2023-10-16

Студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії

Четверо студенток Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Поліна Кулик, Дана Шолох, Анастасія Дучкова та Даяна Кучка навчаються за стипендіальною програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у фінському університеті прикладних наук Laurea University of Applied Sciences.

Студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії

Упродовж осіннього семестру з 14 серпня 2023 року по 15 грудня 2023 року студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Поліна Кулик, Дана Шолох, Анастасія Дучкова та Даяна Кучка навчаються за стипендіальною програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному фінському університеті Laurea University of Applied Sciences.

 

Laurea University of Applied Sciences (Фінляндія) є одним з найбільших університетів прикладних наук Фінляндії, який стрімко розвивається, постійно оновлюючи методи навчання та науково-технічну базу. В університеті Laurea навчаються близько 7500 студентів, майже 600 із яких - іноземні студенти.

Університет приділяє чимало уваги професійному розвитку студентів у рамках «Sustainability», тобто навчальний процес базується на принципах сталого розвитку та успішно поєднує фінансові, соціальні та екологічні складові освітнього процесу.

Студентки Полтавської політехніки, які упродовж осіннього семестру 2023/2024 навчального року навчаються у Фінляндії, поділились враженнями від участі у програмам кредитної академічної мобільності Erasmus+ в провідному університеті Європи.

Поліна Кулик, студентка третього курсу спеціальності 073 Менеджмент, освітньої програми «Менеджмент інформаційних технологій» та Дана Шолох, студентка другого курсу спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини, розповідають:

«Ми навчаємось в одному кампусі – Тіккуріла, хоча навчаємося в різних групах, тож наші проєкти відрізняються, ми отримуємо різні завдання і відвідуємо різні навчальні заняття. Якщо в нашому рідному університеті в Полтаві пари тривають 1 годину 20 хвилин, то тут у нас одна пара триває приблизно 3 години. Інколи це важкувато, особливо на лекціях.

Кампус, у якому ми навчаємось, складається з 5 поверхів. Він дуже сучасний, облаштований згідно останніх технічних новинок і тут легко орієнтуватися. Ззовні та всередині він виглядає як сучасний бізнес-центр. На початку нам було трохи важко звикнути до нового середовища, іноді бувало навіть сумно, але зараз, після майже двох місяців навчання, ми вже повністю звикли і почуваємо себе комфортно.

Один із великих плюсів навчання тут – це вивчення всіх предметів англійською мовою, що надає нам чудову можливість покращити власні знання мови та заглибитися у вивчення спеціалізованої лексики, яка неодмінно стане в нагоді.

Ще одна річ, яка робить наше перебування тут особливим, – це сама Фінляндія, надзвичайно гарна країна з чистими озерами та густими лісами. Також у нас є неймовірна можливість подорожувати Фінляндією та іншими країнами у вільний від навчання час. 1 вересня разом з іншими студентами ми вирушили на паромі до чарівного естонського міста Таллін. Це просто неймовірно – побачити безкраї простори відкритого моря та безмежні горизонти. Нам надзвичайно сильно подобається навчатись у Фінляндії, ми встигаємо і опановувати нові знання, і відпочивати у колі нових друзів, і подорожувати. Завдяки навчанню у Laurea, ми зрозуміли скільки можливостей лежить перед нами і, в той же час, скільки усього нам іще треба вивчити, щоб відбудувати нашу країну! Це просто доленосний досвід і ми безмежно вдячні Полтавській політехніці за надану можливість!».

Анастасія Дучкова, студентка другого курсу 073 спеціальності Менеджмент, освітньої програми «Логістика» поділилася власним досвідом:

«Я навчаюсь у Фінляндії в місті Хювінкяа. Мені дуже подобається і система навчання, і сам університет, і привітні викладачі, завжди готові допомогти, і дружелюбні одногрупники-фіни. Також я дуже люблю природу та прогулянки лісом, тому тут мені пощастило, бо ця країна просто неймовірно багата на дивовижні краєвиди, озера, моря.

Ми отримали грант Erasmus+ на навчання в Laurea – по 3,720.00 € на семестр та по 275.00 € на транспорті витрати (дорога з України до Фінляндії та назад). Цього вистачає на проживання та харчування в Фінляндії, навіть трохи залишається на подорожі.

