2023-09-22

Майбутня перекладачка взяла участь у молодіжному обміні в Іспанії, присвяченому соціальному підприємництву

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Дарина Тягній взяла участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Social Business», що проходив у Іспанії за підтримки полтавської громадської організації «Vzayemopomich». Майбутня перекладачка вивчала інноваційний та креативний підходи та базові навички розвитку бізнесу, навчалася зміцнювати співпрацю молодіжних асоціацій на місцевому, національному, регіональному та європейському рівнях.

Майбутня перекладачка взяла участь у молодіжному обміні в Іспанії, присвяченому соціальному підприємництву

Студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дарина Тягній взяла участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Social Business», що проходив з 16 по 21 вересня 2023 року у Серседильї.  Серседилья – муніципалітет в Іспанії у складі автономної спільноти Мадрид, мальовниче гірське містечко біля підніжжя Сьєрра-де-Гуадаррама на висоті 1188 м над рівнем моря.

Молодіжний обмін за програмою Erasmus+ «Social Business» відбувся за підтримки полтавської ГО «Vzayemopomich», координатора проєкту Богдана Бондаренка та віце-президента організації Віталія Володченка.

У молодіжному обміні «Соціальний бізнес» взяли участь понад 30  молодих  людей  з п'яти різних країн, які обговорювали питання соціального підприємництва як діяльності  неприбуткових організацій, що використовують бізнес-моделі для досягнення своєї місії, так і неприбуткових організацій, основною метою яких є соціальна діяльність. У  рамках проєкту соціальні підприємства розглядались як такі, що відрізняються від комерційних тим, що їхня соціальна або екологічна мета завжди знаходиться в центрі їхньої діяльності.

Метою проєкту було надати молоді підтримку та натхнення для розвитку ініціатив та ідей, а також навчити їх інноваційним та креативним підходам та базовим навичкам розвитку бізнесу; зміцнити співпрацю молодіжних асоціацій на місцевому, національному, регіональному та європейському рівнях через цей обмін; навчити учасників молодіжного обміну соціальному підприємництву та популяризувати серед молоді програми Erasmus+ та неформальну освіту.

Молодіжний обмін «Social Business» спрямований  на створення та підтримку компаній, у яких головною метою є задоволення соціальних потреб та досягнення цілей, тобто як неприбуткових організацій, які використовують бізнес-моделі для досягнення місій, так і комерційних, чиє основне призначення полягає у сприянні соціальним змінам та покращенні життя суспільства.

«Упродовж всього проєкту ми відкривали перед собою бізнес-ідеї та можливості, спрямовані на підтримку різних соціальних груп, обговорювали актуальні проблеми сучасного світу та шукали способи вирішення через підприємницький підхід, а саме – вивчали шляхи реінтеграції ув'язнених, варіанти допомоги безпритульним та особам з інвалідністю. Ці питання привернули нашу увагу та дали усвідомити  потужний вплив бізнесу для створення позитивних змін», – поділилась враженнями учасниця молодіжного обміну Дарина Тягній.

У перший день учасники знайомились з цілями і метою молодіжного обміну, ділилися своїми очікуваннями, переживаннями, дізнавались цікаві факти один про одного, проводили різні активності на тім-білдінг та краще взаєморозуміння.

Наступного дня було обговорення важливості психологічної підтримки ув’язнених, методик допомоги їм та можливих бізнес-ідей, пов’язаних з інтеграцією в суспільство цієї соціальної групи. Усі учасники ділилися на команди для дискусії, після чого кожна з них мала розробити і представити проєкт (відео або презентацію), який можна було б реалізувати.

Третій день був присвячений безпритульним людям, котрі втратили свою домівку через війну чи особисті проблеми. Спочатку учасники в групах ділилися власним досвідом волонтерських проєктів на дану тему, статистикою кількості безпритульних в їх країнах та обговорювали, що саме робить влада задля підтримки цієї соціальної групи і що іще можна було б зробити. Після обговорення кожна група мала дві  години на створення власної бізнес-пропозиції.

«На четвертий день нашої програми проходили так звані «культурні вечори», які, на наш погляд, виявилися вельми захоплюючим та незабутнім досвідом. Представники кожної з країн – України, Польщі, Грузії, Греції та Іспанії – з великим захопленням розкрили перед учасниками багатство своєї національної культурної спадщини, розкривши перед нами величезний обсяг традицій, звичаїв та історій.

Наша українська команда отримала можливість поділитися актуальними викликами, з якими наша країна стикається під час війни. Цей момент виявився надзвичайно важливим, оскільки ми могли висловити щиру вдячність міжнародній спільноті за її підтримку. Взаємне розуміння та дружні стосунки народжувалися через спільні цінності та мрії, що створювало особливу атмосферу єднання.

Кожна презентація національної культури була не лише інформативною, але й насиченою емоціями. Польща розкрила перед нами свою багатогранну історію, традиції та мовні особливості. Грузія подарувала запашну кухню та запальні танці, а разом із Грецією ми поринули у світ давніх міфів і легенд, милувалися красою природи. Іспанія занурила нас в атмосферу свята і почастувала найкращими стравами. Наша команда зробила свій власний внесок у цей вечір, і спостерігати за реакцією інших учасників на українську презентацію, на наші танці та музику, бачити загальний інтерес до наших проблем і традицій, було надзвичайно приємно. Цей міжкультурний захід вкотре підкреслив важливість взаєморозуміння та взаємопідтримки між різними національностями і культурами», – розповідає учасниця проєкту Дарина Тягній.

Останнього дня учасники молодіжного обміну об’єдналися в сфері неформального навчання, щоб знайти інноваційні рішення для  суспільних проблем, а саме – створювали бізнес-ідеї для допомоги людям з обмеженими можливостями. Усе це відбувалось на затишному подвір’ї хостелу, серед гір та неймовірної краси. Також неабияку роль відігравали активності та психологічні практики, які виконувались упродовж  дня, це додавало наснаги та мотивації для створення якісного продукту.

«Проєкт «Social Business» виявився дуже цінною практикою для мене, це важливий крок у розвитку як професіонала та особистості. Цей досвід надихнув мене продовжувати працювати над більш інклюзивним ставленням до оточуючого світу, де кожна дія і кожне наше рішення може мати позитивний вплив на оточуючих. Я вдячна за цю можливість та плідну співпрацю з такими талановитими та відданими людьми. Під час цього проєкту  отримала безцінний досвід у галузі соціального підприємництва, а взаємодія з учасниками з інших країн збагатила моє розуміння різноманітних культур та підходів до соціального бізнесу. Проєкт також надав мені можливість побачити, як міжнародна спільнота може об'єднати свої зусилля для розв’язання складних завдань. Спільні обговорення та обмін думками дали інсайти та нові погляди на соціальні проблеми та їхнє вирішення», – додала  Дарина Тягній.

Нагадаємо, Естонський університет природничих наук запрошує викладача та студентів-архітекторів до програми академічної мобільності Erasmus+.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки.

Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Раніше студентки політехніки почали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, майбутній менеджер Марія Бовкун навчається за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Університеті прикладних наук Вінер-Нойштадт, нещодавно студентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці  та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччині, другокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва стала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»,  cтудентка-філолог стала учасницею молодіжного обміну в Румунії, присвяченого інклюзії, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життя, студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища, розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»