам околиці міста та допомогла з закупівлею продуктів та товарів для дому. Університет ZEALAND Academy of Technologies and Business здивував нас сучасним інтер’єром, технікою, модерним дизайном, рекреаціями, зеленими куточками, їдальнею. Окрім того, є дуже багато коворкінгових зон, де можна посидіти і попрацювати чи поспілкуватись. У студентів з викладачами дружні відносини, і на перервах вони разом можуть обговорювати якісь теми та жартувати. Навчаються тут три  дні в тиждень, а решта – це самостійне опрацювання. Лекції та практичні заняття  тут тривають по 45 хвилин, та після кожного такого заняття є перерва 10 хвилин.

Одна з відмінностей освітнього процесу в данському університеті, яка мене вразила, це фокус на груповій та колективній роботі. Тут майже немає індивідуальних завдань – студенти завжди працюють парами чи групами, що допомагає покращити навички комунікації та командної роботи. На відміну від нашої системи навчання, в якій ми здаємо екзамени з кожного предмету, в Данії на всі предмети є лише 1 екзамен, який включає проєкт та його захист. В цілому навчання дуже цікаве. У багатьох викладачів свої будівельні фірми і це надзвичайно круто, адже вони точно знають те, про що викладають і на що студентам слід звернути увагу.

Усі люди в Данії дуже привітні та люб’язні. У вільний час нам вдалося відвідати одну з пам’яток Копенгагена – парк атракціонів Тіволі,  в якому ми провели незабутній час. В цілому архітектура   міст в цій країні надзвичайна. Ми живемо в маленькому місті під назвою Naestved,  в якому немає багатоповерхівок, але є дуже багато маленьких будиночків, схожих  на казкові. Університет, в якому ми навчаємось, знаходиться в 20 хвилинах від нашого гуртожитку, тому нам видали два велосипеди, на яких ми тепер майже кожного дня їздимо. У Данію я приїхала зі своєю одногрупницею, тому це суттєво полегшило наше перебування, адже завжди поряд є людина,  з якою можна все обговорити. Для навчання за такою програмою необхідно чудово володіти англійською мовою, тож ми щодня практикуємо англійську і радимо усім, хто бажає взяти участь у програмах обміну, зробити акцент саме на вивченні англійської мови, адже без неї – нікуди!

Що можна точно сказати, так це те, що ви не пошкодуєте, якщо візьмете участь програмах академічної мобільності Erasmus+! Це чудова можливість розширити свій кругозір, навчитись новому, побачити світ та знайти нових друзів!».

Марія Дикань, другокурсниця спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія, додає:

«Нам пощастило навчатись в Данії в невеликому містечку Нествід, дуже гарному і затишному місці. Зустріли нас тепло та в процесі навчання усі намагаються допомагати та підтримувати нас. Кімнати в гуртожитку, у яких ми мешкаємо, більше схожі на квартири, тут є всі зручності, багато простору, вихід у внутрішній дворик з садом та садовими меблями, де можна зранку випити кави, насолоджуючись красою природи.

Під час першої зустрічі нам провели невеличку екскурсію містом, показали університет, магазини. Також нам виділили велосипеди, так як пішки до університету хвилин 30. Через декілька днів ми познайомились з нашими одногрупниками – дуже привітними молодими людьми, які допомагають нам у всьому. Система навчання значно відрізняється від нашої, завдання виконуються на комп’ютері в групах, а не самостійно, як в Україні.

За місяць перебування тут мені стало легше спілкуватися англійською мовою та взагалі навчатися. З викладачами тут дуже легко знайти спільну мову, вони завжди готові допомогти. Дуже вдячна Полтавській політехніці за такий досвід!».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій  парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нагадаємо, зараз студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європоюп’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодьстудентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»