У наш перший день навчання познайомилися з усіма студентами за обміном в головному кампусі, це було неймовірно цікаво, бо за один день я зустріла дуже багато нових та цікавих людей, з якими ми тепер товаришуємо та проводимо вільний час.

Навчання відбувається англійською мовою, але головною відмінністю є те, що в нашому кампусі немає практичних занять чи лекцій у тому форматі, до якого ми звикли. Навчальний процес тут дуже практикоорієнтований – ми працюємо над двома справжніми проєктами для реальних компаній. Робота відбувається в командах, переважна частина якої - це фіни та один чи два студенти за обміном. Мені дуже подобається те, що ми маємо можливість отримувати неоціненний досвід розробки проєктів для міжнародних компаній».

Свій успішний старт у реалізації міжнародних проєктів пригадує Даяна Кучка, студентка третього курсу спеціальності 073 Менеджмент, освітньої програми «Логістика»: «Зараз я навчаюся в Фінляндії, в мене купа друзів з різних країн і я є учасницею двох проєктів. Звучить цікаво, еге ж?

Все почалось з того, що в моєму рідному університеті – Полтавській політехніці – оголосили конкурс на участь у програмі кредитної академічної Erasmus+. Коли мені повідомили, що я пройшла за конкурсом, я трохи хвилювалась, бо не знала, що на мене чекає. Багато переживань було також через англійську мову, адже це не рідна для мене мова і я хвилювалась, чи достатній у мене рівень, чи буду я розуміти лекторів.

Я навчаюся в кампусі в місті Хювінкяа. Це невелике містечко поблизу Хельсінкі. Ліс займає велику територію в цьому місті, тож, ідучи до магазину, є великі шанси зустріти зайчика, їжачка, білочку або ж навіть лисицю, що досить незвично.

Навчання проходить нестандартно, адже система освіти в цьому університеті відрізняється від нашої – це Р2Р (Peer to peer). Я маю два предмети, і з кожного я готую проєкти. У кожному проекті я є учасницею команди, в якій є 5-6 осіб. Ми працюємо над реальними проєктами, які будуть застосовувати місцеві та міжнародні компанії для просування. Це дуже незвично і дуже важливо, нам потрібно прикладати усіх зусиль для досягнення цілі, але це також неймовірна можливість застосувати всі свої теоретичні знання на практиці. Мої лектори дуже добрі і завжди допомагають впоратись з усім, адже вони розуміють, що мені важче адаптуватися до всього, так як це мої перші проєкти такого масштабу.

З іншими студентами по обміну ми живемо в одному районі, тобто ми всі поруч. Ми влаштовуємо «інтернаціональні вечори», а саме кожної пʼятниці представники своєї країни повинні приготувати якісь національні страви. Минулого разу я готувала борщ, вареники та млинці. Всім дуже сподобався борщ, адже це був незвичний смак для іноземців. Я здружилася зі студентами з інших країн і ми разом подорожуємо Європою, адже тут все поруч. Так, ми плавали до Естонії та Швеції на паромі. Зараз, коли я ділюся враженнями, повертаюся з подорожі по Європі, під час якої ми відвідали Францію, Італію, Німеччину та Австрію.

Мені подобається Фінляндія, подобається життя тут. Erasmus+ – це чудова можливість покращити міжкультурні компетенції, практикувати англійську мову, а головне – досліджувати нове та брати досвід у людей, які реалізувалися в твоїй професії. Я справді дуже рада, що мені випав такий шанс побувати тут. В нас залишилося два місяці навчання, час минає дуже швидко. Фінляндія – гарна країна з гарними можливостями, але, звичайно, згадуючи Україну, свою домівку та своїх близьких, хочеться додому. Проте я використовую наданий шанс на повну, старанно вчуся, беру участь у різних заходах, подорожую. Це чудова нагода для розвитку, і я впевнена, що зможу використати набуті тут знання в Україні».

Нагадаємо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нагадуємо, зараз латвійський університет прикладних наук запрошує 2 викладачів та 5 студентів та аспірантів взяти участь у програмах академічної мобільності Erasmus+: Відземський університет прикладних наук (Vidzeme University of Applied Sciences, Латвія) запрошує 2 викладачів-будівельників, та 5 аспірантів і студентів (IT та будівництво) взяти участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ KA171 у 2023/2024 навчальному році. Дедлайн подання заявок на участь у конкурсному відборі – 10 листопада 2023 року.

Нещодавно студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Зараз троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»