2023-11-22

Студентка-філолог стала учасницею волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності (ESC) в Австрії

Студентка-другокурсниця спеціальності 035 Філологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юлія Штефан наразі є учасницею волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності (ESC) в організації «Children's Village | affido» (місто Грац, Австрія).

Студентка-філолог стала учасницею волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності (ESC) в Австрії

Організація піклується про дітей та молодь, які не можуть жити у рідній родині. Через несприятливі умови соціалізації вони знедолені в багатьох сферах і потребують постійної підтримки. У Дитячому містечку проживає близько 40 дітей віком від 7 до 18 років. Волонтери допомагають персоналу у повсякденній діяльності: зустрічі з дітьми після уроків, готуванні їжі, навчанні, виконанні домашніх справ, іграх та проведенні вільного часу тощо. Вони супроводжують дітей на екскурсії, організовують для дітей розваги та підтримують їх у складних життєвих ситуаціях.

Волонтери знайомляться з австрійською системою соціального забезпечення, вдосконалюють власні соціальні навички, дізнаються про соціальну роботу, освіту, методи лікування. Учасники програми повинні вміти легко знаходити підхід до дітей і довести, що у них немає ні страхів, ні упереджень щодо піклування про соціально незахищених людей.

Проєкт триває з 10 липня 2023 року по 31 січня 2024 року.

«Я вперше почула про волонтерство від European Solidarity Corps декілька років тому, і зрозуміла, що обов’язково спробую себе у цій сфері. Та у цьому році вирішила знайти проєкт, повʼязаний саме з соціальною роботою. Відчувала, що хочу працювати саме з дітьми, адже вони потребують та заслуговують на підтримку, яку їм не надали батьки. Тим паче мені завжди подобалося працювати з дітками та бачити їхні щасливі оченята.

Я зараз знаходжусь на волонтерстві у Kinderdorf (Дитяче містечко) у Австрії вже 5-й місяць та можу трохи поділитися своїми думками та враженнями!

По-перше, для мене проєкт став вже чимось більшим, ніж просто «проєкт». Це місце відчувається майже як ще один дім. Кожного дня по 7 годин я знаходжусь у будинку з 9 дітьми різного віку (від 6 до 15) та беру участь у всіх сферах їхнього життя. Ми виконуємо домашні завдання разом, гуляємо, займаємося спортом, святкуємо їхні дні народження, готуємо та доволі часто проводимо художні майстер-класи. У них завжди є можливість практикувати свою англійську мову зі мною або вчити її. Але також кожного дня своїм прикладом я та інші працівники показуємо, як потрібно доглядати за собою, за своїм здоров’ям та як потрібно підтримувати чистоту у будинку.

Складні ситуації спіткають нас кожного дня також. Виникають і сварки, і істерики, і непорозуміння, і хтось може захворіти. Та ми з усім справляємося! І вчимо цього дітей у нашому будинку. Вони знають, що можуть покластися на мене та інших соціальних працівників. Дуже приємно розуміти, що діти відчувають цю підтримку і чекають на мене кожного дня.

По-друге, тут у мене є прекрасна можливість дізнатися глибше про культуру Австрії! Майже кожного дня ми намагаємося готувати традиційні австрійські страви (а особливо штирійські, бо місто Грац - це центр федеральної землі Штирія). Від своїх колег, які є місцевими жителями, я також дізнаюся про особливості цієї землі: одяг, традиції, діалекти тощо. Рік тому про таке я могла тільки мріяти! Тим не менш, я маю можливість не тільки вивчати німецьку мову, але й практикувати у повсякденному житті. Для мене, як для студентки факультету філології, це просто чудово! Подобається, що ніхто не засуджує за помилки! Всі австрійці завжди намагаються підтримати та допомогти.

По-третє, я зустріла дуже багато інших волонтерів з інших проєктів з різних країн Європи і не тільки! Завжди неймовірно цікаво знайомитися з новими людьми, обмінюватися досвідом та інформацією про наші країни, мови, традиції тощо.

Тож так як постійно у вихідні дні є можливість подорожувати Австрією (або навіть відвідати сусідні країни), то ми цим з радістю користуємося! Подорожі з іншими волонтерами до Відня (ми відвідали майже усі музеї цього величного міста!), до Гальштату та до інших мальовничих містечок та селищ назавжди залишиться у моєму серці та пам’яті!» – ділиться враженнями Юлія Штефан.

Раніше студентка спеціальності 035 Філологія Валерія Дубовик стала учасницею програми волонтерства від Європейського корпусу солідарності «Volunteering Summer Fest 2», – присвяченому облаштуванню італійської комуни, науковиця-філолог успішно пройшла курс, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарності (ESC) та пройшла навчання на курсі «MOOC on the European Solidarity Corps» у рамках програми Erasmus+.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

Нещодавно студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодьстудентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland»cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»