2023-10-13

Студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA

Студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Альбіна Ткаченко та Марія Пашко стали учасницями Літньої школи польської мови та культури за стипендіальною програмою від польського Національного агентства академічних обмінів (NAWA) і поділились отриманими враженнями.

Студентки університету  пройшли  мовні інтенсиви у  Літній школі польської мови та культури від NAWA

Відзначимо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – єдиний у Полтаві заклад вищої освіти, де польська мова викладається як друга іноземна мова. Університет забезпечує широкі можливості для участі студентів  у академічних обмінах і стипендіальних програмах, які пропонують польські партнери.

Літня школа польської мови та культури від Національного агентства академічних обмінів (NAWA)  – це чудова можливість для молоді  Полтавської політехніки отримати нові якісні знання, поспілкуватися зі студентами з усього світу, подорожувати.

Програма відкрита для студентів, які вже вивчають польську мову та бажаючих розпочати її вивчення. Стипендіати програми обираються за результатами щорічного конкурсу, для участі в якому необхідно заповнити анкету на сайті польського Національного агентства академічних обмінів.

Цьогоріч студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  продовжили традиційну щорічну участь в Літніх школах польської мови та культури, організованих польськими університетами за підтримки Національного  агентства  академічних обмінів NAWA (Республіка Польща).

Зокрема, у липні студентка-полоністка третього року навчання  спеціальності 014  Середня освіта  факультету філології, психології та педагогіки  Альбіна Ткаченко пройшла мовний інтенсив в Сілезькому університеті та навіть успішно  склала  міні-конкурс на знання польської орфографії.

«Я  успішно закінчила курси з польської мови та літератури! Заняття з польської мови в нашому університеті допомогли мені вільно комунікувати з викладачами та іншими учасниками програми  з різних куточків світу. Спільно з рештою учасників  брали участь у крутих та цікавих вікторинах, створювали інноваційні проєкти, готували презентації польською мовою.

За активну участь у програмі мені подарували підручники для вивчення польської мови, словники та художню літературу. Поділюся результатом власної  роботи  упродовж місяця -  успішно пройшла міні-конкурс на знання польської орфографії, у результаті чого отримала польськомовні навчальні е - буки, які є дуже корисними для самостійної роботи. Для мене це чудова нагода поспілкуватися з носіями мови, що мотивувало мене продовжувати вивчення польської мови»,  - розповіла студентка.

Вагомими результатами  якісного опанування  польської мови як другої іноземної мови  в Полтавській політехніці також поділилася здобувачка четвертого року навчання спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини  Марія Пашко, яка влітку упродовж серпня мала унікальну нагоду пройти курс польської мови та культури на базі Сілезького університету.

«Дуже вдячна нашому університету та Національному агентству  академічних обмінів Nawa за надану  можливість. Крім щоденного інтенсивного навчання, програма перебування була насичена різноманітними культурно-мистецькими подіями та подорожами визначними місцями півдня Польщі. У межах програми я пройшла тижневі курси мови жестів, переглядала фільми польською мовою, відвідувала товариські дискотеки та концерти польських співаків, побувала на екскурсіях в Цешині, Катовіцах, Освенцимі, Віслі, Кракові», - радісно  розповідає Марія.

За словами  завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатки філологічних наук, доцентки  Алли  Болотнікової,  Українсько-польський  мовний  центр Полтавської політехніки -  єдиний в Полтавському регіоні діє з метою залучення здобувачів вищої освіти до вивчення польської мови, культури та традицій. На сьогодні понад  300 студентів вивчає польську мову в Центрі як другу чи третю іноземну.

«Завдяки отриманим  знанням польської мови понад сто студентів  університету вже  взяли  участь у короткострокових та довгострокових програмах академічного обміну, Літніх та Зимових школах польської мови та культури, візитних турах до Польщі, а також в міжнародних конференціях та культурних івентах», - прокоментувала науковиця.

Нагадаємо, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки політехніки розповіли про особливості навчання у Вільнюській колегії,  після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»