2023-10-23

Представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії

Фахівець сектору міжнародного співробітництва відділу міжнародних зв’язків Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Коваль взяла участь в молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Share your story: Youth, Inclusion and Storytelling», який проходив у вірменському місті Цахкадзор з 13 по 22 жовтня 2023 року за підтримки європейської ГО «The European Ways», вірменської громадської організації «Yeghvard» та української ГО «Development and Initiative».

Представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії

Проєкт «Share your story: Youth, Inclusion and Storytelling» («Поділися своєю історією: молодь, інклюзія та сторітелінг») був присвячений темі нерівності, соціальної інклюзії, проблемам вразливих верств населення та людей з обмеженими можливостями. Метою проєкту було спонукати молодь та молодіжних працівників бути активними членами демократичного суспільства та сприяти соціальній інклюзії вразливих верств населення. Основною методикою, що використовувалась в рамках проєкту, був сторітеллінг, використання сучасних технологій та покращення навичок командної роботи (team-building skills) та тайм-менеджменту, соціальна та культурна інтеграція через виконання завдань на свіжому повітрі.

До проєкту долучилась активна молодь з Вірменії, України, Німеччини, Кіпру, Італії, Болгарії, Польщі, Португалії, середній вік цільової аудиторії становив 16 -26 років.

Учасниця проєкту, фахівець сектору міжнародного співробітництва відділу міжнародних зв’язків Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Коваль поділилась отриманими  враженнями від молодіжного обміну: «Молодіжні обміни за програмою Erasmus+ – це унікальна можливість отримати нові знання та розширити власні  горизонти через подорожі, вивчення культури країни, в якій перебуваєш, та вдосконалення мовних навичок, що сприяє особистому зростанню та розвитку міжнародних компетенцій, які так потрібні для співробітників сфери міжнародних зв’язків. Також молодіжні обміни -  це гарна можливість знайти нових друзів з різних країн. Метою даного проєкту було розширити можливості та дати право голосу тим, хто зустрічався  з нерівністю у будь-якій формі.

Моя поїздка справила на мене незабутнє враження, з першого дня була зачарована красою Вірменії, її горами та безкінечними долинами, гостинними організаторами, дружелюбними людьми на вулицях міста. Крім того, цей молодіжний обмін дав мені змогу «прокачати»  навички ораторського мистецтва, адже ми готували усні виступи та організовували дебати. У рамках проєкту також були два екскурсійних дні, упродовж яких  ми дізнались історію дивовижного Хор Вірапу, одного з найпопулярніших серед туристів монастирів у Вірменії, що розташований на вірменсько-турецькому кордоні, неподалік гори Арарат.

Ми також дослідили світ інноваційних технологій в Креативному Технологічному центрі ТУМО, прогулялися центром прекрасного Єревану та насолодились теплими промінчиками сонця та чудовою архітектурою міста. На  другий день нашої екскурсії  випала унікальна можливість відвідати старовинне місто Діліджан. Тут ми мали змогу взяти участь у приготуванні традиційної вірменської страви Гата, пили трав’яний чай та насолоджувалися солодкими десертами в оточенні мальовничих гір. Я щиро вдячна ГО «Development and Initiative»  та особисто координаторці проєктів – Катерині Пряжниковій за таку чудову можливість, а також керівництву Полтавської політехніки за всебічне сприяння участі у різноманітних програмах, тренінгах,  програмах мобільності,  розвитку та підвищення кваліфікації».

Нагадаємо, ГО «The European Ways» надає консультації та дорадчу допомогу партнерам і є досвідченою неурядовою організацією, яка розробляє та реалізує багато транснаціональних проектів, зокрема у сфері неформальної освіти, наставництва, коучингу, міжнародної мобільності молоді та тренінгів для молодіжних лідерів. Їхні проєкти покликані сприяти формуванню європейського громадянства та міжкультурного спілкування, заснованого на цінностях толерантності, рівності, інклюзії, миру, екології та солідарності.

Молодіжна екологічна неприбуткова громадська організація «Yeghvard»  була створена 17 листопада 2009 року з метою надання можливості молоді об'єднати свої зусилля та обмінюватися інформацією про актуальні екологічні, соціальні та економічні проблеми у Вірменії, підвищенню екологічної обізнаності та дбайливому ставленню до довкілля. ГО «Yeghvard»  переважно реалізує проекти, спрямовані на роботу з молоддю, виховання відповідальних, активних, обізнаних в питаннях права громадян, посилення їхньої ролі у зміцненні державності та побудові громадянського суспільства, сприяння формуванню нової системи цінностей, здорового способу життя серед молоді, надаючи при цьому можливість для самовираження та самореалізації і підкреслюючи роль  та значення місцевого самоврядування і демократії на рівні громади.

Раніше майбутня перекладачка взяла участь у молодіжному обміні в Іспанії, присвяченому соціальному підприємництву, студентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»,  cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Викладачі та студенти Полтавської політехніки вже неодноразово ставали учасниками молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ від ГО «Development and Initiative”: «Speak Up, we are Listening»; «Tolerance for diversity»; «Volunteers beyond borders»; “No Climate – No Future”; “EntreFUTUREship”; “Developing Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education; “Innovation Through Thinking Out of the Box (In&Out)”; “Eco-Friendly Youth”; “Sport and Radicalization”; “Can I join you?”; “Shaping New Tomorrow”; “Bridging the needs of RefuNEETs”; “Spray Hate Away”, “Pedal for life”; Art as Tool for Fighting Online and Offline Hate Speech”; “Your body is your gym”; “Feel the difference”, “Youth Workers Going Green”.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»